Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Πέντε Ευρωπαίοι οικονομολόγοι προτείνουν την αποχώρηση των ισχυρότερων κρατών από την Ευρωζώνη



Την ώρα που η έκθεση της αμερικάνικης τράπεζας Citigroup προβλέπει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ τους επόμενους 12 με 18 μήνες, ένα μανιφέστο πέντε Ευρωπαίων οικονομολόγων προτείνουν την αποχώρηση των ισχυρότερων κρατών από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με αυτό λοιπόν οι οικονομικά ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φιλανδία και η Αυστρία θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το ευρώ. ..

Σε εκδήλωση του think tank «Notre Europe» στις Βρυξέλλες, οι οικονομολόγοι εκ των οποίων ο Αλφρεντ Στάινερ, που εργαζόταν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ο Γερμανός καθηγητής Χανς Ολαφ Χένκελ υποστήριξαν ότι με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ώθηση στις ασθενέστερες οικονομικά χώρες να ξεφύγουν από την ύφεση και να επιστρέψουν στη ανάπτυξη.

Οι πέντε οικονομολόγοι, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν είναι ευρωσκεπτικιστές, υποστήριξαν ότι η εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος ήταν ένα λάθος και πρότειναν την «ευθανασία» για το ευρώ, ως τρόπο διεξόδου από τη σημερινή κρίση.

Διευκρίνισαν δε, ότι δεν προτείνουν την αποχώρηση των πιο αδύναμων κρίκων αλλά αντίθετα των πιο εύρωστων οικονομικά χώρων, καθώς αυτό θα προκαλούσε μία de facto υποτίμηση του ευρώ. Οι πιο ισχυρές χώρες θα επέστρεφαν είτε στο παλιό τους νόμισμα ή θα υιοθετούσαν ένα κοινό νόμισμα, που θα ανταποκρινόταν καλύτερα στις ομοιογενείς οικονομίες τους.

Ο Στάινερ μάλιστα ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του ευρώ, δήλωσε ότι το ευρώ προκάλεσε την κρίση και πλέον δεν μπορεί να θεωρείται ως ιδανικό καθώς η ανεργία κάνει θραύση, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.
Από την πλευρά του ο Χένκελ υποστήριξε ότι «το ευρώ αποτελεί μία κοινωνική καταστροφή για το νότο και μία οικονομική αποτυχία καθώς δεν μπόρεσε να επιτύχει τους κοινωνικούς του στόχους. Είναι ώρα να το αναγνωρίσουμε».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου