Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε για την κινεζική γρίπη των πτηνών;



Ενώ τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην ανατολική Κίνα πληθαίνουν, οι καθησυχαστικές φωνές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) καλούν τους Κινέζους πολίτες -και τους διεθνείς ταξιδιώτες- να παραμείνουν ήρεμοι, αλλά σε εγρήγορση: Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να είμαστε σε κατάσταση συναγερμού εκτός και εάν ή μέχρις ότου έχουμε στα χέρια μας αδιάσειστα στοιχεία ότι κάποιος μπορεί να κολλήσει τον ιό από άλλους ανθρώπους, ή από τα κοτόπουλα.
Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, στην «επιστημονική διάλεκτο», είναι το όριο στο
οποίο το ξέσπασμα του ιού H7N9 της "γρίπης των πτηνών" στην Κίνα μπορεί να μετατραπεί από ένα ανησυχητικό επεισόδιο, στην αρχή μιας πιθανής επιδημίας.
Τώρα, με τον επίσημο αριθμό κρουσμάτων του νέου στελέχους της κρίπης να έχει φτάσει στα 62 και με 14 θανάτους στην Κίνα, οι υγειονομικές αρχές ερευνούν εξονυχιστικά την περίπτωση ενός αντρόγυνου στη Σαγκάη –έχουν προσβληθεί και οι δύο από τον ιό- για να διαπιστωθεί αν ο σύζυγος κόλλησε τον ιό από τη γυναίκα του ή αν αρρώστησαν από την ίδια πηγή.

Ξεχωριστά, και ανησυχητικά για διαφορετικό λόγο, είναι ότι ο ιός δεν είναι πλέον περιορισμένος στην γεωγραφική περιοχή γύρω από τη Σαγκάη: Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στο...
...Πεκίνο και τη βόρεια επαρχία της Κίνας Χενάν, μεταξύ των οποίων ένα επτάχρονο κορίτσι που βρίσκεται σε μονάδα της εντατικής θεραπείας νοσοκομείου του Πεκίνου. Η είδηση αυτή ​​πιθανότατα σημαίνει ότι οι λοιμώξεις στα πτηνά, ως φορείς του ιού H7N9, καλύπτουν πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα – πολύ πάνω και κάτω από την ανατολική ακτή της Κίνας.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έχουν επαινεθεί ιδιαίτερα για την προθυμία και τη σχετικά ανοιχτή στάση την οποία έχουν διατηρήσει και με την οποία έχουν χειριστεί το ξέσπασμα έως στιγμής. Τώρα χαιρετίζουν τη διεθνή βοήθεια, καθώς οι προκλήσεις φαίνεται να κλιμακώνονται: ομάδα εμπειρογνωμόνων από τον ΠΟΥ, το CDC, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων στη Στοκχόλμη αναμένεται να καταφτάσουν στην Κίνα. Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο έχει ακολουθήσει το παράδειγμα της Σαγκάη και της Nanjing, απαγορεύοντας προσωρινά το εμπόριο ζωντανών πουλερικών, το οποίο συνεχίζουν να υποψιάζονται ως την κύρια πηγή των μολύνσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου