Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ολι Ρεν: Κάναμε λάθη στην Κύπρο



Λάθη και στην προσπάθεια διάσωσης της Κύπρου έκανε η τρόικα. Το ομολόγησε ο Ολι Ρεν μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πρόκειται να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα υποστήριξης για την Κύπρο, στο Στρασβούργο.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι όλα έπρεπε να γίνουν γρήγορα και πως αντλήθηκαν διδάγματα από τη διαδικασία διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, μεταξύ των οποίων η αναγκαιότητα δημιουργίας μιας Τραπεζικής Ένωσης στην Ευρώπη. Επιγραμματικά ο κ. Ρεν ανέφερε:

«Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε ένα πρόγραμμα υποστήριξης για την Κύπρο. Αυτό θα επιτρέψει την Κύπρο να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία με όλες οι δραματικές επιπτώσεις για τους Κύπριους. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας κοινής προσπάθειας για να φέρει την Κύπρο στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η διαδικασία που μας οδήγησε σε αυτή τη συμφωνία υπήρξε πολύ δύσκολη, και όχι χωρίς λάθη. Οι κυπριακές αρχές, τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έπρεπε να βρουν μοναδικές λύσεις για εξαιρετικά προβλήματα. Έπρεπε να το πράξουν χωρίς προηγουμένως δοκιμασμένα εργαλεία μέσα και - στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων - υπό την πίεση του χρόνου.
Υπάρχουν τουλάχιστον δύο βασικά διδάγματα από αυτή τη δύσκολη διαδικασία. Καταρχήν, πρέπει να υπάρχει απόλυτη σαφήνεια σχετικά με την εγγύηση των καταθέσεων. Εν προκειμένω, το Eurogroup και η Κύπρος έκαναν γρήγορα διορθωτικές κινήσεις, και υπογράμμισαν ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις (σ.σ. δηλ. Κάτω των 100.000 ευρώ) είναι πράγματι εξασφαλισμένες στην Ευρώπη.
Δεύτερον, οι εξελίξεις στην Κύπρο αποδεικνύουν τους λόγους γιατί μια Τραπεζική Ένωση τραπεζών είναι απαραίτητο στοιχείο μιας πραγματικής ΟΝΕ.
Ο στόχος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας συμφωνίας σε ένα πρόγραμμα υποστήριξης για την Κύπρο είχε τρεις πτυχές: να βοηθήσει την Κύπρο στην διαδρομή της αειφόρου ανάπτυξης, να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Κύπρο και στην ευρωζώνη και να προστατεύσει την ακεραιότητα του ευρώ και την ενιαία αγορά.
Συμφωνώ με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε χθες ότι θέλει να αποφύγει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών και να εστιάσει στο μέλλον. Είπε ως εξής: «είμαστε αποφασισμένοι να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα μεταρρύθμισης, που θα έπρεπε να είχαν υιοθετηθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά αποτύχαμε να το πράξουμε».
Πράγματι, πρέπει τώρα να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας για να διευκολύνουμε την εμφάνιση νέων μορφών οικονομικής δραστηριότητας και να μετριάσουμε τις κοινωνικές συνέπειες από το οικονομικό πλήγμα.
Η Επιτροπή παραμένει στο πλευρό του Κυπριακού λαού σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε την Κύπρο να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές και να υπερκεράσει τις σημερινές δυσκολίες. Έχω εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στην υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε από κοινού να κινητοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους για την Κύπρο, το συντομότερο και με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου