Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

"Τρελές αγάπες" Ομπάμα με Ερντογάν



Θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες με κύριο σκοπό να ασκήσει πίεση για ενεργό δράση των ΗΠΑ στην κρίση στη Συρία.
Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ παραβρέθηκε σε γεύμα στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο του παρέθεσαν ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να παραβρεθεί σε γεύμα
εργασίας με τον Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης, κατά την άφιξή του με λιμουζίνα στον Λευκό Οίκο για την πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ερντογάν υποδέχθηκε τιμητική φρουρά.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης του Ομπάμα με τον Ερντογάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού σηματοδοτεί την σημασία που δίνει η χώρα του στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε το θέμα της Συρίας και σημείωσε ότι ΗΠΑ και Τουρκία έχουν απόψεις οι οποίες αλληλοκαλύπτονται.

Οι δύο ηγέτες δήλωσαν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία συμφωνούν στη συνέχιση των πιέσεων με σκοπό να εκδιωχθεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία και να τερματιστεί η εμφύλια διαμάχη στη Συρία, ενώ ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε ότι θα επισκεφθεί τη Γάζα, αλλά και τη Δυτική Όχθη τον Ιούνιο.

Ο Αμερικανός ηγέτης πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο Τούρκος πρωθυπουργός συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την κρίση στη Συρία ώστε να τελειώσει η «τυραννία του Άσαντ» και για τον «τερματισμό της αιματοχυσίας» και πως «η Τουρκία θα διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία».

«Στέκομαι στο πλευρό σας απέναντι στην τρομοκρατία», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι στηρίζει την προσπάθεια «για αλλαγές στην Τουρκία και ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι υπάρχει «μια ισχυρή συνεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη» μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο Ομπάμα για τους πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία και για την χρήση χημικών όπλων.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι θα συνεχίσουν και απόψε τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια δείπνου και είπε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τη συριακή αντιπολίτευση, καθώς και την Τουρκία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Για το Κυπριακό, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έκανε καμία αναφορά, ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ότι το έθεσε στη συζήτηση και ότι «πάντα υπάρχει ευκαιρία» για την επίλυσή του, όπως είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου