Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Στο φως αρχεία του 1984 με σχέδια και σκέψεις της Θάτσερ



Φως στις απόψεις που αντάλλασσε το 1984 η τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μάργκαρετ Θάτσερ με τα στελέχη της κυβέρνησής της για μια σειρά ζητημάτων της εποχής της ρίχνει ο αποχαρακτηρισμός διαβαθμισμένων εγγράφων του γραφείου της Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων την αναγνώριση από τους Βρετανούς διπλωμάτες μιας ευκαιρίας βελτίωσης των σχέσεων της χώρας τους με τη Σοβιετική Ένωση την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου στο πρόσωπο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Σε αντίθεση με τον τότε Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κονσταντίν Τσερνένκο, ο οποίος κατά τους Βρετανούς στερούταν κύρους και βάθους σκέψεως στα διεθνή θέματα, ο κ. Γκορμπατσόφ (που αναρριχήθηκε στην ηγεσία του κόμματος το επόμενο έτος) χαρακτηριζόταν «έξυπνος και σίγουρος για τις θέσεις του».

Κατά τη συνάντηση Θάτσερ-Γκορμπατσόφ στο Λονδίνο στις 16 Δεκεμβρίου του 1984, η σιδηρά κυρία κατηγόρησε τη Σοβιετική Ένωση ότι χρηματοδοτούσε τους απεργούς ανθρακωρύχους. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας ότι η χώρα του δεν είχε μεταφέρει κονδύλια στο Εθνικό Συνδικάτο Μεταλλωρύχων. Το σημείωμα από εκείνη τη συνάντηση προσθέτει ότι τότε ο Γκορμπατσόφ έριξε μια λοξή ματιά στο σύμβουλό του και συμπλήρωσε: «εξ όσων γνωρίζω».
Τα αποχαρακτηρισθέντα αρχεία αποκαλύπτουν επίσης ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατάρτιζε μυστικά σχέδια κινητοποίησης του στρατού και κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης ώστε να σπάσει την απεργία των ανθρακωρύχων. Τα κυβερνητικά έγγραφα δείχνουν την ανησυχία της ότι χωρίς καύσιμη ύλη για τις μονάδες ενέργειας η χώρα θα ξέμενε από τρόφιμα και θα περιέπιπτε σε τέλμα.

Άλλη παρτίδα εγγράφων αποκαλύπτει ότι Βρετανοί διπλωμάτες είχε λάβει προειδοποιήσεις περί επεισοδίων έξω από την πρεσβεία της κυβέρνησης Καντάφι στο κέντρο του Λονδίνου το βράδυ και το πρωινό ακριβώς πριν από το θάνατο της αστυνομικού Υβόν Φλέτσερ από πυρά που δέχθηκε μέσα από το κτίριο της λιβυκής πρεσβείας. Προηγούμενα έγγραφα χαρακτήριζαν το συνταγματάρχη Καντάφι «ανισόρροπο και απρόβλεπτο».
Από τα έγγραφα δεν προκύπτουν εξάλλου συμπαγείς αποδείξεις ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ πίεζε τον τότε πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Πίτε Βίλεμ Μπόθα να απελευθερώσει το Νέλσον Μαντέλα, όπως έχουν υποστηρίξει συνεργάτες της. Τα πρακτικά της τετράωρης επίσημης συνάντησης των δύο ηγετών στην εξοχική κατοικία της πρωθυπουργού στο Τσέκερς δείχνουν πως η υπόθεση Μαντέλα δεν αναφέρθηκε καν. Παρόλα αυτά, η Μάργκαρετ Θάτσερ φέρεται, σύμφωνα με δική της μαρτυρία, να έθιξε το ζήτημα σε 40λεπτη ιδιωτική συζήτησή της με τον πρόεδρο Μπόθα.

Μια προσεκτική εξέταση της ατζέντας με τα ραντεβού της Μάργκαρετ Θάτσερ δείχνει εξάλλου ότι η σιδηρά κυρία επισκέφθηκε το κομμωτήριο 120 φορές κατά τη διάρκεια του 1984, κατά μέσο όρο δηλαδή μία φορά κάθε τρεις ημέρες. Η καταχώριση ανέφερε απλώς τη λέξη «μαλλιά» και τα ραντεβού κλείνονταν συνήθως στις 8.30 ή στις 9 το πρωί.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου