Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Το 2013 η τιμή του χρυσού έπεσε 28% και του ασημιού 36%!



Τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τριών τελευταίων δεκαετιών αλλά και το πρώτο έτος πτώσης μετά το 2000 σημείωσε ο χρυσός το 2013. Αιτία ήταν η βελτίωση στην παγκόσμια οικονομία που περιόρισε τη ζήτηση για τα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια. Παρόμοια και χειρότερη ήταν η πορεία που είχε το ασήμι το 2013, καθώς κατέγραψε την κατώτερη απόδοσή του από το 1981. Η συνολική πτώση των δύο μετάλλων το 2013 ήταν 28% για τον χρυσό και 36% για το ασήμι. Χθες το απόγευμα, οι τιμές τους κυμαίνονταν στα 1.199,73 και 19,4641 δολάρια η
ουγγιά αντιστοίχως. Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά προϊόντα με βάση τον χρυσό, η τιμή τους υποχώρησε στη διάρκεια του έτους κατά 33%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009. Συνεισέφεραν στη μεγάλη αυτή πτώση οι μαζικές πωλήσεις στις οποίες προχώρησαν οι μεγαλοεπενδυτές Τζορτζ Σόρος και Τζον Πόλσον. 

Οπως σχολιάζει ο Ρικ Σπούνερ, αναλυτής της CMC Markets στο Σίδνεϊ, όσοι επένδυαν σε προϊόντα με βάση τον χρυσό άλλαξαν στάση το 2013 και τον πωλούσαν. Ο ίδιος επισημαίνει πως οι επενδυτές άλλαξαν στάση «τουλάχιστον προσωρινά», θεωρώντας πως τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που υιοθέτησαν οι κεντρικές τράπεζες θα δημιουργούσαν πρόβλημα πληθωρισμού στις δυτικές οικονομίες.
 
Ο Τζον Πόλσον, που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε χρυσό στο SPDR Gold Trust, δήλωσε στα τέλη Νοεμβρίου πως δεν θα τοποθετήσει άλλα χρήματα στο fund χρυσού που του ανήκει επειδή δεν είναι σαφές πότε θα επιταχυνθεί ο πληθωρισμός. Σε ό,τι αφορά τον Σόρος και τον Ντάνιελ Λεμπ του Third Point LLC το δεύτερο τρίμηνο του έτους εκποίησαν το σύνολο του μεριδίου τους στο fund. 

Σημειωτέον ότι οι τοποθετήσεις του SPDR Gold Trust σημείωσαν πτώση κατά 41% το 2013 υποχωρώντας στους 798,22 τόνους και καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2009. Σε ό,τι αφορά, πάντως, την κατανάλωση χρυσού, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού εκτιμά πως η Κίνα εκτόπισε από την πρώτη θέση την Ινδία, καθώς η κατανάλωσή της αυξήθηκε κατά 29% στους 1.000 τόνους. 

Ο Τζέιμς Στιλ, αναλυτής της HSBC Securities εκτιμά ότι η ζήτηση από την Κίνα μπορεί να ανακόψει τις περαιτέρω μεγάλες απώλειες για τον χρυσό και επισημαίνει πως η πτώση της τιμής στα 1.200 δολάρια η ουγγιά που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο έδωσε ώθηση στη ζήτηση από την Κίνα.

Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου