Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Τι περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο συμφωνίας.



Πλήρες σχέδιο συμφωνίας, που αποτελείται από 47 σελίδες, έχει αποστείλει από τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς, και αναμένει τις απαντήσεις τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Στην πρόταση αυτή προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016, ενώ επίσης, προβλέπονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ: 6% (φάρμακα, ορισμένα τρόφιμα), 11% (τα υπόλοιπα τρόφιμα, η εστίαση,ο τουρισμός και τα τιμολόγια ενέργειας) και 23% (καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, ακίνητα, ηλεκτρονικές συσκευές, υπηρεσίες).


Επίσης, ο νέος ΦΠΑ για τα νησιά θα ισχύσει από αυτό το καλοκαίρι, ο ΕΝΦΙΑ μένει ως έχει, καταργείται η έκπτωση 30% στην έκτακτη εισφορά για τους έχοντες και "παγώνουν" οι επικουρικές.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, καταργούνται ορισμένες πρόωρες συντάξεις, προχωρά η ενοποίηση ταμείων και ζητούνται συλλογικές συμβάσεις με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ζητείται η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ δεν περιλαμβάνεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Για το δημόσιο χρέος η Αθήνα ζητεί ισχυρή δέσμευση από τους πιστωτές.

Αιχμές Παππά

"Η Ελλάδα κατέθεσε επισήμως στους θεσμούς, χθες το βράδυ, ένα πλήρες, ενιαίο και συμπαγές κείμενο προτάσεων, όπως άλλωστε όριζε και η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, προσθέτοντας πως "όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης ας το κάνει".

"Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς. Όπως είπε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όποιος θέλει λύση ας συμβάλει τώρα, όποιος δεν θέλει λύση ας σιωπήσει", καταλήγει στην δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος με την παραπάνω φράση εκτιμάται ότι άφησε αιχμές εναντίον του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει συμφωνία έως την προσεχή Παρασκευή..

Κατά τα λοιπά, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και των δανειστών συνεδριάζουν σε επίπεδο Brussels Group, ενώ όπως ανέφερε πηγή της Ευρωζώνης, την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (Euroworking Group).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει και το Eurogroup.

Ασαφής η πρόταση

Δεν περιλαμβάνει νέες υποχωρήσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά το ελληνικό σχέδιο, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο διεθνές πρακτορείο ότι "το ελληνικό σχέδιο δεν είναι ολοκληρωμένο".

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για κείμενο στο οποίο έχουν καταγραφεί όλα τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης του Brussels Group, καθώς και η θέση της Ελλάδας αναφορικά με την επιδιωκόμενη λύση.

FT: Πολιτική συμφωνία έως την Παρασκευή

O επικεφαλής του Γραφείου των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπήγκελ, αποτιμά ως θετικές τις τελευταίες εξελίξεις, κάνοντας λόγο για επικείμενη συμφωνία. Σχολίασε ότι μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να έχει επέλθει πολιτική συμφωνία, ενώ προβλέπει ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και οριστική συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων.


Το Μαξίμου διαψεύδει το "νέο πακέτο 55 δισ."

Διαψεύδει η κυβέρνηση την ανάρτηση της ιστοσελίδας του Βήματος με τίτλο: Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι "το δημοσίευμα δεν έχει σχέση με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία που στάλθηκε προς τους θεσμούς" και προσθέτουν ότι "οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται στη γραμμή του άρθρου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde".

Η ελληνική κυβέρνηση, με ανεπίσημο σημείωμά της, δηλώνει ότι "δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών, ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών".

Σημειώνεται, ότι δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, κυρίως του γερμανικού, αναφέρουν ότι έχει σταλεί στην Αθήνα σχέδιο συμφωνίας, με τον ισχυρισμό πως πρόκειται για μία τελική πρόταση, κάτι που δεν επιβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση.

Το δημοσίευμα του Βήματος

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βήματος, που επικαλείται πηγές, η κυρίαρχη εκτίμηση μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών είναι πως έως το 2017 η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 55 δισ. ευρώ.(!)

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει:

Πληροφορίες από την Ευρώπη αναφέρουν ότι στο σχέδιο που έχει κατατεθεί γίνονται αποδεκτές οι μηδενικές ρήτρες στα Επικουρικά Ταμεία, ενώ η ελληνική πρόταση για ΦΠΑ περιλαμβάνει δύο συντελεστές ύψους 22% και 11%, χωρίς πρόβλεψη για έκπτωση στα νησιά.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν αφορούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος και δεν περιλαμβάνουν τις πρόνοιες για το δημοσιονομικό κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με άλλα μέτρα που θα ακολουθήσουν.

Στόχος της ελληνικής αυτής πρότασης είναι να ολοκληρωθεί το τυπικό σκέλος της αξιολόγησης, προκειμένου να αποδεσμευτεί ένα τμήμα χρηματοδότησης και να αποφευχθεί η πτώχευση της χώρας.

Δηλώσεις Τσίπρα

"Η ελληνική πλευρά κατέθεσε αρμοδίως χθες βράδυ στους θεσμούς, ολοκληρωμένο σχέδιο πρότασης για συμφωνία" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις που έκανε κατά την διάρκεια της επίσκεψής του το πρωί στο Υπουργείο Παιδείας.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται "με σχέδιο και στρατηγική σε αντίξοες συνθήκες".

Μίλησε δε για συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις που έχει καταθέσει η Ελλάδα:

"Έχουμε κάνει παραχωρήσεις, διότι ένας συμβιβασμός απαιτεί παραχωρήσεις. Ξέρουμε ότι αυτές οι παραχωρήσεις θα είναι δύσκολες, όμως, έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Ένα ρεαλιστικό σχέδιο που η αποδοχή του από την πλευρά των θεσμών, των πιστωτών και των εταίρων μας στην Ευρώπη θα σηματοδοτήσει και το τέλος των σεναρίων της διαίρεσης της Ευρώπης.

Είναι πλέον σαφές ότι η απόφαση για το εάν επιθυμούν την προσαρμογή στον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση χωρίς διαίρεση της Ευρώπης, η απόφαση ανήκει στην ηγεσία, στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, σε αυτούς που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς για τις αποφάσεις τους" .

Κομισιόν

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της μίνι Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο, όπου έλαβαν μέρος οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και των θεσμών, πηγές της Επιτροπής σημείωσαν ότι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι σε επίπεδο κορυφής η Ευρωζώνη και οι θεσμοί τείνουν πλέον να ομιλούν με ενιαία φωνή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου