Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Η «Νέα Αμερική» του Τραμπ έρχεται



Οι εθισμένοι στις μακροσκελείς πολιτικές αναλύσεις θα πρέπει να συνηθίσουν τη νέα πραγματικότητα των 140 χαρακτήρων… Τόσοι χαρακτήρες αποτελούν ένα μήνυμα του Τwitter… Η «νέα Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ, του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, έχει περιγραφεί αποσπασματικά στα ολιγόλογα μηνύματα του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου που λατρεύει και ο Ντόναλντ Τραμπ. Μάλλον θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα
ανακοινώνει τις θέσεις του μέσω του Διαδικτύου και μάλιστα εν συντομία, με tweets.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει βομβαρδίσει το Διαδίκτυο με μηνύματα για την εξωτερική πολιτική κυρίως, προετοιμάζοντας το έδαφος για την έλευσή του στο Λευκό Οίκο. Εχει δε, φανατικό κοινό όπως φαίνεται, αφού οι ακόλουθοί του (followers) ξεπερνούν τα 18 εκατομμύρια!
Με ένα tweet, ο Τραμπ ανήγγειλε πως την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να περιγράψει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η προεδρία του. Μέχρι τώρα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει αγνοήσει τους δημοσιογράφους και γενικά, δεν έχει αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με τα Μέσα Ενημέρωσης, σε αντίθεση με τον απερχόμενο Μπαράκ Ομπάμα.
Με μια σειρά από σύντομα μηνύματα, ο Τραμπ προδιέγραψε ότι θα αλλάξει η αμερικανική πολιτική απέναντι στη Ρωσία, στο Ισραήλ, την Τουρκία ακόμη και απέναντι στη Β. Κορέα! «Υπομονή, η 20ή Ιανουάριου φθάνει…» έχει γράψει ο Τραμπ, αναφερόμενος στο ισραηλινο-παλαιστινιακό. Το ίδιο μήνυμα θα μπορούσε να αφορά σε περισσότερες διεθνείς κρίσεις. Με ένα ακόμη μήνυμα έδειξε τη συμπαράστασή του στον Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των Wikileaks, λέγοντας ότι δεν διέρρευσαν από το σάιτ του τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Δημοκρατικού Κόμματος προς τη Μόσχα (η διαρροή έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ, με τον Ομπάμα να κατηγορεί τη Ρωσία για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές). Αν, λοιπόν, θέλουμε να μάθουμε ποια θα είναι η νέα πολιτική που θα χαράξει ο «απρόβλεπτος» Ντόναλντ Τραμπ, αρκεί να γίνουμε «ακόλουθοι»!
Οποιος χρειάζεται αποδείξεις για τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αρκεί να ρίξει μια ματιά στις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας. Ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών με την κατηγορία ότι σχετίζονται με μυστικές υπηρεσίες. Ουσιαστικά, ήταν αντίποινα για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ. Θα περίμενε κανείς την άμεση απάντηση του Κρεμλίνου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέπληξε όμως με την ανακοίνωσή του ότι δεν θα κάνει καμία κίνηση «ανταποδοτική» στην Ουάσιγκτον, καθώς αναμένει την ορκωμοσία και την επίσημη ανάληψη καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου.
Περιφρονώντας την παρούσα διοίκηση των ΗΠΑ, ο Πούτιν εστιάζει το ενδιαφέρον του στη νέα εξουσία, που έρχεται στο Λευκό Οίκο… Ενδεικτικό είναι μάλιστα, το σκίτσο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο: κάτω από μια… πάπια (αναφορά στην αμερικανική έκφραση «κουτσή πάπια» για τον πρόεδρο που ετοιμάζεται να παραδώσει την εξουσία) δημοσιοποίησε την απέλαση των Ρώσων από τις ΗΠΑ. Αν και οι προδιαγραφές για τις σχέσεις των δυο υπερδυνάμεων συνηγορούν υπέρ της βελτίωσης, ωστόσο όλοι αναμένουν με αγωνία τα πρώτα βήματα του Τραμπ απέναντι στη Μόσχα.
Η Ρωσία έχει σαφώς να κερδίσει πολλά από μια φιλικότερη σχέση με την Ουάσιγκτον. Πούτιν και Τραμπ έχουν στις πρώτες θέσεις της ατζέντας τους τις κοινές προσπάθειες κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, όμως όλοι αναμένουν πότε θα συζητηθεί το ζήτημα των κυρώσεων κατά προσώπων και οργανισμών της Ρωσίας, εξαιτίας της πολιτικής του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και της προσάρτησης της Κριμαίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον έχει στενές σχέσεις με τη Μόσχα και με τον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το Κογκρέσο θα πιέσει πολύ το νέο πρόεδρο ώστε να μη μεταβάλει τις σημερινές ισορροπίες δυνάμεων και τελικά ο Τραμπ δεν προσεγγίσει πολύ τη Μόσχα. Ολα θα κριθούν στο επόμενο διάστημα, καθώς η εμπλοκή της Ρωσίας στη συριακή κρίση και η επίδειξη δύναμης από τη Μόσχα θα συνεχιστούν. Αν, πάντως, επικρατήσει η προδιάθεση του Τραμπ για βελτίωση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα, τότε η Ρωσία δεν θα έχει ουσιαστικά μεγάλους αντιπάλους, εκτός ίσως από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στην κατακερματισμένη Ε.Ε.
Οσο βελτιώνονται οι σχέσεις της Ρωσίας με την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν τόσο «παγώνουν» εκείνες μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αγκυρας. Πρόκειται για μια σχέση αντιστρόφως ανάλογη, που έχει ως επίκεντρο τη συριακή κρίση. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πως οι Αμερικανοί στηρίζουν με χρήματα και όπλα τους Κούρδους της Συρίας, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της Αγκυρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να σταματήσει να προμηθεύει με όπλα την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, την οποία έχει κατατάξει στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Σε οικονομικό πόλεμο με Κίνα, Μεξικό, ακυρώνει εμπορικές συμφωνίες
Πριν καλά καλά εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε ότι η Κίνα δεν θα είναι ο προνομιακός εταίρος των ΗΠΑ. Δημιούργησε διπλωματικό ζήτημα απαντώντας στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα της προέδρου της Ταϊβάν (παραβιάζοντας την άτυπη συμφωνία αναγνώρισης της μιας Κίνας) και σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι θα κηρύξει εμπορικό «πόλεμο» στο Πεκίνο περιορίζοντας το ελεύθερο εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες. Ηταν, άλλωστε, μια από τις βασικές εξαγγελίες του στην προεκλογική περίοδο, που συγκέντρωσε τις ψήφους των ανέργων από τις πολιτείες στις οποίες έχει επέλθει αποβιομηχάνιση.
Ο Τραμπ διακηρύττει ότι θέλει να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Είναι αμφίβολο πού θα καταλήξει ο πόλεμος των δασμών με την Κίνα, γεγονός είναι όμως ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια υπόγεια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ που ίσως επεκταθεί. Ο Τραμπ θέλει να ακολουθήσει την τακτική του προστατευτισμού, αποχωρώντας από τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες του Ειρηνικού, τον Καναδά και το Μεξικό. Επίσης έχει απειλήσει ότι θα αναθεωρήσει τη σχέση της χώρας του με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και θα αναστείλει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση για το Εμπόριο (τη γνωστή ΤΤΙΡ).
Αν όντως συμβεί αυτό επί των ημερών εξουσίας του, τότε η ευρωπαϊκή κρίση ίσως γίνει ακόμη μεγαλύτερη ενώ οι διμερείς σχέσεις με τους γείτονες (Μεξικό, Καναδά) θα γνωρίσουν άσχημες μέρες. Ο Τραμπ έχει εκφραστεί με το χειρότερο τρόπο για το Μεξικό, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση του Πένια Νέτο για το «πέρασμα» των οικονομικών μεταναστών στο αμερικανικό έδαφος και έχει απειλήσει με τη ανέγερση τείχους στα σύνορα!
Το χειρότερο όλων, όμως, είναι ο οικονομικός πόλεμος, που μάλλον ήδη ξεκίνησε. Η αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε τη ματαίωση των σχεδίων της να ιδρύσει στο Μεξικό ένα καινούργιο εργοστάσιο αξίας 1,6 δισ. δολαρίων, ύστερα από τις απειλές του Τραμπ ότι θα επιβάλει υψηλούς φόρους σε όσες βιομηχανίες προτιμούν τη μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό. Μετά από αυτό, η εταιρία δήλωσε ότι θα ιδρύσει το νέο της εργοστάσιο για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και νέας τεχνολογίας στο Μίσιγκαν. Ο Τραμπ απείλησε και την General Motors, ότι αν μεταφέρει τις κατασκευές της στο Μεξικό, θα της επιβάλει βαρείς τελωνειακούς φόρους. «Αντί να μεταφέρουμε δουλειές και πλούτο έξω, η Αμερική θα γίνει το κέντρο του κόσμου στην καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», έγραψε με τον προσφιλή του τρόπο -σε άλλο ένα tweet- ο Τραμπ και δέχθηκε συγχαρητήρια από τη Μαρίν Λεπέν: «Αυτή η κίνηση δείχνει ότι ο προστατευτισμός δουλεύει», τόνισε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία.
Η αποδόμηση του Ομπάμα ξεκινάει από το Obamacare
Ο Τραμπ θα παραλάβει μια οικονομία σε ανάπτυξη, καθώς και χαμηλή ανεργία. Αυτά αφήνει στους Αμερικανούς ο Μπαράκ Ομπάμα φεύγοντας. Τι θα μπορούσε λοιπόν να κάνει ο Τραμπ ως πρώτο βήμα για να «αποδομήσει» τον προκάτοχό του; Να καταστρέψει το πιο «προσωπικό του» δημιούργημα, το περίφημο Obamacare, το σύστημα υγείας που ευνόησε εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς. Η μάχη για την κατάργηση του συστήματος περίθαλψης που κατόρθωσε να ψηφίσει ο Ομπάμα ύστερα από πολλές μάχες με την αντιπολίτευση, ξεκίνησε από την Τετάρτη στο Κογκρέσο. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί -που έχουν την πλειοψηφία και στα δύο Σώματα- θα βρουν έναν τρόπο ώστε να σταματήσει σταδιακά η εφαρμογή του προγράμματος. Ο Τραμπ, οπαδός του φιλελευθερισμού, έχει δηλώσει ότι το Obamacare είναι καταστροφικό για την οικονομία, καθώς δεν ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό των ασφαλιστικών εταιριών στις διάφορες πολιτείες.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
akotzia@e-typos.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου