Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Κρίση στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας: Η Αθήνα απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες


Στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και στην απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε άλλους δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας προχώρησε η Αθήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή». 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Αθήνα φέρεται να κατηγορεί τους διπλωμάτες για απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.  

Η Αθήνα έχει δώσει ήδη εντολή να απελαθούν οι δύο Ρώσοι, μάλιστα ο ένας είναι στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας.
Η απόφαση της Αθήνας έρχεται ως απάντηση ύστερα από συντονισμένες κινήσεις της Ρωσίας να εντείνει την επιρροή της στην Ελλάδα.
Σημειώνεται, πως η Ελλάδα θέλει με αυτό τον τρόπο να στείλει ένα μήνυμα στη Ρωσία, χωρίς να διαταράξει τις σχέσεις με τη χώρα.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν προσεκτική στον τρόπο διαχείρισης των ελληνορωσικών σχέσεων, φέρνοντας το παράδειγμα της υπόθεσης Σκριπάλ. Τότε, η Ελλάδα απέφυγε να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων δυτικών κρατών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες, κάτι που είχε χαιρετιστεί από τη ρωσική πολιτική ηγεσία.
Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι «μηχανισμοί» που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας.
Υπογραμμίζεται, δε, πως σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου. Επί τούτου, αναφέρεται ως παράδειγμα η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου