Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Νοτοπούλου: Από την κομματική πρόσληψη… στο υπουργείο


Παιδί του «κομματικού σωλήνα», με ισχυρές προσβάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι η νέα υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης.
Δηλαδή, ενός υπουργείου – υφυπουργείου που μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπευε να βάλει λουκέτο αλλά τελικά το κράτησε «ανοικτό» για χατίρι των ΑΝ.ΕΛ. Στον πρόσφατο ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να… αναβαθμίσει τη διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης, χρίζοντάς την υφυπουργό.
Μοναδικά «ένσημά» της: οι στενές σχέσεις της με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, η σχεδόν διετής παραμονή της στο «Μέγαρο Μαξίμου Θεσσαλονίκης» και η δίμηνη εργασία της ως καθαρίστρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ειδικά, το τελευταίο «προσόν» αποτέλεσε αφορμή για πολλά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες των οποίων καυτηρίαζαν την ιλιγγιώδη μετεξέλιξη της εργάτριας καθαριότητας σε… υφυπουργό. Η σχετική σύμβαση, η οποία είναι αναρτημένη στη «Διαύγεια», υπογράφηκε στις 30 Μαΐου 2012 και προέβλεπε τη δίμηνη πρόσληψη της 24χρονης (τότε) Κατερίνας Νοτοπούλου ως «εργάτριας καθαριότητας». Βέβαια, ακόμη δεν έχει αποδειχθεί αν τελικά ήταν στους δρόμους μαζεύοντας σκουπίδια.
Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η κ. Νοτοπούλου ήταν στενή συνεργάτις του τότε επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Θεσσαλονίκης και νυν βουλευτή, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, γνωστού υμνητή του καθεστώτος Μαδούρου. Σε μετέπειτα ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του ο κ. Μηταφίδης ισχυρίστηκε ότι αγνοούσε το γεγονός της δίμηνης πρόσληψης της συνεργάτιδάς του (!) και δεν ήξερε αν τελικά δούλεψε στην καθαριότητα!
Υποστήριξε ότι πρόκειται για μία πάγια τακτική να προσλαμβάνονται άτομα στην καθαριότητα και «μετέπειτα να καλύπτουν και άλλες ανάγκες του δήμου»! Πάντως, ενώ φρόντισε να καταγγείλει ότι οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης υιοθέτησαν τη συγκεκριμένη πρακτική, έσπευσε να δικαιολογήσει την περίπτωση της κ. Νοτοπούλου αναρωτώμενος «αν είναι επιλήψιμο που μία νέα κοπέλα βρήκε δουλειά».
Η Κατερίνα Νοτοπούλου, αφού αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ, άρχισε να αποκτά γνωριμίες με πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ βρέθηκε και σε αντιπροσωπία του κόμματος, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στο εξωτερικό. Υποψηφιότητα έθεσε για πρώτη φορά στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Σημείωσε καλή επίδοση, καθώς παρότι πρωτοεμφανιζόμενη συγκέντρωσε 10.169 σταυρούς.
Τον Νοέμβριο του 2016 βγήκε στο προσκήνιο όταν ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Ντυμένη πάντα με στιλ αλλά ποτέ προκλητικά, άρχισε σιγά σιγά τις δημόσιες εμφανίσεις. Ομως σχεδόν ποτέ δεν μιλούσε δημόσια. Σπάνιες ήταν οι περιπτώσεις που δεχόταν να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό στα συνέδρια, τις εκδηλώσεις και τις ημερίδες που την καλούσαν. Ποτέ δεν έδωσε συνέντευξη και γενικότερα διατηρούσε εξαιρετικά χαμηλό προφίλ.
Η αλήθεια είναι ότι αυτό την έκανε ιδιαιτέρα συμπαθή σε ένα μέρος της κοινωνίας, καθώς ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από τους λαλίστατους και γεμάτους οργή βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έβγαιναν με κάθε ευκαιρία στα ΜΜΕ. Παράλληλα, φρόντιζε πάντα τη σωστή προβολή της μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αναρτήσεις της συνοδεύονταν από ωραίες καλαίσθητες φωτογραφίες και από λίγα λόγια.
Από το γραφείο της πέρασαν σχεδόν όλοι οι φορείς, επιχειρηματίες και σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας. Κυρίως να πουν τα παράπονά τους και να ζητήσουν τη βοήθειά της. Και ορισμένοι λένε ότι «έκανε δουλειά» προωθώντας λύσεις σε διάφορα ζητήματα καθώς είχε άμεση πρόσβαση στο Μέγαρο Μαξίμου και την άνεση να σηκώνει το τηλέφωνο και να συνομιλεί με υπουργούς. Βέβαια, η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ομολογία παταγώδους αποτυχίας της κρατικής διοίκησης. Διότι σε κανένα ευνομούμενο κράτος -όπου η διοίκηση λειτουργεί σωστά- δεν είναι απαραίτητη η παρέμβαση συνεργάτη πρωθυπουργού για να προχωρήσει ένα ζήτημα ή να λυθεί κάποιο πρόβλημα.
Η σχεδόν δίχρονη συγκατοίκησή της με τη Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά δεν ήταν και η πιο αρμονική. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται όσοι κινούνται στον πρώτο όροφο του Διοικητηρίου της Θεσσαλονίκης. Η πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης δεν καλοείδε το διορισμό της νεαρής ΣΥΡΙΖΑίας τον Νοέμβριο του 2016. Σωστά είχε διαισθανθεί ότι όλοι θα «έτρεχαν» σε αυτήν και θα έκαναν στην άκρη την ίδια. Η κ. Νοτοπούλου «καπέλωσε» την υφυπουργό των ΑΝ.ΕΛ., με αποτέλεσμα η κ. Τσαρουχά να ασχολείται μόνο με ευχές και παρουσίες σε ανούσιες εκδηλώσεις, ενώ την ίδια ώρα το κυβερνητικό έργο προωθούσε η νεαρά διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου.
Η αναβάθμιση της κ. Νοτοπούλου έχει και άλλου είδους πολιτικές προεκτάσεις. Θεωρείται βέβαιο πως θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ δεν αποκλείεται, υπό κάποιες προϋποθέσεις, να αναμιχθεί και στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από το Μέγαρο Μαξίμου. Είτε ως υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ενδεχόμενο όχι πολύ πιθανό, είτε ως υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην περίπτωση που ο Γιάννης Μπουτάρης αποφασίσει να μην είναι τελικά υποψήφιος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου