Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Αναβολή των εξελίξεων στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ


Αναστάτωση στο ΠΑΣΟΚ και τριγμούς στην ομαλή πορεία του κυβερνητικού έργου προκαλούν οι εσωκομματικές εξελίξεις στην Ιπποκράτους. Χθες, ο πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου μήνυμα στους «πράσινους» υπουργούς που σκοπεύουν να ασχοληθούν με την κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, ότι εκείνο που προέχει είναι η εκτέλεση των καθηκόντων που έχουν αναλάβει.
Η αναβολή για την επόμενη Τρίτη, της προγραμματισμένης για σήμερα συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, η οποία και θα σηματοδοτούσε την αρχή εξελίξεων στο κόμμα, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και δυσαρέσκεια σε αρκετά στελέχη, ενώ ενστάσεις προκαλεί και η διευρυμένη σύνθεση του οργάνου...

Εντυπώσεις
Η προσπάθεια να αποδοθεί η αναβολή στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου -κάτι που ούτως ή άλλως διαψεύσθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο- δημιούργησε αλγεινή εντύπωση, αλλά και «ανησυχία» για το τι σχεδιάζει ο Γ. Παπανδρέου. Η αναβολή άλλωστε διέψευσε, όπως ήταν φυσικό, τις ελπίδες όλων εκείνων που περίμεναν ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ξεκαθάριζε τις προθέσεις του, και τώρα εκτιμούν ότι η συζήτηση θα περιορισθεί σε ανάλυση των οικονομικών εξελίξεων και του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος μάλιστα, από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, εξέδωσε και γραπτή ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τη δυσαρέσκειά του. «Η αναβολή της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με το έωλο επιχείρημα της πραγματοποίησης Υπουργικού Συμβουλίου την ίδια ημέρα, αποτελεί ακόμα μια ενέργεια που προστίθεται στη λογική της απαξίωσης των εκλεγμένων οργάνων του Κινήματος.
Προκαλεί απορία η 'ευαισθησία' του προέδρου την ώρα που η χώρα βαδίζει ακυβέρνητη, που ο λαός οδηγείται στη φτώχεια και την εξαθλίωση, που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης περικυκλωμένο από δεκάδες δελφίνους και υποψήφιους αρχηγίσκους, ενώ η κοινωνία του γυρνάει την πλάτη, να αξιολογεί μ' αυτόν τον τρόπο τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Φαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μπερδέψει τις λειτουργίες των οργάνων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Παναγιωτακόπουλος.
Τοποθετήσεις
Σε κάθε περίπτωση πέρα από την τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά και το ενδεχόμενο τοποθετήσεων από κορυφαίους υπουργούς, που άλλοι ευθαρσώς και άλλοι εμμέσως έχουν ήδη τοποθετηθεί για το ζήτημα της επόμενης μέρας στο ΠΑΣΟΚ.
Η «ενασχόληση» αυτή των υπουργών εξάλλου, που προκαλεί καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο, ήταν εκείνη που προκάλεσε και τη σαφή προειδοποίηση του πρωθυπουργού, μέσω του κυβερνητικού εκπρόσωπου, ότι «δεν υπάρχουν υπουργοί μερικής απασχόλησης». Χθες, πάντως, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι συνεργάτες του πρωθυπουργού διευκρίνιζαν ότι για τον κ. Παπαδήμο δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού αλλά ούτε και αυτόματης παραίτησης κάποιου υπουργού, ο οποίος θα εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής του ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, ένας υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αν μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του υπουργείου του, κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής, προεκλογικής περιόδου, τότε για το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει θέμα. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να εγκαταλείψει το χαρτοφυλάκιο που έχει αναλάβει.
Συμφωνία
Στο μεταξύ, κίνηση «για μια Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία» συγκρότησαν πέντε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία προ μηνός παραιτήθηκαν από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη. Σε κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ» και ότι «έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο». Αποδίδουν την «κύρια ευθύνη για την εξέλιξη στο Γιώργο Παπανδρέου», από τον οποίο ζητούν να αποχωρήσει, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί «αναγκαία συνθήκη για τη μετεξέλιξη του χώρου».
Έπεσαν οι τόνοι
Η «ενασχόληση» των υπουργών με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε τη σαφή προειδοποίηση του πρωθυπουργού, μέσω του κυβερνητικού εκπρόσωπου, ότι «δεν υπάρχουν υπουργοί μερικής απασχόλησης».

Χθες, πάντως, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, συνεργάτες του πρωθυπουργού διευκρίνιζαν ότι για τον κ. Παπαδήμο δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού αλλά ούτε και αυτόματης παραίτησης κάποιου υπουργού.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, ένας υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αν μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του υπουργείου του, τότε για το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει θέμα.

Πηγή  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου