Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚA το ΠΑΜΕ ΓΙΟΡΤΑΣΕ τη 1η ΜΑΗ σε ΕΔΕΣΣΑ & ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ


Με αγωνιστικό παλμό και καλή συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών , αυτοαπασχολούμενων & νεολαίας πραγματοποιήθηκαν οι Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στους Μ.Καταρράκτες της Έδεσσας & τη Πλατεία ΕΠΟΝ                 ( Πεζόδρομος ) στα Γιαννιτσά .
       Ουσιαστικά ήταν οι μοναδικές συγκεντρώσεις , που πραγματοποιήθηκαν για τη 1η ΜΑΗ και με την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησαν αγωνιστικές πορείες με τις σημαίες του ΠΑΜΕ & της ΠΑΣΥ στους κεντρικούς δρόμους και των δύο πόλεων του Νομού με τα συνθήματα να δίνουν ξεχωριστό αγωνιστικό τόνο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Πέλλας ...

       Η συγκέντρωση της Έδεσσας ξεκίνησε με χαιρετισμό από τη τοπική γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης ( ΠΑΣΥ ) από τον εκπρόσωπό της Καραβίτη Σίμο , που τόνισε στο χαιρετισμό του :
   « Δεχόμαστε οι μικρομεσαίοι αγρότες την ίδια σκληρή & άγρια επίθεση της πλουτοκρατίας και των πολιτικών εκφραστών , όπως και οι εργαζόμενοι .  
   Το αγροτικό μας εισόδημα την τελευταία 10ετία  μειώθηκε δραματικά. Οι χαμηλές τιμές παραγωγού σε όλα τα αγροτο - κτηνοτροφικά προϊόντα ( Ροδάκινο , Κεράσια , Σπαράγγια , Σιτηρά , Γάλα , κλπ ) , τα απλήρωτα μέχρι και σήμερα Ροδάκινα & το απλήρωτο εδώ και μήνες Γάλα  , οι άδικες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για το χαλάζι στα Κεράσια & τις άλλες παραγωγές , σε συνδυασμό με το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής & τα χρέη , δημιουργούν και νέα φτώχεια. Πολλές αγροτικές εκμεταλλεύσεις απειλούνται με κατασχέσεις. Περίπου το 75% ουσιαστικά δεν μπορεί να ζήσει, αφού το ετήσιο ακαθάριστο αγροτικό εισόδημα κυμαίνεται από 1200 μέχρι 9600 ευρώ. Ταυτόχρονα, ακόμη και σε περίοδο κρίσης κονσερβοποιοί , εμποροβιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, όπως και μεγαλοαγρότες γίνονται πλουσιότεροι. Μάλιστα οι τελευταίοι υπερτριπλασίασαν την τελευταία 20ετία την κατοχή της γης και τα κέρδη τους, αυξάνοντας θεαματικά την εκμετάλλευση εργατών γης».
      Τιμάμε την εργατική  1η ΜΑΗ , που  συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο , με αγωνιστικό κάλεσμα στους  μικρομεσαίους αγρότες να δώσουν ισχυρό ράπισμα στις πολιτικές που μας καταστρέφουν, στα κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., της τρόϊκας και του Δ.Ν.Τ., καθώς και στα κόμματα – υμνητές της Ε.Ε. Αγωνιστικά παλεύουμε , αγωνιστικά ψηφίζουμε, ενισχύοντας το μέτωπο ανατροπής αυτών των άγριων πολιτικών στις 6 Μάη».

       Την κεντρική ομιλία από τη γραμματεία του ΠΑΜΕ παρουσίασε ο Προυσανίδης Ανέστης , επισημαίνοντας ανάμεσα στα άλλα :
     «Απευθύνουμε χαιρετισμό προς τη διεθνή εργατική τάξη που δέχεται επίθεση ανάλογη μ’ αυτή που δέχονται οι Έλληνες εργαζόμενοι. Τα μέτρα αυτά είναι σχεδιασμένα εδώ και 10ετιες και υλοποιούνται σταδιακά σε όλες τις χώρες. Τα θεμέλιά τους μπήκαν στην περίφημη συνθήκη του Μάαστριχτ. Ανάλογα μέτρα παίρνονται παντού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό γιατί είναι κοινή η καπιταλιστική κρίση.
       Η εργατική τάξη δέχεται πόλεμο και απαντά με τη σημερινή απεργία, αλλά και με την επόμενη  απεργία  στις 11 Μάη & τους επόμενους αγώνες που θα έρθουν. Πρέπει να ηττηθούν οι άρπαγες του κοινωνικού πλούτου που παράγουμε, βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, με τα κόμματα και τα στηρίγματά τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, που τους υπηρετούν. Αποδοκιμάζουμε όσα γίνονται σε βάρος μας, δε νομιμοποιούμε τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, δε σκύβουμε το κεφάλι, δυναμώνουμε την αντίστασή μας στα χειρότερα που φέρνουν η κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ. Με το ΠΑΜΕ μπροστά μπορούμε να ανατρέψουμε τα αντιλαϊκά μέτρα και τις πολιτικές και να ανοίξουμε το δρόμο για άλλη πολιτική, άλλο δρόμο ανάπτυξης, που να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού» .


       Τη συγκέντρωση των Γιαννιτσών άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό  του Κουρτελή Δημήτρη από τη τοπική γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης ( ΠΑΣΥ ) & την Επιτροπή Αγώνα Αμπελιών , που τόνισε στο χαιρετισμό του :
           «ΤΩΡΑ το ξέρουμε καλά: Η ΚΑΠ και, γενικότερα, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι η "πηγή" των προβλημάτων μας. Συρρικνώνει το εισόδημα των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων, διογκώνει τα χρέη, τους σπρώχνει, βίαια, στον Καιάδα του ξεκληρίσματος.
ΤΩΡΑ το βλέπουμε καλύτερα: Αυτή η πολιτική συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων, προσφέρει κέρδη στους εμποροβιομήχανους και τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα και κερδοσκοπούν σε βάρος  των παραγωγών και των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων.
       Στις εκλογές της 6ης Μάη , με τον ίδιο αγωνιστικό παλμό , δίνουμε την ψήφο αντίστασης της μικρομεσαίας αγροτιάς ενισχύοντας το μέτωπο ανατροπής αυτών των άγριων πολιτικών ».

      Στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από την εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας ( Ο.Γ.Ε.) στο Ν.Πέλλας Ευσταθιάδου Αγγέλα , που επεσήμανε :
      «Οι γυναίκες κατέκτησαν το πρωτάθλημα στην ανεργία, στις ευέλικτες μορφές εργασίας και στη μαύρη εργασία. Έτσι από τη μια αποτελούν φτηνή, εφεδρική και ευέλικτη εργατική δύναμη και από την άλλη επωμίζονται τη φροντίδα της οικογένειας, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των αρρώστων αφού οι κοινωνικές υπηρεσίες συρρικνώνονται έως και εξαφανίζονται.                  
       Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να δώσει μια ηχηρή απάντηση στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει η Ε.Ε., η συγκυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα.
      Η Εργατική Πρωτομαγιά του 2012, αλλά και οι εκλογές της 6ης Μαΐου πρέπει να αποτελέσουν μήνυμα τελεσίδικης απόφασης των γυναικών της λαϊκής οικογένειας» .

       Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση των Γιαννιτσών ήταν το μέλος της Γραμματείας Ν.Πέλλας του ΠΑΜΕ & εκλεγμένος αντιπρόσωπος στο Εργ.Κέντρο Γιαννιτσών Κουτούφης Φάνης .
        Στην ομιλία του ανέφερε :
       «Σήμερα τιμούμε τους νεκρούς της Πρωτομαγιάς του Σικάγο του 1886,  τη Πρωτομαγιά του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τη  Πρωτομαγιά του 1944 και την εκτέλεση των κομμουνιστών στη Καισαριανή, αλλά τους σημερινούς ηρωικούς απεργούς των 186 ημερών στην Ελληνική Χαλυβουργία και άλλους χώρους δουλειάς . Πρωτομαγιές και αγώνες που δεν πήγαν χαμένοι αλλά με τις θυσίες και το αίμα συναδέλφων αγωνιστών οφείλονται όλα όσα γνωρίσαμε σαν κατακτήσεις. Δεν έχουμε δικαίωμα σήμερα να επιτρέψουμε να κατεδαφιστούν, ιδιαίτερα απέναντι στις νέες γενιές.
     Η εργατική τάξη δέχεται πόλεμο και απαντά με τη σημερινή απεργία, αλλά και με τους επόμενους αγώνες που θα έρθουν. Πρέπει να ηττηθούν οι άρπαγες του κοινωνικού πλούτου που παράγουμε, βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, με τα κόμματα και τα στηρίγματά τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, που τους υπηρετούν. Αποδοκιμάζουμε όσα γίνονται σε βάρος μας, δε νομιμοποιούμε τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, δε σκύβουμε το κεφάλι, δυναμώνουμε την αντίστασή μας στα χειρότερα που θέλουν να φέρουν από τον Ιούνη, ΕΕ και ΔΝΤ. Με το ΠΑΜΕ μπροστά μπορούμε να ανατρέψουμε τα αντιλαϊκά μέτρα και τις πολιτικές και να ανοίξουμε το δρόμο για άλλη πολιτική, άλλο δρόμο ανάπτυξης, που να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού.
     Μετά και τη ψήφιση του μνημονίου 2 από τη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και μέχρι πρότινος του ΛΑΟΣ έχουμε πλήρη ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων σε βάρος των εργαζομένων και για συμφέρον της εργοδοσίας. Μειώνονται οι μισθοί και φτάνουν σε επίπεδα Κίνας, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της διασφάλισης θέσεων εργασίας. 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι τον επόμενο χρόνο θα μείνουν στον δρόμο στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
      Να θυμίσουμε ότι η ηγεσία της  ΓΣΕΕ, που  η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΓ πίνει νερό στο όνομα της, πριν 3 χρόνια πανηγύριζε, μέσω του προέδρου της κου Παναγόπουλου, για το πάγωμα μισθών που τάχα θα έβαζε φρένο στις απολύσεις, διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας μέσω της βιωσιμότητας των επιχειρηματικών ομίλων.   Άλλωστε τα ίδια δε λέει και ο ΣΕΒ μέσω του κου Δασκαλόπουλου; Σήμερα η επίσημη ανεργία έχει φτάσει το 22% από 10% που ήταν τότε.
       Αυτή η πολιτική του ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, της ΕΕ,του ΔΝΤ με δεκανίκια  τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές, έχει δώσει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας.  Το ζήσαμε έντονα και στη πόλη μας στην επιχείρηση των Σ/Μ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ. Εκβιαστικά προς τους εργαζόμενους η εργοδοσία θέλησε να προχωρήσει σε τροποποίηση της κλαδικής σύμβασης, να τη ρίξει στην εθνική, πρακτικά δηλαδή, ύστερα και από τη ψήφιση του δεύτερου μνημονίου να μειωθούν οι αποδοχές έως 52% να πληρώνονται δηλαδή με 400€ και 500€. Το ΠΑΜΕ μαζί με τους εργαζόμενους καταφέραμε να το σταματήσουμε απειθαρχώντας στις επιθυμίες της εργοδοσίας, στήθηκε σωματείο, και οι εργαζόμενοι πλέον διεκδικούν τα δικαιώματά τους και έχουν νίκες, παίρνουν τα ρεπό τους, τηρούν το ωράριο τους, πληρώθηκαν τις Κυριακές αργίες κλπ . Η εργοδοσία απάντησε με 4 απολύσεις στα Γιαννιτσά, εκ των οποίων οι 3 ήταν για συνδικαλιστική δράση. Παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για την επαναπρόσληψή τους. Ποια ήταν η απάντηση της συμβιβασμένης διοίκησης του ΕΚΓ και του κλαδικού Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Γιαννιτσών;
       Επίσης η επιχείρηση κονσερβοποιίας ΦΡΟΖΙΤΑ στη Καλλίπολη έχει απλήρωτους από πέρσι τους εποχικούς εργάτες και για 4 και 5 μήνες το μόνιμο προσωπικό , καθώς και τους αγρότες παραγωγούς από τη περσινή σοδειά. Καλούμε τους εργάτες μαζί με τους αγρότες με συντονισμένη και οργανωμένη πάλη να διεκδικήσουν τον ιδρώτα τους. Μήπως είναι οι μοναδικές περιπτώσεις σο Νομό ; Η CARREFOUR, αυτός ο κολοσσός στο κλάδο των τροφίμων με 15000 εργαζόμενους, κάλεσε τη διοίκηση του ταξικού πανελλαδικού επιχειρησιακού  σωματείου να δεχθεί μείωση αποδοχών κατά 10%, φυσικά η διοίκηση αρνήθηκε και η εργοδοσία τώρα πιέζει τους εργαζόμενους ατομικά τον καθένα να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Τι έκανε εδώ το ΕΚΓ; Έφτιαξε επιχειρησιακό σωματείο με συμμετοχή του ενός από τα δύο καταστήματα της πόλης αποκόβοντάς τους από το πανελλαδικό και των αγώνα των 15000 συναδέλφων τους, σέρνοντάς τους  κατ’ αυτόν τον τρόπο σε τοπικό σύμφωνο απασχόλησης με την εργοδοσία, να ποιοι είναι οι διασπαστές. Αντίστοιχα και στην ΕΛΛΗΝ.ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ .  Η εργοδοσία πιέζει τους εργαζόμενους σε αλλαγή της σύμβασης από επιχειρησιακή σε κλαδική, μείωση των αποδοχών κατά 20% περίπου. Οι εργαζόμενοι άλλαξαν τους συσχετισμούς στη διοίκηση του σωματείου και αντιστέκονται. Η εργοδοσία ως απάντηση συνεχίζει και εντείνει την εκ περιτροπής εργασία καρπό της συμφωνίας της προηγούμενης συμβιβασμένης διοίκησης του σωματείου της επιχείρησης. Επιπλέον ο ιδιοκτήτης της Ακκάς ζητά από τη κυβέρνηση να του χαρίσει 10εκ €,  για να μη κλείσει το εργοστάσιο.  
       Η αντιασφαλιστική επίθεση συνεχίζεται. Μειώθηκαν  παραπέρα οι συντάξεις. Κόβονται οι μισές αναπηρικές. Οι μισοί και πλέον εργαζόμενοι που ανήκουν στα ΒΑΕ πετάγονται έξω. Με αυτόν τον τρόπο τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται κατά 5-7 χρόνια.  Ωφελημένη και πάλι θα είναι η εργοδοσία. Οι άνεργοι είναι πάνω από ένα εκατομμύριο. Ο αριθμός τους είναι βέβαιο θα συνεχίσει να αυξάνει όσο την εξουσία την έχει το κεφάλαιο. Μείωσαν το ήδη χαμηλό επίδομα ανεργίας.
        Το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, δίνει τελειωτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει από την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προς όφελος των εμπόρων της Υγείας.
         Μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας. Δε μπορούμε να πηγαίνουμε μαζί με τις δυνάμεις που παζαρεύουν τι θα χάσουμε. Το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας δε μπορεί να καθορίζεται από τη θέληση των εκμεταλλευτών μας, χρειάζεται να απεγκλωβιστούμε από τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τους δορυφόρους τους.
       Είναι μύθος το επιχείρημα της ανταγωνιστικότητας, το ότι όσο μεγαλώνει η πίτα της εργοδοσίας, ανάλογα μεγαλώνει και η πίτα του εργαζόμενου. Όσο κερδίζει το κεφάλαιο τόσο χάνει ο λαός. Κέρδη και για τους δύο δεν μπορούν να υπάρξουν. Πληρώσαμε και για την ανάπτυξη, πληρώνουμε και για τη κρίση του καπιταλισμού.
Αποδεικνύεται ότι η πολιτική του μνημονίου δεν θα διαρκέσει 2-3 χρόνια. Είναι μόνιμη πολιτική και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Μπαίνουμε σε νέο μεσαίωνα, χωρίς τέλος. Ακόμα και ανάκαμψη να υπάρξει μετά από χρόνια, θα είναι ασθενική, δεν θα τη καταλάβει καν ο λαός , γιατί δεν πρόκειται να του επιστραφεί τίποτα. Θα είναι ο προθάλαμος μιας νέας, ακόμα πιο βαθιάς κρίσης.
        Έχουμε συσσωρεμένη πείρα, όταν μας έλεγαν ότι  «λεφτά υπάρχουν» εννοούσαν τα 600δις που βρίσκονται στην Ελβετία και τα άλλα 700δις στις off shore εταιρίες, τα 150δις που έδωσαν από τη δική μας φορολογία για τη ρευστότητα των τραπεζών, τις επιδοτήσεις στους βιομηχάνους, μαζί με αυτές που έδωσαν για να μετακινηθούν επιχειρήσεις σε όμορες χώρες όπως ο  Λαναράς.  Η Ελλάδα της ανάπτυξης που έλεγαν ήταν η Ελλάδα του κεφαλαίου, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των τραπεζών που τα τελευταία χρόνια σημείωσαν τεράστιες αυξήσεις στα κέρδη τους, την ίδια στιγμή που είναι χιλιάδες  οι άστεγοι, και αυτοί που περιμένουν να φάνε από τα συσσίτια και τους κάδους των απορριμμάτων,  αυτός είναι ο καπιταλισμός!
       Δεν θα κάνουμε στις εκλογές το χατίρι της κ.Λαγκάρντ  του ΔΝΤ μας  είπε ότι , «οι Έλληνες δε πρέπει να ψηφίσουν φιλολαϊκά κόμματα» και κατέδειξε πλέον καθαρά το πραγματικό ταξικό χαρακτήρα αυτών των οργανισμών του κεφαλαίου . Να λοιπόν γιατί η ΕΕ είναι λυκοσυμμαχία και ο λαός πρέπει να διεκδικήσει την αποδέσμευση της χώρας μας από αυτήν.
       Στις 6 του Μάη θα πάμε στις κάλπες , όπου χρειάζεται ν’αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας. Η λύση δεν είναι απλά η αλλαγή κυβέρνησης. Τι θα καταφέρει μια απλά αντιμνημονιακή, ή «αριστερή κυβέρνηση» , όταν η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, οι φτωχοί αγρότες, οι μικροεπαγγελαμτίες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μένουν στο περιθώριο ; Τι θα κερδίσουμε από μια τέτοια κυβέρνηση όταν το κλειδί της οικονομίας παραμένει στα χέρια των μονοπωλίων ; Δεν είναι θέμα διαχειριστικό ή ικανών πολιτικών. Επιβάλλεται αλλαγή τάξης στην εξουσία. Εμπιστευόμαστε τη δύναμή μας, μπορούμε και θεωρούμε δίκαιο να απολαμβάνουμε τον πλούτο που παράγουμε. Λαϊκή Εξουσία, λαϊκή οικονομία, αυτή μπορεί να εξασφαλίσει την οργάνωση της οικονομίας στη κατεύθυνση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών .
       Με το ΠΑΜΕ, την Πανελλαδική  Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των ΕΒΕ, τη ΠΑΣΥ της αγροτιάς, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία απαλλαγμένη από μονοπώλια, με τα μέσα παραγωγής να είναι λαϊκή περιουσία. Εμείς είμαστε η δύναμη που θα σαρώσει και κυβερνήσεις και μνημόνια, θα επιβάλλουμε τη δική μας, λαϊκή εξουσία. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί πλήρης σταθερή εργασία για όλους, θα ικανοποιούνται οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, χωρίς αφεντικά και εκμετάλλευση.
      Η εργατική τάξη έχει περισσότερη δύναμη από τους εκμεταλλευτές της και το πολιτικό προσωπικό τους.  Παντού να αντηχήσει το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Με μπροστάρη την εργατιά να γκρεμίσουμε μνημόνια και αφεντικά» .

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ  !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου