Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

IIF: Οι «αντιμνημονιακοί» μπορεί να πάρουν 60% στην Ελλάδα


Τα κόμματα που αντιτίθενται στο Μνημόνιο ενδέχεται να συγκεντρώσουν έως 60% των ψήφων την Κυριακή, εκτιμά το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ίδρυμα (IIF), θεωρώντας σχεόν βέβαιη τη μετεκλογική συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ.
Επικαλούμενο τις «μυστικές» δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, η έκθεση του IIF αναφέρει ότι παρατηρείται κάποια ανάκαμψη «των κομμάτων που υποστηρίζουν το πρόγραμμα της τρόικας». Υπογραμμίζει πάντως πως τα κόμματα που αντιτίθενται στο πρόγραμμα είναι πιθανό να λάβουν το 60% των ψήφων.
Κατά το IIF, η εκλογική επίδοση των πολιτικών

δυνάμεων που αντιμάχονται το Μνημόνιο, θα δυσχεράνει «την εφαρμογή του προγράμματος». Παρατηρεί δε ότι η εκλογική νομοθεσία, προσφέροντας 50 έδρες στο πρώτο κόμμα, καθιστά πολύ πιθανό ένα συνασπισμό μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ».
«Καλύτερα, αν μπει στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη»
Το IIF πάντως εκφράζει αμφιβολίες για το μέλλον και τις προοπτικές μιας νέας συγκυβέρνησης των δυο κομμάτων. Επισημαίνει συγκεκριμένα: «Είναι κάθε άλλο παρά σίγουρο, δεδομένων των προηγούμενων εντάσεων και διαφορών, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα αποδειχθούν βιώσιμοι εταίροι σε έναν συνασπισμό στα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, μια νέα συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων θα φανεί σε πολλούς ως έλλειψη ξεκάθαρης λαϊκής εντολής που χρειάζεται για την εφαρμογή με επιτυχία των περαιτέρω προσαρμογών και μεταρρυθμίσεων».
Κατά το IIF, ισχυρότερος κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε να προκύψει, σε περίπτωση εισόδου της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Βουλή. «Αυτό όμως θα απαιτούσε τη συμφιλίωση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αντώνη Σαμαρά», προστίθεται στην έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου