Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Με μεγάλη επιτυχία η συναυλία Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής του Αλεξάνδρειου Δημ. Ωδείου Γιαννιτσών


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή 29-04-2012, στην κατάμεστη από φιλόμουσο κόσμο αίθουσα πληροφόρησης νέων του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, η συναυλία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής που δόθηκε από το Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών υπό την διεύθυνση του καθηγητή βυζαντινής μουσικής του ωδείου και Πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας κ. Νικόλαο Χανουμίδη, σε συνεργασία με τους αξιόλογους και καταξιωμένους καθηγητές της παραδοσιακής μουσικής του ωδείου...

... Κυριάκο Πεφτουλίδη (κλαρίνο), Αβραάμ Παπαιωάννου (ούτι, σάζι),  Σάκη Γιουψάνη (λύρα Πόντου), Σίμο Κετίκογλου (τρομπόνι), Τάσο Μαχαιρίδη (ακκορντεόν), Θόδωρο Σιταρά (τρομπέτα), Κατερίνα Γιουψάνη (κρουστά).
    Οι συμμετέχοντες καθηγητές και μαθητές του ωδείου έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί  μια εξαιρετικά επιτυχημένη συναυλία, η οποία αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχεται σε αυτό από τους καθηγητές, καθώς επίσης και την αγάπη και τον ζήλο των μαθητών για τη βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική.
     
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την βυζαντινή χορωδία του Α.Δ.Ω.Γ., η οποία με ιδιαίτερη μαεστρία και τέχνη ερμήνευσε βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους της περιόδου του Πεντηκοσταρίου, δημιουργώντας κατανυκτική ατμόσφαιρα στην αίθουσα. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε βυζαντινούς ύμνους των ημερών, όπως το Αναστάσιμο Απολυτίκιο ‘’Χριστός Ανέστη εκ νεκρών…’’ σε αργό μέλος υπό Πέτρου Λαμπαδαρίου τονισμένο κατά την προφορική παράδοση του Αγίου Όρους, ‘’Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί…’’ Καταβασίες της εορτής του Πάσχα, τον ειρμό της ενάτης ωδής των Καταβασιών του Πάσχα ‘’Ο άγγελος εβόα τη Κεχαριτωμένη…Φωτίζου, φωτίζου η νέα Ιερουσαλήμ…’’ σε αργόν μέλος και σε μουσική σύνθεση και εκτέλεση του χοράρχη, ‘’Πάσχα ιερόν ημίν σήμερον αναδέδεικται…’’ Στιχηρά του Πάσχα, ‘’Δόξα Πατρί…Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει…’’ Δοξαστικό των Αίνων της εορτής κ.α.
    Στην συνέχεια η Βυζαντινή Χορωδία με τη συνοδεία συνόλου καθηγητών παραδοσιακής μουσικής του ωδείου παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια της πασχαλινής περιόδου από διάφορες περιοχές, όπως Πελλοποννήσου, Πόντου και Θράκης. Η μουσική εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια της Μακεδονίας τα οποία ακούστηκαν με το πιο αντιπροσωπευτικό ηχόχρωμα της περιοχής από τους ήχους των χάλκινων πνευστών ξεσηκώνοντας και παράλληλα ενθουσιάζοντας το φιλόμουσο κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου