Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Ισπανία- Στα ύψη το κόστος δανεισμού


Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι
Οι αγορές ... δεν συγκινούνται από το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα λιτότητας στην Ισπανία! Το κόστος του δεκαετούς δανεισμού της χώρας ανήλθε στο 7%, την ώρα που η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε – τη Δευτέρα- στο ιστορικό της ναδίρ...
Η κάκιστη κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα και η σοβαρότατη αύξηση του κόστους δανεισμού συνθέτουν μια πολύ ζοφερή εικόνα, η οποία προκαλεί ανησυχίες σε όλη την Ευρώπη, δοθέντος του μεγάλου ειδικού βάρους της ισπανικής οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέδωσε την άνοδο του κόστους δανεισμού της χώρας...

...στη διάχυτη ανησυχία για το μέλλον του ευρώ. Απέκλεισε πάντως, πάλι, το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ισπανία εξωτερική βοήθεια για τη στήριξη και αναζωογόνηση των τραπεζών, οι οποίες έχουν πληγεί καίρια από τη γνωστή «φούσκα» των ακινήτων.
«Οι ζωηρές αμφιβολίες για τη ζώνη του ευρώ οδηγούν στα ύψη το ασφάλιστρο κινδύνου, για ορισμένες χώρες» δήλωσε ο ο κ. Ραχόι.
Το ασφάλιστρο κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές για να προτιμήσουν το δεκαετές ισπανικό ομόλογο ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο, από ... καταβολής ευρώ. Για πρώτη φορά υπερέβη τις 500 μονάδες βάσης, φθάνοντας τις 511 μονάδες.
Σε ότι αφορά την κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Bankia, κυβερνητικοί κύκλοι τόνισαν πως η χώρα μπορεί να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας με κρατικά ομόλογα. Σε αντάλλαγμα, όπως ανέφεραν, μετοχές της τράπεζας και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να τονωθούν άλλα προβληματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Πηγή  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου