Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Επιστολή Καρασμάνη στον υπηρεσιακό υπουργό ΥΠ.Α.Α.Τ. για τους πληγέντες παραγωγούς


Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στο νομό Πέλλας, ειδικότερα αυτά που αφορούν στις μεγάλες καταστροφές από τις τελευταίες θεομηνίες – βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλα, χαλαζόπτωση, παγετός – έθεσε με επιστολή του στον υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων  Ναπολέων Μαραβέγια, ο Γιώργος Καρασμάνης.
Του ζητά να μεριμνήσει ώστε μα αποκατασταθούν οι κραυγαλέες αδικίες του ΕΛΓΑ, με άμεσες αυτοψίες σε κτήματα περιοχών που έχουν αποκλειστεί από αποζημιώσεις του Οργανισμού καθώς επίσης...

... και να ξεκινήσουν άμεσες εκτιμήσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις τελευταίες θεομηνίες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Γιώργου Καρασμάνη προς τον υπηρεσιακό υπουργό: 
                                                                                                                                                       

                                                                              Αριθ. Πρωτ. : 530/30-05-2012

                                  Προς  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
                                          και Τροφίμων
                                          κ. ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ
                                                                         Αθήνα
            Φίλε Υπουργέ

Επειδή γνωρίζω την ευαισθησία σου πάνω στα προβλήματα του αγροτικού μας κόσμου, θέλω σε ενημερώσω για ζητήματα του Νομού μου, ορισμένα εκ των οποίων συνιστούν κατάφωρη αδικία σε βάρος των παραγωγών.
Υποθέτω ότι θα έχεις ήδη πληροφορηθεί ότι, οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις του τελευταίου δεκαημέρου, σε συνδυασμό με μια τρομερής έντασης ανεμοθύελλα, προκάλεσαν ολοσχερή καταστροφή σε όλες τις ποικιλίες κερασιών, αλλά και σε δενδροκαλλιέργειες με βερίκοκα. Πέραν δε αυτών, ειδικώς η κατακλυσμιαία βροχή, ρήμαξε κυριολεκτικά τα βαμβάκια, καθώς ¨πέτυχε¨ τα φυτά μικρά και ευάλωτα, και προξένησε επίσης μεγάλες ζημιές σε πολλές άλλες καλλιέργειες.
Αντιλαμβάνεσαι, αγαπητέ Υπουργέ, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν περιέλθει σε απόγνωση και σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα… Όχι μόνον από την πρόσφατη θεομηνία, αλλά και επειδή την τελευταία τριετία, έχουν υποστεί και άλλες μεγάλες καταστροφές, από τις οποίες δεν έχουν προλάβει να συνέλθουν: Από την ακαρπία – την οποία ο ΕΛΓΑ δεν αναγνώριζε και, φυσικά, δεν αποζημίωνε – και από χαλαζοπτώσεις, για τις οποίες εισέπραξαν αποζημιώσεις που μόνον ως εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηριστούν.
Δυστυχώς, τα δεινά των αγροτών του Νομού Πέλλας, δεν περιορίζονται εδώ.
Πριν από μόλις ενάμιση μήνα – στις 11 Απριλίου – πολλές περιοχές και καλλιέργειες της Πέλλας, επλήγησαν από παγετό. Και σ’ αυτήν την περίπτωση, γινόμαστε μάρτυρες μιας «παράστασης παραλόγου».
 Και το εξηγώ:
Σε κάποια ορεινά δημοτικά διαμερίσματα, ο ΕΛΓΑ αναγνωρίζει τον παγετό και τις ζημιές που προκάλεσε, αλλά σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα, γειτονικά ή όχι… δεν τον αναγνωρίζει ως ζημιογόνο αίτιο.

Και το τραγελαφικότερο:
Ακόμη και στα διαμερίσματα στα οποία ο παγετός αναγνωρίζεται, αυτό δεν αφορά τα χωράφια σε όλες τις περιοχές του δημοτικού διαμερίσματος αλλά… επιλεκτικά κάποιες περιοχές. Έχουμε περιπτώσεις που σε δυο αγροκτήματα τα οποία χωρίζει ένας δρόμος-μια αυλακιά, για το ένα ο παγετός και οι ζημιές που προκάλεσε αναγνωρίζονται, αλλά στο άλλο όχι!!

Να ήταν μόνον αυτό;
Ο παγετός, πέραν των κερασιών, έχει πλήξει και άλλες δενδροκαλλιέργειες, όπως πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων, βερικοκιές, δαμασκηνιές, αχλαδιές, μηλιές κλπ.
Αλλά και εδώ ο ΕΛΓΑ κάνει το θαύμα του: Δεν αναγνωρίζει τις ζημιές σ’ αυτές τις καλλιέργειες, ακόμη και στις περιοχές στις οποίες αναγνωρίζει τις ζημιές για τα κεράσια.

Κάτι ακόμη:
Οι βαμβακοπαραγωγοί της Πέλλας το 2010 καταστράφηκαν από τις βροχές και από το «πράσινο σκουλήκι». Απ΄ αυτούς, κάποιοι πήραν για τις βροχοπτώσεις κάποια ψίχουλα ως δήθεν αποζημιώσεις, κάποιοι άλλοι καθόλου. Και ΟΛΟΙ, δεν πήραν ούτε σεντ για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι. Και ακόμη περιμένουν το Πρόγραμμα ΠΣΕΑ.



Φίλε Υπουργέ

Επειδή από τη συνεργασία μας αποκόμισα την πεποίθηση ότι η ευαισθησία σου για τον αγροτικό τομέα και – πολύ περισσότερο – για τους αγρότες μας είναι μεγάλη, πιστεύω ότι θα θελήσεις να αποκαταστήσεις αδικίες σε βάρος χιλιάδων αγροτικών οικογενειών. Μπορείς να το πετύχεις, δίνοντας εντολή για αυτοψίες σε αγροκτήματα που αποκλείστηκαν από τους παγετούς του Απριλίου, αν και τα χώριζε μια αυλακιά από άλλα που κρίθηκαν αποζημιωτέα… Μόνον έτσι οι άνθρωποι αυτοί θα δικαιωθούν. Και βέβαια, να δώσεις εντολή να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις για τις τεράστιες ζημιές από τις πρόσφατες βροχές, την σφοδρή ανεμοθύελλα και την χαλαζόπτωση.

Κλείνοντας αγαπητέ Υπουργέ θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι, με την πολιτική που ακολουθεί ο ΕΛΓΑ, τείνει να απαξιωθεί πλήρως στη συνείδηση του αγροτικού μας κόσμου, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών μας, τον θεωρεί πλέον ως ένα καθαρά εισπρακτικό Οργανισμό, χωρίς καμιά ουσιαστική ανταπόδοση προς τους ασφαλισμένους του.                                                                       
                                                                          Με εκτίμηση


                                                              ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου