Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση της Π.Α.ΣΥ. για τις ζημιές στα βαμβάκια από της βροχοπτώσεις


        Οι έντονες & παρατεταμένες βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος έχουν δημιουργήσει μεγάλες καταστροφές με το πλημμύρισμα μεγάλων εκτάσεων κύρια με βαμβακοκαλλιέργειες στο κάμπο της Κ.Μακεδονίας στους Νομούς Ημαθίας , Πέλλας & Θεσσαλονίκης . Οι εκτάσεις που έχουν πλημμυρίσει αφορούν διάφορες καλλιέργειες , αλλά οι ζημιές εντοπίζονται κύρια στις ήδη φυτρωμένες βαμβακοκαλλιέργειες και σε μεγαλύτερη ένταση στα χωριά των Δήμων Αλεξάνδρειας Ημαθίας & Πέλλας ...

      Πολλά χωράφια βρίσκονται πλημμυρισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς δυνατότητα στράγγισής τους . Συνεπώς οι ζημιές στις μικρές βαμβακοφυτείες και τις άλλες καλλιέργειες είναι δεδομένες . Είναι δικαιολογημένη η απόγνωση των βαμβακοπαραγωγών , που βλέπουν να καταστρέφεται μια καλλιέργεια στην οποία επένδυσαν σημαντικά ποσά ή δημιούργησαν χρέη για τα έξοδα προετοιμασίας των χωραφιών , σπορά , λιπάσματα , ζιζανιοκτόνα , μεροκάματα .
        Πρέπει άμεσα η Πολιτεία να εκτιμήσει με τον ΕΛΓΑ το μέγεθος της καταστροφής και να αποζημιώσει άμεσα τους πληγέντες παραγωγούς. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός πως η επανασπορά στο βαμβάκι δεν θα αποδώσει , καθώς στα πιο πολλά χωράφια οι παραγωγοί θα αργήσουν να μπουν και να κάνουν την επανασπορά εξαιτίας του μεγάλου όγκου νερού και λάσπης , που βρίσκεται σ’αυτά . Οι παραγωγοί θα κάνουν όλα τα καλλιεργητικά έξοδα χωρίς να αποφύγουν τη μεγάλη οψίμηση της παραγωγής με τον κίνδυνο των βροχοπτώσεων λίγο πριν τη συγκομιδή το φθινόπωρο .
      Απαιτείται αλλαγή του αναχρονιστικού Νόμου του ΕΛΓΑ , που είναι φανερή η μη ανταπόκρι-σή του στις απαιτήσεις των αγροτών και των αλλαγών στις κλιματολογικές συνθήκες.  Απαιτούμε δημόσιο ΕΛΓΑ, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα καλύπτει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους καθώς και το κεφάλαιο και θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών.
      Να ληφθεί μέριμνα και να διασφαλιστεί με πολιτική απόφαση ότι , σε τυχόν μη κάλυψη λόγω των ζημιών του στρεμματικού πλαφόν , θα εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση για το 2012 μέσω χαρτογράφησης των χωραφιών που έχουν πλημμυρίσει .  
     Οφείλει επιτέλους η Πολιτεία να βρεθεί αρωγός των πληγέντων αγροτών , που η διαχρονική αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ  & των κυβερνήσεων ΝΔ & ΠΑΣΟΚ , πριν τη κρίση και μέσα στη καπιταλιστική οικονομική κρίση , με ή χωρίς μνημόνια , βρίσκονται σε άσχημη οικονομική θέση  αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τα άμεσα έξοδα των οικογενειών τους.

                                               Γραμματεία ΠΑΣΥ Κ.Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου