Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Επιστολή Γιώργου Καρασμάνη για χορήγηση επιδόματος παραμεθόριων περιοχών


Επιστολή προς τον Υπηρεσιακό Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέστειλε ο Γιώργος Καρασμάνης. Του επισημαίνει ότι η εγκύκλιος του με την οποία θέτει μεταξύ των όρων την απόσταση των 20 χλμ. προκειμένου οι εργαζόμενοι του Νομού μας να εισπράττουν το επίδομα των απομακρυσμένων – παραμεθορίων περιοχών είναι κατάφωρα άδικη για τον Νομό μας.
            Και τον καλεί να την αποσύρει καθώς μια τέτοια σοβαρή απόφαση μπορεί να την λάβει μόνο η υπεύθυνη Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
            Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του Γιώργου Καρασμάνη :..


Κύριε Υπουργέ,
          Απευθύνομαι σε σας για να επισημάνω ότι, η πρόσφατη εγκύκλιός σας προς τους Γενικούς Γραμματείς των αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για τα κριτήρια με τα οποία θα καθορίζονται περιοχές ως απομακρυσμένες και παραμεθόριες, ώστε οι εργαζόμενοι να εισπράττουν το σχετικό επίδομα, πέραν του ότι δημιουργεί μεγάλη σύγχυση στους τοπικούς πληθυσμούς, ειδικότερα για τον Νομό Πέλλας, συνιστά αδικία και απειλή για παραπέρα όξυνση της οικονομικής ύφεσης, της αποτελμάτωσης της αγοράς, της διόγκωσης της ανεργίας.   
          Για την πλήρη ενημέρωσή σας, ως υπηρεσιακού Υπουργού, κρίνω ότι οφείλω να σας πληροφορήσω κατά τον πληρέστερο δυνατό τρόπο, για το πώς ακριβώς έχει το μείζον αυτό ζήτημα.
Στις 24/10/2006, στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, της οποίας ήμουν Πρόεδρος, πάρθηκε ομόφωνη απόφαση να προταθεί ο χαρακτηρισμός της Πέλλας, ως Νομού παραμεθόριου και προβληματικού στο σύνολό του. Η παραπάνω πρόταση ήρθε στην Ολομέλεια τον Φεβρουάριο του 2007. Ομόφωνα και εκεί, η πρόταση ψηφίστηκε και με τον Ν. 3536, ο Νομός μας χαρακτηρίστηκε παραμεθόριος ενώ με την υπ’ αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.48Α/5/οικ. 8352 ΚΥΑ (ΦΕΚ 571/20-4-2007) των Υπουργών Δημόσιας Διοίκησης Αποκέντρωσης και Οικονομίας & Οικονομικών, χαρακτηρίστηκε και ως προβληματικός Νομός τύπου Α. Επίσης τον Αύγουστο, με τον Ν. 3606/2007, δόθηκε το επίδομα παραμεθόριων περιοχών, στο σύνολο των εργαζομένων του Νομού Πέλλας, καθώς και τα υπόλοιπα κίνητρα.
Σας λέει μήπως κάτι κύριε Υπουργέ η αιτιολογική έκθεση του Ν. 3536/2007 για τον χαρακτηρισμό της Πέλλας ως Νομού παραμεθορίου ; Σας την καταθέτω αυτούσια : «Η συνοριακή θέση του Νομού Πέλλας χαρακτηρίζει το σύνολο των περιοχών του. Τα παραπάνω ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία αναλύονται σε στοιχεία, όπως η ύπαρξη μεθοριακής συνοριακής γραμμής άνω των 80 χλμ. χωρίς πύλη εισόδου και εξόδου με το εξωτερικό και οι εν γένει ιδιομορφίες και τα προβλήματα του Νομού υπαγορεύουν την ανάγκη προσέλκυσης υπαλλήλων στις Υπηρεσίες του συνόλου του Νομού μέσω της παροχής  των σημαντικών υπηρεσιακών κινήτρων που θεσμοθετούνται με τις ανωτέρω διατάξεις».
Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2011, ο τότε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος, θέλησε να τροποποιήσει τους σχετικούς Νόμους για τις παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές και έθεσε ως κριτήριο για τον χαρακτηρισμό τους, την απόσταση των 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα.
Όπως αντιλαμβάνεστε, οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες από τους βουλευτές των θιγόμενων περιοχών και, βέβαια από εμένα προσωπικά. Σε συνάντηση που είχα με τον κ. Βενιζέλο, του επισήμανα ότι, ειδικώς για την Πέλλα, τα 20 χιλιόμετρα δημιουργούν συγχύσεις και αναμενόμενες τριβές, καθώς θα πέσουμε στις… διαδικασίες της ¨μεζούρας¨, για το αν ένα χωριό απέχει από τα σύνορα 19.900 μέτρα άρα είναι παραμεθόριο και προβληματικό, ενώ ένα άλλο, 150 μέτρα πιο πέρα, δεν θα μπορεί να χαρακτηριστεί και, φυσικά, θα εξαιρείται τόσο του επιδόματος για τους εργαζόμενους σ’ αυτό, όσο και των άλλων κινήτρων.
Μάλιστα, στον κ. Βενιζέλο εξήγησα με αναλυτικό και πειστικό τρόπο ότι, ο λόγος που η Πέλλα χαρακτηρίστηκε ομόφωνα (και στην Επιτροπή Περιφερειών και στην Ολομέλεια) ως Νομός παραμεθόριος και προβληματικός στο σύνολό του, ήταν απόλυτα τεκμηριωμένος. Τούτο διότι πρόκειται για ένα Νομό που είναι απομονωμένος από την υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό, χωρίς σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ και την Εγνατία, χωρίς διέξοδο προς τα βόρεια σύνορα, χωρίς σιδηροδρομικό δίκτυο που να καλύπτει όλες τις περιοχές, με ένα απαρχαιωμένο, τρισάθλιο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο, αποβιομηχανοποιημένος, έξω από την Δ΄ Ζώνη Κινήτρων, με παντελή έλλειψη υποδομών, με όλες τις περιοχές σε μια συνεχώς φθίνουσα οικονομική κατάσταση. Αρκεί να πω ότι, το ΑΕΠ του Νομού Πέλλας, ήταν στο 54% του ΑΕΠ του Νομού Θεσσαλονίκης. Συνέπεια αυτής της φθίνουσας πορείας, ήταν η συρρίκνωση του πληθυσμού και η συνακόλουθη μείωση των βουλευτικών εδρών από 5 σε 4.
Οφείλω να πω ότι ο κ. Βενιζέλος επέδειξε κατανόηση και τροποποίησε άμεσα τη διάταξη που καθόριζε τα 20 χιλιόμετρα, επαναφέροντας σε ισχύ τις προηγούμενες διατάξεις. Όμως κατά την ψηφοφορία, ο ίδιος, ξανατροποποίησε τη διάταξη, που έλεγε πλέον ότι οι περιοχές θα χαρακτηρίζονταν παραμεθόριες και προβληματικές, με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις προκειμένου να χορηγείται το επίδομα. Και όταν τον ρώτησα γιατί υπαναχώρησε, με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Πέλλα και ότι το έπραξε για να συμπεριλάβει και άλλες περιοχές στα σχετικά ευεργετήματα.
Κύριε Υπουργέ,
Στη συνέχεια όλων όσων σας προανέφερα, έρχεστε εσείς και, με την εγκύκλιό σας τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων τους καλείτε να καθορίσουν τις περιοχές για τη χορήγηση του επιδόματος απομακρυσμένων και παραμεθόριων, περιλαμβάνοντας μεταξύ των όρων για την έκδοση της σχετικής Κ.Υ.Α. την απόσταση των 20 χιλιομέτρων.
Μ’ αυτόν τον τρόπο, «πετάτε απ’ έξω» το μισό Νομό κύριε Υπουργέ. Δημιουργείτε ή, μάλλον, επιδεινώνετε τα ήδη υπάρχοντα τεράστια προβλήματα σε ολόκληρο το Νομό μας. Δηλαδή, σε μια περίοδο με δραματική μείωση εισοδημάτων, με τη  ανεργία στην Πέλλα να καλπάζει πάνω από το 50%, με τη χώρα και το Νομό μας τελματωμένο στην ύφεση, στερείτε από τους μισούς εργαζόμενους συντοπίτες μας, χρήματα που θα έδιναν μια ανάσα στους ίδιους και τις οικογένειές τους, χρήματα που θα έπεφταν στην αγορά, να κινηθεί να ανεβάσει λίγο την ψυχολογία της. Και η εγκύκλιός σας – αυτό κι αν είναι ειρωνεία – έρχεται εν μέσω των διακηρύξεων όλων των κομμάτων και ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου – ότι μπαίνει πλέον τέρμα ακόμα και στην παραμικρή περικοπή μισθών συντάξεων και επιδομάτων.
Θέλω να ελπίζω κύριε Υπουργέ, ότι στο τετραήμερο που απομένει μέχρι την κάλπη, θα ανακαλέσετε την εγκύκλιό σας και ότι θα αφήσετε – όπως είναι το πολιτικά και ηθικά ορθόν – την ευθύνη της απόφασης στην Κυβέρνηση που όλοι πιστεύουμε ότι θα προκύψει και η οποία θα έχει νωπή την εντολή για τους χειρισμούς εφ’ όλων των θεμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, φοβούμαι ότι θα συντηρήσουμε στη συνείδηση των πολιτών, ένα κλίμα αναξιοπιστίας που, θα συμφωνήσετε ότι είναι το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα η Χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου