Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΝΑΙ στην σίτιση και στο πότισμα των αδέσποτων ζώων


Με αφορμή διαφόρων περιστατικών που σημειώνονται από πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται και πολλές φορές απειλούν τους φιλόζωους εθελοντές οι οποίοι σιτίζουν και ποτίζουν αδέσποτα ζώα, θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι η σίτιση των αδέσποτων σκυλιών και γατιών ΔΕΝ απαγορεύεται. Αντίθετα είναι υποχρέωση μας να φροντίζουμε αυτά τα ζώα.

Ο νόμος 4039/2012 προβλέπει, ότι το τάϊσμα και το πότισμα των αδέσποτων ζώων πρέπει να γίνεται από τους δήμους και φιλοζωικά σωματεία, συγκεκριμένα στο άρθρο 9 και στην παράγραφο 10 τονίζεται πως:..



«Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι ∆ήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις».

 
Παρακαλούνται οι ιδιώτες φιλόζωοι και τα μέλη του συλλόγου μας οι οποίοι ταΐζουν αδέσποτα, να τηρούν τις συνθήκες υγιεινής. Ειδικά εμείς οι φιλόζωοι δεν θα πρέπει να αφήνουμε πίσω μας σακούλες, αλουμινόχαρτα, περιττά πλαστικά δοχεία, άδειες κονσέρβες. Πρέπει να δίνουμε πάντα το καλό παράδειγμα και για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι πόλεις και τα χωριά μας είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες από τα σκουπίδια μας, γι’ αυτό και δεν πρέπει να επιβαρύνουμε τα πάρκα, τις πλατείες, τις γειτονίες μας με επιπλέον απορρίμματα καθώς έτσι ζημιώνονται και τα ζώα. Και δίνουμε αφορμή σε μη φιλόζωους να διαμαρτύρονται κατηγορώντας τα αδέσποτα και απειλώντας την ζωή τους.

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι η κακοποίηση ζώων διώκεται αυστηρώς από τον νόμο 4039/12 με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο από 5.000 έως και 15.000 ευρώ και ακόμα και η απειλή κακοποίησης ενός ζώου μπορεί να καταγγελθεί στην εισαγγελία ή στην αστυνομία.

Τώρα το καλοκαίρι η ανάγκη να έχουμε έξω από το σπίτι μας ή το μαγαζί μας ένα μπολάκι με νερό είναι επιβεβλημένη, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και τα ζώα υποφέρουν από την δίψα.
Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Ζώων Αλμωπίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου