Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Αλλάζουμε την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής - Καταργούμε τα "χαράτσια"


Η σοδειά καταστράφηκε – τα ζώα αρρώστησαν. Κόποι μηνών πήγαν χαμένοι. Και τώρα, πως θα τα βγάλω πέρα ; Πως θα ζήσω, πως θα ξανακαλλιεργήσω ; Εικόνα, δυστυχώς, συνηθισμένη σε κάθε αγροτική περιοχή της Χώρας, που τα προσεχή χρόνια, λόγω των κλιματικών αλλαγών, προβλέπεται να επαναλαμβάνεται τακτικά.
Μόνο ανεύθυνοι και αεροβατούντες δεν μπορούν να αντιληφθούν την άμεση και επιτακτική ανάγκη προστασίας του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου της πατρίδας μας και των αγροτών μας. Την ανάγκη για ένα πραγματικό «δίχτυ» προστασίας...

...που θα στηρίζεται σε ένα ευέλικτο, ισχυρό και με κοινωνικά χαρακτηριστικά ασφαλιστικό σύστημα της αγροτικής παραγωγής.
          Ένα σύστημα, που μόνο μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη – η Ν.Δ. – μπορεί να εγγυηθεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην πράξη. Γιατί ήταν αυτή, που αντιτάχθηκε σθεναρά στις δήθεν μεταρρυθμίσεις που επιχειρήθηκαν να υιοθετηθούν προ διετίας με μοναδικό γνώμονα τον εισπρακτικό τομέα και τίποτα άλλο, που μας οδήγησε στις σημερινές ασφαλιστικές εισφορές-χαράτσια, χωρίς ή με ψίχουλα αποζημιώσεις.
          Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως η Ν.Δ. εδώ και αρκετούς μήνες έχει εντάξει στο αγροτικό της πρόγραμμα και μάλιστα σε θέση άμεσης προτεραιότητας μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος της αγροτικής δραστηριότητας, με ταυτόχρονη ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ.
           Μετά από συνεργασία και συνεννόηση με τους φορείς της παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους εργαζόμενους στον ΕΛΓΑ, η Ν.Δ. έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο νόμου, για τις αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και την μετατροπή του ΕΛΓΑ σε έναν ισχυρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό Οργανισμό, προς το συμφέρον του Έλληνα αγρότη και της αγροτικής μας παραγωγής.
         Βασική καινοτομία του εν λόγω νομοσχεδίου είναι η εξασφάλιση ικανών πόρων στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στο έργο του, που συν το χρόνο θα γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό. Έτσι λοιπόν, διασφαλίζουμε την τριμερή χρηματοδότησή της λειτουργίας του μέσω των ασφαλιστικών εισφορών των παραγωγών, της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων και κοινωνικών πόρων.
        Αλλάζουμε τον τρόπο είσπραξης της ασφαλιστικής εισφοράς, κάνοντας την πιο δίκαιη και ανταποκρινόμενη στο πραγματικό όγκο της ασφαλιζόμενης παραγωγής. Περιορίζουμε τις εισφορές στο 4% για τη φυτική και στο 0,75% για τη ζωική παραγωγή και καθορίζουμε ως τρόπο είσπραξής τους το συμψηφισμό με την επιστροφή του ΦΠΑ για τους αγρότες του ειδικού φορολογικού καθεστώτος – που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών – η οποία γίνεται με βάση τα τιμολόγια πώλησης των αγροτικών προϊόντων.
      Ο αγρότης πλέον θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές για προϊόντα που πραγματικά παρήγαγε και διακίνησε και όχι όπως σήμερα για μια εκτιμώμενη παραγωγή, που  μπορεί ποτέ να μην έρθει. Διασυνδέουμε την είσπραξη της ασφαλιστικής εισφοράς με τις δηλώσεις του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, ενώ για την περίπτωση των αγροτών που δεν υπάγονται στο ειδικό φορολογικό καθεστώς προβλέπουμε τον υπολογισμό της ασφαλιστικής εισφοράς με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις.
        Δεν αδικούμε κανέναν και ακόμα με τα μειωμένα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών, προσδοκούμε υψηλότερα έσοδα για τον Οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα διευρύνουμε τους ασφαλιζόμενους κινδύνους και προσθέτουμε, τόσο στη φυτική, όσο και στη ζωική παραγωγή περισσότερες καλύψεις, πολλές εκ των οποίων έχουν να κάνουν με τις κλιματολογικές αλλαγές.
         Αξιοποιούμε τα κοινοτικά κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που μπορούν να διατεθούν για την ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας, ενώ θεσπίζουμε ένα πάγιο και ικανοποιητικό ποσοστό κοινωνικών πόρων επί των εσόδων του Οργανισμού, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τη συνοχή και αλληλεγγύη της κοινωνίας μας προς τον αγροτικό παραγωγικό κόσμο, τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και την ανάπτυξη της υπαίθρου.
        Ταυτόχρονα, αίρουμε το σημερινό κλίμα καχυποψίας και ενισχύουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτείας και αγροτών, παρέχοντας άμεσα προκαταβολές επί των αποζημιώσεων, μετά την εκδήλωση των ζημιών, όταν αυτές συμβαίνουν σε μεγάλες περιοχές, ενώ καταβάλουμε ως προκαταβολή το μισό της αποζημίωσης στις περιπτώσεις που υποβάλλονται ενστάσεις από τους αγρότες στα πορίσματα-εκτιμήσεις των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για το ύψος των ζημιών. Σπάμε με τον τρόπο αυτό τον καταναγκασμό του αγρότη να αποδεχθεί μικρότερες αποζημιώσεις και να μην κάνει ένσταση, γιατί η εξέτασή της είναι χρονοβόρα και στο μεταξύ δεν θα έχει χρήματα για να συνεχίσει την επαγγελματική του δραστηριότητα.
      Δίνεται στον καθένα αποζημίωση ανάλογα με το ύψος της πραγματικής παραγωγής του και την πραγματική ζημία που υπέστη. Όλα γίνονται με διαφάνεια και εξασφάλιση της χρηστής διαχείρισης της τριμερούς χρηματοδότησης, καθώς το σύνολο της διεκπεραίωσης των λειτουργιών του ΕΛΓΑ γίνεται ηλεκτρονικά, με την αξιοποίηση τόσο υφιστάμενων εργαλείων, όπως η ηλεκτρονική ασφαλιστική κάρτα του αγρότη, το ηλεκτρονικό Μητρώο Αγροτών, το ΟΣΔΕ, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και το μηχανογραφικό σύστημα του ΕΛΓΑ, όσο και με νέα εργαλεία όπως οι ηλεκτρονικές δηλώσεις ζημιών.
       Εκείνο που θέλει η Ν.Δ., είναι εκείνο που θέλουν και οι Έλληνες αγρότες. Ένας ενιαίος, ισχυρός, ευέλικτος, αποτελεσματικός και κοινωνικός φορέας, αρμόδιος για όλους τους τομείς της προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας και ένα ρεαλιστικό, οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά αποδεκτό ασφαλιστικό σύστημα για την ελληνική γεωργία, με απλές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Και είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να το πετύχουμε.

1 σχόλιο:

  1. Χατζηδάκης: "Αν δεν μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και δεν συνεχιστούν τα χαράτσια θα γίνουμε Bενεζουέλα!"

    Δεν βάζουν μυαλό. Δεν έχουν καταλάβει τι ψήφισε ο Ελληνικός λαός την 6η Μαϊου και συνεχίζουν να μας λένε οτι θα προχωρήσουν τα σκληρά μνημόνια!
    Ο άνθρωπος που κατέστρεψε...
    την Ολυμπιακή και την ξεπούλησε, ο άνθρωπος που εισηγούταν μαζί με τον Σπηλιωτόπουλο και Μητσοτάκη το "Ναι" στο πρώτο μνημόνιο, δηλώνει ρητά οτι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, και θα προσκυνήσει τους τραπεζίτες όπως μέχρι τώρα έκανε.

    Το ξύλο που έφαγε από τους αγανακτισμένους δεν του έφτανε;

    http://anti-ntp.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή