Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα «μαύρη τρύπα» στον τομέα της υγείας


Την ύπαρξη μιας νέας «μαύρης τρύπας» στον ήδη γεμάτο εκρηκτικά αδιέξοδα τομέα των ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, «αποκάλυψε» το πρωί στη Βουλή ο υπουργός Υγείας.





Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κ. Α. Λυκουρέντζος είπε χαρακτηριστικά αφενός ότι βάσει των έως σήμερα στοιχείων εκτιμάται στο τέλος του έτους έλλειμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, και αφετέρου πως η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει το μνημονιακό στόχο των 2,8 δισ. που είχε τεθεί για το 2012...

Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι μία από τις αιτίες της πρόκλησης των νέων ελλειμμάτων είναι και η συνεχιζόμενη ύφεση, πέραν του φαινόμενου της σπατάλης, που –όπως υποστήριξε- αποτελεί αντικείμενο διαρκούς μέριμνας και προσπαθειών του Υπουργείου Υγείας να καταπολεμηθεί. Στον ΕΟΠΥΥ είχαν προϋπολογισθεί εισφορές γύρω στα 4.634.000.000 ευρώ, έναντι δαπανών γύρω στα 6.5 δις ευρώ. Η κρατική επιχορήγηση είναι στα 1,295 δις. Φοβούμεθα», είπε ο κ. Λυκουρέντζος, «ότι στο τέλος του έτους το έλλειμμα θα αγγίξει τα 1,5 δις ευρώ». Όσον αφορά δε την φαρμακευτική δαπάνη, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «θα υπερβούμε το στόχο των 2,8 δις που είχε τεθεί για το 2012». Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο πάλι για φαινόμενα αδικαιολόγητης υπερσυνταγογράφησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ως παράδειγμα ότι τον Ιούλιο μόνο, κόπηκαν 4717000 συνταγές, ενώ –όπως είπε- υπήρχαν και μέρες που καταγράφηκαν έως και 230 χιλ συνταγές. Την περασμένη Παρασκευή και ενόψει απεργίας φθάσαμε στις 600 χιλ συνταγές» συμπλήρωσε.
Σε παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μ. Σαλμάς ζήτησε δίμηνη ανακωχή, προκειμένου να μπορέσει το Υπουργείο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Στο φαινόμενο της σπατάλης αναφέρθηκε και η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τον περασμένο Ιούλιο δαπανήθηκε από τον ΕΟΠΠΥ το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ για μουρουνέλαιο, ενώ όπως υποστήριξε οι ανάγκες θα μπορούσαν να καλυφθούν με γενόσημα, των οποίων το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 100 ευρώ.


Πηγή  kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου