Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Λα Ρεπούμπλικα: «Η Ελλάδα βλέπει το τέλος του τούνελ»



«Το χρηματιστήριο πετάει, το σπρεντ μειώνεται δραστικά και η τρόικα χειροκροτεί. Αλλά παραμένει η κοινωνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης. Ο δημοσιογράφος Έττορε Λιβίνι, τονίζει ότι «μετά από πέντε χρόνια εφιάλτη που «έκαψαν» ένα τέταρτο του εθνικού ΑΕΠ, η Αθήνα μεταδίδει τις πρώτες δοκιμαστικές εκπομπές μειωμένης, κατά το ήμισυ, ανάκαμψης».Σύμφωνα με τη «Λα Ρεπούμπλικα», «οι χρηματιστές έκαναν ήδη γνωστή την ετυμηγορία τους: η αιματηρή λιτότητα που επέβαλε η τρόικα,
έφερε αποτέλεσμα».
Μεταξύ των άλλων, ο Λιβίνι υπενθυμίζει, ότι στις αποδείξεις που παρατίθενται, συμπεριλαμβάνεται η άνοδος κατά 134% του χρηματιστηρίου, μέσα σε έναν χρόνο, η αναβάθμιση από μέρους του οίκου Fitch, ο κρατικός ισολογισμός που τους πρώτους τρεις μήνες του 2013 παρουσίασε ενεργητικό και τα Hedge Funds που αγοράζουν κατά κόρον μετοχές από τις ελληνικές τράπεζες.
«Κάτω από την Ακρόπολη, όμως, κανείς δεν άνοιξε ούζα για να το γιορτάσει», προσθέτει η ιταλική κεντροαριστερή εφημερίδα. Και παραθέτει μια άλλη σειρά, διαφορετικών στοιχείων: τη δέκατη ένατη πτώση του ΑΕΠ, κατά τη φετινή περίοδο Ιανουαρίου- Mαρτίου, με συνολική συρρίκνωση, από το 2008, της τάξης του 28%. Την ανεργία στο 27%, και εκείνη των νέων στο 64,2%. Και τα 3,4 εκατομμύρια Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
«Η κρίση δημιούργησε κοινωνικές πληγές που δεν λένε να επουλωθούν», σημειώνει ο Έττορε Λιβίνι, ο οποίος γράφει, επίσης, ότι «το σπρέντ μειώνεται, αλλά οι ουρές μπροστά από τις ΜΚΟ που παρέχουν δωρεάν περίθαλψη, μακραίνουν.
Η ιταλική εφημερίδα, πάντως, αναφέρει ότι «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση προτιμούν να βλέπουν τη θετική όψη του νομίσματος, θεωρώντας ότι η αισιοδοξία μπορεί να στηρίξει το πνεύμα εμπιστοσύνης και την κατανάλωση».
Η «Λα Ρεπούμπλικα» παραθέτει τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι «του χρόνου η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές» και παρουσιάζει τις προβλέψεις των Βρυξελλών, βάσει των οποίων, το 2016, η ανεργία θα μειωθεί στο 16%. Στο άρθρο υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι τον Απρίλιο, χάρη στο θετικό ρεκόρ του τουρισμού, οι προσλήψεις ξεπέρασαν κατά 20.000 μονάδες, τις απολύσεις.
«Οι ιδιωτικοποιήσεις, μετά από πολλές άκυρες εκκινήσεις, ξεκίνησαν, με την πώληση του ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση θα απολύσει 15.000 δημοσίους υπαλλήλους, σπάζοντας ένα παλαιό ταμπού, ενώ ακόμη και τα φορολογικά έσοδα, ιστορική αχίλλειος πτέρνα, σημειώνει θετικές επιδόσεις», γράφει η δεύτερη, σε κυκλοφορία, ιταλική εφημερίδα.
«Κρίμα, όμως, που οι Έλληνες δεν τρώνε ψωμί και πιστοληπτική ικανότητα», ολοκληρώνει ο Έττορε Λιβίνι, ο οποίος αναφέρει, τέλος, ότι «η άνοδος κατά 200% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος πλούτισε τους κερδοσκόπους αλλά όχι τον απλό κόσμο, ότι το 60% των Ελλήνων πιστεύει ότι η κρίση θα τελειώσει μόνον σε δέκα χρόνια και η τρόικα ανακοίνωσε ήδη, ότι, το 2014, θα απαιτηθούν επιπλέον θυσίες ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ».
De Morgen: Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών
Την εκτίμηση, ότι η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, διατυπώνει, σε ανάλυση που φιλοξενεί, η βελγική εφημερίδα De Morgen, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα σιγά σιγά βγαίνει από το βαθύ τούνελ» και υπέρτιτλο «Μειώθηκε ο κίνδυνος για έξοδο από την ευρωζώνη».
Όπως ειδικότερα σημειώνεται, τα spreads των ελληνικών επιτοκίων έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο τους τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή κάτω από το ψυχολογικό όριο του 8%, γεγονός που αποδεικνύει, ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα βαίνει αυξανόμενη.
Η De Morgen παρατηρεί, ότι το status που απένειμε η Fitch στην Ελλάδα (ΒΒ-) και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά ομολόγων (8%), εξακολουθούν να θεωρούνται προβληματικά για τα διεθνή standards, ενώ δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι το αντίστοιχο βελγικό επιτόκιο δεν ξεπερνάει το 2%. Ωστόσο, συνεχίζει, στην αναβάθμιση αυτή, οι επενδυτές «βλέπουν», ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο». Σύμφωνα με τον Fitch, οι προοπτικές της Ελλάδας είναι «σταθερές», παρά την αναδιάρθρωση χρέους και τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί. Όπως εξάλλου σημειώνεται, παρά τα προβλήματα, η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει για πρώτη φορά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, μετά από πέντε χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης, ενώ δεν αποκλείεται να πετύχει ήδη από φέτος πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.
Κατά την εφημερίδα, ο οίκος Fitch δεν είναι η μοναδικός που βλέπει να αχνοδιαγράφεται κάποιο φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα, καθώς και ο Standaard & Poor’s είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας τον Δεκέμβριο, ενώ και στο ελληνικό Χρηματιστήριο επικρατεί τελευταία ένα κλίμα ευφορίας.
Ωστόσο, συνεχίζει η De Morgen, στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας δεν καταγράφονται προς το παρόν σημάδια ανάκαμψης, καθώς η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 έφτασε το 5,3% έναντι 5,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Επισημαίνεται πάντως, πως όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει και νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εν ευθέτω χρόνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου