Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Δεν τελείωσε το σχολείο, αλλά ανάγκασε την Yahoo να του δώσει 1,1 δισ. δολάρια!



Στα 14 του ο Ντέιβιντ Καρπ ήταν ένας εμφανώς έξυπνος έφηβος. Ήσυχος, κλειστός χαρακτήρας, είχε ένα πρόβλημα. Βαριόταν ελεεινά τα μαθήματα στο σχολείο του. Και βέβαια περνούσε τις περισσότερες ώρες στο δωμάτιό του, «κολλημένος» στην οθόνη του υπολογιστή. Το σημείο καμπής στη ζωή του αποδείχθηκε πως ήταν όταν τελικά αποφάσισε να παρατήσει το γυμνάσιο. Γιατί αυτός είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το Tumblr, που για να το αγοράσει η Yahoo έδωσε 1,1 δισ. δολάρια αυτή την εβδομάδα!
Μία συνηθισμένη μητέρα θα προσπαθούσε να βγάλει με το ζόρι το γιο της....
στον έξω κόσμο. Η Μπάρμπαρα Άκερμαν θεώρησε πως το αντίθετο ήταν η λύση: του πρότεινε να παρατήσει το σχολείο και να συνεχίσει τα μαθήματα στο σπίτι. «Περνούσε όλο το βράδυ μπροστά στον υπολογιστή. Ήταν ξεκάθαρο πως χρειαζόταν χρόνο για να ζήσει το πάθος του. Και αυτό ήταν οι υπολογιστές», εξηγεί η μητέρα του.
Προφανώς αυτή την εβδομάδα νιώθει ιδιαιτέρως υπερήφανη για εκείνη τη συμβουλή της. Στα 26 του σήμερα, ο Καρπ - που ποτέ δεν τελείωσε το σχολείο ούτε πήγε σε Κολέγιο - αποτελεί το πιο πολυσυζητημένο όνομα των τελευταίων ημερών στο χώρο της τεχνολογίας. Αφού πρώτα έπαιξε σημαντικό ρόλο σε κάποια άλλα start-ups αυτού του τομέα, δημιούργησε το Tumblr, μία δημοφιλή υπηρεσία blogging την οποία συμφώνησε να αγοράσει η Yahoo αυτή την εβδομάδα καταβάλλοντας 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Από αυτό ο Καρπ αναμένεται να «βγάλει» 250 εκ. δολάρια και πλέον μπαίνει στο ολιγομελές «κλαμπ» επιχειρηματιών όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook και ο Ντένις Κρόουλι του Foursquare, οι οποίοι έγιναν πλούσιοι πριν καν πλησιάσουν τα 30 τους.
Από τότε που δημιούργησε το Tumblr πριν από έξι χρόνια, ο Καρπ έχει γίνει αντικείμενο θαυμασμού για τις ικανότητές του στον προγραμματισμό και τον έξυπνο σχεδιασμό ιστοσελίδων. Ταυτόχρονα όμως δέχθηκε και κριτική από τους τεχνολογικούς κύκλους της Νέας Υόρκης εξαιτίας της τάσης του να γράφει στο μπλογκ του συχνά για την προσωπική του ζωή και τα ξενύχτια του σε πάρτι. Μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως άνθρωπος που έχει μία ακόρεστη επιθυμία για δόξα.
Ψηλός, αδύνατος και με ατημέλητα μαλλιά, φορά σχεδόν πάντα τζιν, T-shirt και σνίκερς. Μιλά γρήγορα και μερικές φορές ασταμάτητα, ενώ διακωμωδώντας το γεγονός ότι παράτησε το σχολείο έχει δηλώσει σε συνέντευξή του πως «ελπίζω το απολυτήριο να μην είναι όρος για συνεργασία με την Yahoo».
Αφού δούλεψε για μερικούς μήνες στο Τόκιο, επέστρεψε και δημιούργησε το UrbanBaby, μία διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας για γονείς. Το 2006 όμως πουλήθηκε, αποδίδοντάς του αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Με αυτά ξεκίνησε την εταιρεία της οποίας «παιδί» ήταν το Tumblr.
Αν και σύμφωνα με όσους τον ξέρουν «μεγάλωσε μαζί με το δημιούργημά του», κάποια πράγματα δεν άλλαξαν. Όπως για παράδειγμα η επικοινωνία του με τους άλλους ανθρώπους. Έχει παραδεχθεί σε συνέντευξή του πως προτιμά να πηγαίνει στο γραφείο νωρίς το πρωί για να δουλεύει μόνος, αποφεύγοντας τους υπόλοιπους. Παράλληλα, στα πρώτα βήματα της εταιρείας, είχε πρόβλημα ακόμη και με τις συνεντεύξεις που έπρεπε να κάνει για να προσλάβει νέους συνεργάτες.
Έχοντας αφήσει πίσω του τα πάρτι και την ξέφρενη ζωή, ζει σε ένα λοφτ αξίας 1,6 εκ. δολαρίων στο Μπρούκλιν μαζί με τη σύντροφό του που γνώρισε πριν από μία τετραετία και τον σκύλο τους. Λέει πως θέλει να κάνει «κάτι φιλανθρωπικό». Και ίσως κάποτε να πάει στο Κολέγιο: «Τουλάχιστον τώρα μάλλον θα μπορώ να το πληρώσω!», έχει πει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου