Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Στα 6,93 δισ. ευρώ μειώθηκαν τον Μάιο τα φέσια του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα



Ελαφρά μείωση παρουσίασαν το Μάιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και διαμορφώθηκαν στα 6,931 δισ. ευρώ, έναντι 7,262 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Εάν στα παραπάνω ποσά προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων (επιστροφές για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς), τότε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Μάιο διαμορφώνονται σε 7,24 δισ. ευρώ, έναντι 7,54 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν το Μάιο σε 309,6 εκατ. ευρώ, έναντι 278,3 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Η πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ασκεί περαιτέρω πίεση στα ταμειακά στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, που στο πεντάμηνο εμφανίζει πρωτογενές έλλειμμα 830 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Πρωταγωνιστές στα χρέη τα Ταμεία

Η μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων οφείλεται στην πολιτική σταδιακής αποπληρωμής τους, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικότερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων μειώθηκαν το Μάιο σε 404 εκατ. ευρώ έναντι 491 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαμορφώθηκαν σε 926 εκατ. ευρώ έναντι 974 εκατ. ευρώ, των νοσοκομείων σε 1,419 δισ. ευρώ έναντι 1,593 δισ. ευρώ, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης σε 3,888 δισ. ευρώ έναντι 3,891 δισ. ευρώ και των λοιπών νομικών προσώπων σε 294 εκατ. ευρώ έναντι 313 εκατ. ευρώ.

Πρωτογενές έλλειμμα 830 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο

Πρωτογενές έλλειμμα 830 εκατ. ευρώ καταγράφουν τα ταμειακά στοιχεία γενικής κυβέρνησης, βάσει των οποίων μετρώνται οι επιδόσεις της χώρας, το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών.

Πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα είχε καταγραφεί πλεόνασμα 629 εκατ. ευρώ.

Συνολικά πάντως μαζί με τους τόκους, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο πεντάμηνο διαμορφώθηκε στα 3,88 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 8,08 δισ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2012.

Σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού πιέσεις υπάρχουν λόγω της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες σε ένα βαθμό αντισταθμίζονται από την αύξηση της «άσπρης τρύπας» των φορέων της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και νοσοκομεία).

Σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού, καταγράφεται στο πεντάμηνο πρωτογενές έλλειμμα 3,8 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,3 δισ. ευρώ πέρυσι.

Το πλεόνασμα στα ταμεία και στα νοσοκομεία είναι 1,49 δισ. ευρώ από 1,12 δισ. ευρώ, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα 535 εκατ. από 268 εκατ. και στα Νομικά Πρόσωπα 737 εκατ. ευρώ από 356 εκατ. ευρώ.

Ειδικά στα νοσοκομεία παρατηρείται σημαντική συγκράτηση δαπανών, η οποία εξισορροπεί την μείωση των εσόδων.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ


Από το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την δημοσίευση των στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης για τον Μάιο 2013 και σε ότι αφορά στη διαμόρφωση του ταμειακού αποτελέσματος, επισημαίνονται τα εξής:

1ον. Στον Κρατικό Προϋπολογισμό περιλαμβάνονται ως δαπάνες οι εξοφλήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών (από δαπάνες και από έσοδα) με χρηματοδότηση από την ειδική πίστωση, καθώς και το ύψος των προκαταβολών.

2ον. Οι δαπάνες αυτές του Κράτους αποτελούν έσοδο για τους λοιπούς υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης.

3ον. Σε ταμειακή βάση το πρωτογενές αποτέλεσμα του κάθε υποτομέα φαίνεται βελτιωμένο, λόγω των πληρωμών του προγράμματος εκκαθάρισης από το Κράτος προς τους υποτομείς που εγγράφονται σαν έσοδα και των μικρότερων δαπανών σε σχέση με τα συγκεκριμένα ποσά των εσόδων, λόγω της καθυστέρησης πληρωμής των υποτομέων προς τρίτους.

4ον. Συνολικά όμως, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, δεδομένου ότι οι ταμειακές πληρωμές του Κράτους προς τους υποτομείς εξουδετερώνονται από αντίστοιχα έσοδα των υποτομέων, το πρωτογενές αποτέλεσμα σε ταμειακή βάση είναι επιβαρυμένο κατά τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσα από το πρόγραμμα.

Μια πιο σωστή εικόνα του "καθαρού πρωτογενούς αποτελέσματος" θα έδινε το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δεδουλευμένη βάση (που λαμβάνει συνδυαστικά υπόψη τη θετική επίδραση της μείωσης του συσσωρευμένου ποσού των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, εξουδετερώνοντας την επιβάρυνση από τις πληρωμές σε ταμειακή βάση).

5ον. Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη συγχρονισμού μεταξύ χρηματοδότησης από το Κράτος προς τους υποτομείς και πληρωμών προς τους τρίτους δημιουργεί διακυμάνσεις στην ταμειακή εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων των υποτομέων σε μηναία βάση, οι οποίες σε βάθος χρόνου (με την ολοκλήρωση του προγράμματος εκκαθάρισης) θα εξουδετερωθούν.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου