Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Πέλλα: «Κλείσαμε και σας περιμένουμε»



Ένα φωτογραφικό project του Σπύρου Παλούκη

Εδώ και μερικούς μήνες φίλοι από το εξωτερικό -Έλληνες και ξένοι- μου στέλνουν μηνύματα και μου ζητάνε ένα σχόλιο για την Ελλάδα του σήμερα και αν θα τους πρότεινα να έρθουν για διακοπές το καλοκαίρι που πλέον έφτασε και ήδη μας κλείνει το μάτι.
Εμπνεόμενος από τις ερωτήσεις τους και χρησιμοποιώντας παράλληλα τη φωτογραφική μου ιδιότητα σκέφτηκα ότι θα ήθελα να αποτυπώσω την Ελλάδα του τώρα με μια σειρά φωτογραφιών...
Αρχικά σκέφτηκα να βαδίσω στο σίγουρο δρόμο του γαλάζιου ουρανού, της χρυσής αμμουδιάς και του λαμπερού ήλιου. Αυτό όμως μου φαινότανε τόσο κλισέ, διαχρονικό βέβαια αλλά με τον παροντικό χρόνο απόντα. Έτσι μου ήρθε ένας τίτλος, μια ιδέα, μια ρεκλάμα που αναβοσβήνει ρυθμικά και γράφει με γράμματα φωτεινά «Κλείσαμε και σας περιμένουμε».
Έτσι ξεκίνησα να καταγράφω φωτογραφικά μια Ελλάδα που μοιάζει με ένα απέραντο γλεντάδικο που έκλεισε απότομα τις πόρτες του. Μια εκδήλωση που διακόπηκε βιαστικά. Μια δεξίωση που αποδείχτηκε πως ο βασιλιάς ήταν γυμνός. Μια Ελλάδα που αλλάζει προτεραιότητες. Που το πάρτι έγινε πολυτέλεια και όχι κανόνας. Φωτογραφίζω τη χώρα μας που έζησε το όνειρο, άνοιξε όλα τα κιβώτια με τις σαμπάνιες πίνοντας λαίμαργα -πολλές φορές χωρίς απόλαυση- μόνο με πάθος για φιγούρα.
Παρά όμως τα σβηστά φώτα, τα λουκέτα που σφραγίζουν τις εισόδους και τη μουσική κλειστή, η χώρα μας θα παραμένει πάντα ένας τόπος φιλόξενος και ποιοτικός παρά το γεγονός ότι κάποιο γιγάντιο χέρι τράβηξε την πρίζα και όλα σκοτείνιασαν.
«Κλείσαμε και σας περιμένουμε», λοιπόν, αυτό τους είπα. Αυτό λέω σε όλους.
«Κλείσαμε και σας περιμένουμε», γιατί απλώς το παλιό πρέπει νομοτελειακά να εξαφανιστεί.
«Κλείσαμε και σας περιμένουμε», γιατί το καινούριο πρέπει να δώσει την ώθηση για ένα νέο όνειρο.
«Κλείσαμε και σας περιμένουμε», για καλό; Για κακό; Ποιος ξέρει;
Καλό καλοκαίρι, Σ.Π.
Www.spyrospaloukis.com





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου