Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Λουτρό αίματος στην Αίγυπτο



Στη δίνη της βίας εξακολουθεί να βρίσκεται η Αίγυπτος στον απόηχο της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αλεξάνδρεια και άλλοι τρεις στο Κάιρο σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Μόρσι. Συνελήφθη από τις αιγυπτιακές αρχές ο δεύτερος στην ιεραρχία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Να αποφύγουν την πολιτική των αντιποίνων ζητά από τους Αιγύπτιους ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Σε συγκρούσεις που ξέσπασαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Αλεξάνδρεια 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με υπάλληλο των υπηρεσιών υγείας, οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε σφαίρες από πραγματικά πυρά.


Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής ηγέτης του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και πρώην πρόεδρικός υποψήφιος Κχαϊράτ αλ-Σάτερ συνελήφθη στο διαμέρισμά του στο προάστιο Βασρ Σίτι με την υποψία της υποκίνησης σε βία.

Ο Σάτερ αρχικά ήταν ο εκλεκτός του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για την προεδρία της Αιγύπτου, αλλά του απαγορεύτηκε η υποψηφιότητα λόγω μιας παλαιότερης ποινικής καταδίκης και τη θέση του πήρε τελικά ο Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου, Χισάμ Ραμέζ δήλωσε το Σάββατο ότι θα παραμείνει στη θέση του, διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού στη μεταβατική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. «Δεν θα είμαι ο πρωθυπουργός. Είμαι και θα παραμείνω διοικητής της κεντρικής τράπεζας, που είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος. Δεν είμαι πολιτικός» δήλωσε στο Ρόιτερς.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, από την πλευρά του, ζήτησε από τους Αιγύπτιους να εναντιωθούν σε κάθε πολιτική «αντιποίνων», καθώς η χώρα συγκλονίζεται από τις συγκρούσεις.

Η επίλυση της κρίσης στη χώρα σημαίνει ότι «δεν υπάρχει χώρος για αντίποινα ή τον αποκλεισμό ενός κόμματος ή μιας κοινότητας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Μπαν Γκι-Μουν ζήτησε από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας την «προστασία των διαδηλωτών και την πρόληψη της βίας» και εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να ακολουθούν μόνο «ειρηνικά μέσα».

«Οι πολιτικοί ηγέτες της Αιγύπτου έχουν την ευθύνη με τις δηλώσεις όπως και τις πράξεις τους να επιδείξουν τη δέσμευσή τους για ένα ειρηνικό και δημοκρατικό διάλογο που θα λαμβάνει υπόωψη όλους τους ψηφοφόρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών» αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει τις αιματηρές συγκρούσεις και ζητά επιμόνως από την ηγεσία της χώρας να φροντίσει ώστε να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια. Οι ΗΠΑ αναμένουν «οι στρατιωτικοί να εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των Αιγυπτίων» και «καλούν τους διαδηλωτές να εκφράζουντη διαμαρτυρία τους ειρηνικά».
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου