Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Συγκέντρωση Αγροτών Πέλλας-Ημαθίας στην Επισκοπή Νάουσας



Αγωνιστική συγκέντρωση με πρωτοβουλία του Αγρ.Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» & της Συντονιστικής Επιτροπής Αγρ. Συλλόγων Πέλλας για τα οξυμένα προβλήματα των δενδροκαλλιεργητών της περιοχής από τα καιρικά φαινόμενα ( παγετός - χαλάζι ), πραγματο-ποιήθηκε στην Επισκοπή Νάουσας.
       Οι ζημιές από τον παγετό στις 17 Μάρτη και οι χαλαζοπτώσεις, δεν είναι παρά μόνο η «κορυφή στο παγόβουνο». Η απόγνωση χαρακτηρίζει την κάθε μέρα των αγροτών της περιοχής, μιας και δεν υπάρχει πλήρης κάλυψη από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ του συνόλου των ζημιών από παγετό, βροχοπτώσεις και χαλάζι στο 100%  αυτών των ζημιών...

       Τη συγκέντρωση χαιρέτισε από το Σωματείο Εποχικών Εργαζομένων στη μεταποίηση φρούτων του Εργ.Κέντρου Νάουσας Δελιόγλου Γιάννης τονίζοντας τα κοινά προβλήματα αγροτών και εργαζομένων, που για τους συναδέλφους του οι ζημιές στα χωράφια θάχουν σαν αποτέλεσμα τα περιορισμένα μεροκάματα ( λειψό εισόδημα, αδυναμία ένταξης στο ταμείο ανεργίας, ανασφάλεια ).
        Από τους αγρότες του Μακροχωρίου Βέροιας τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Μήτσκας Κώστας, που επισήμανε ότι οι καταστροφικές χαλαζοπτώσεις ήρθαν «καπάκι» - στην έτσι και αλλιώς - μειωμένη φετινή φρουτοπαραγωγή. Οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ με το λιγοστό μόνιμο προσωπικό του αντί για «άμεσες - έγκαιρες», όπως βεβαίωναν και μπροστά στις κάμερες οι κυβερνώντες, θάναι χρονοβόρες και με χρονική απόκλιση από το χαλάζι, και η εμπειρία λέει και με αποκλίσεις από την αντικειμενική πραγματικότητα του μεγέθους των ζημιών.
     Από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Συλλόγων της Πέλλας στη συγκέντρωση μίλη-σε ο Γιώγας Παναγιώτης, τονίζοντας ότι σε όλες τις συζητήσεις στα σπίτια και στα καφενεία των χωριών  διαπιστώνεται αβίαστα το αυτονόητο, ότι «ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ» !!!   Δεν φτάνει που  σε πολλά χωριά είναι ακόμη απλήρωτοι για προηγούμενες σοδειές και για μήνες απλήρωτοι για άλλα προϊόντα από τους εμποροβιομήχανους, έρχονται και τα νέα μέτρα της συγκυβέρνησης να  αποτελειώσουν τους αγρότες. Μόνο το τελευταίο 3ο μνημόνιο κλέβει 1 δισ. ευρώ και μαζί με της προηγούμενης χρονιάς φθάνουν τα 2 δισ.περίπου ευρώ χαμένα για τους αγρότες.
      Γι’αυτό μόνο τυχαία δεν βγήκανε στους δρόμους οι αγρότες τον προηγούμενο χειμώνα. Τους έβγαλε η ανάγκη επιβίωσης, τα οξυμένα προβλήματα τους κράτησαν σχεδόν ένα μήνα στα μπλόκα ( χρέη, έλλειψη ρευστότητας, ζημιές χωρίς κάλυψη από ΕΛΓΑ, καθυστέρηση επιστροφής του κουτσουρεμένου από το 11% στο 6% ΦΠΑ, χαράτσια ΟΣΔΕ 2013, ανασφάλιστοι ΟΓΑ, προβλήματα στην Υγεία με φάρμακα ΕΟΠΠΥ-κλείσιμο Νοσοκομείων-μείωση κρεβατιών,..).

      Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Πρόεδρος του Αγρ.Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»  Τσιουλάκος Τάκης, που στην ομιλία του τόνισε :
      «Πέρα από τις ζημιές υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την επιστροφή του ΦΠΑ. Δεν φτάνει που το μείωσαν σχεδόν 50%, αντί να μας το δώσουν από τον Απρίλη, μας πάνε για καλό φθινόπωρο ή και χειμώνα. Και περιμέναμε να καλύψουν τα έξοδα που τρέχουν και τα πανάκριβα πετρέλαια για τα τρακτέρ μας. Χιλιάδες συνάδελφοί μας κόβονται, γιατί ξεπέρασαν τα χαμηλά στρεμματικά πλαφόν παραγωγής, που έχει καθορίσει ο ΕΛΓΑ. Απαιτούμε να επιστραφεί άμεσα ο ΦΠΑ σε όλους τους αγρότες που καλλιεργούν και παράγουν, με τα τιμολόγια, χωρίς να συνδέεται με το πλαφόν που βάζει ο ΕΛΓΑ.
         Η κοροϊδία με τα χαράτσια των Δηλώσεων ΟΣΔΕ πάει σύννεφο. Έχει σοβαρή ευθύνη η ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση γι' αυτό το παράνομο χαράτσι, που πληρώσαμε για την φετινή ενεργοποίηση των δικαιωμάτων μας. Μας λένε συνειδητά ψέματα,  ενώ δεν παίρνουν  κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας μας. Εκβιαζόμαστε απο την ΠΑΣΕΓΕΣ και την εταιρεία ΝEUROPUBLIK A.E., που έχει αναλάβει την παραλαβή των δηλώσεων με το όχι και φτηνό προπληρωμένο αντίτιμο των 32 ευρώ ανά Δήλωση ΟΣΔΕ 2013. Πέρα από τις δεκάδες συλλογικές καταγγελίες μας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, απαιτούμε να επιστραφούν άμεσα τα χρήματα όσων πλήρωσαν.
      Ζούμε χωρίς αμφιβολία μια κατάσταση κάθε μέρα και χειρότερη. Δεν περιμέναμε τις ζημιές για να το καταλάβουμε. Τα χρέη συνεχώς μεγαλώνουν, χρήματα δεν υπάρχουν για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών, οι λογαριασμοί τρέχουν, τα χαράτσια επίσης, τα εφόδια συνέχεια αυξάνονται, οι ανάγκες της «δωρεάν παιδείας» των παιδιών μας αυγαταίνουν, η Υγεία πανάκριβη, οι ανασφάλιστοι συνάδελφοί μας στον ΟΓΑ πολλαπλασιάζονται, η ζωή στα χωριά μας πολύ δύσκολη.
      Είναι τυχαία αυτή η κατάσταση ; Σίγουρα όχι ! Φρόντισαν γι’αυτό η ΕΕ, οι Νόμοι & οι Κα-νονισμοί της όλα αυτά τα χρόνια. Όλοι βαρούσαν στον ίδιο ντορό και έφεραν τα σημερινά αποτελέσματα για την αγροτιά. Τα κόμματα, που εφάρμοσαν αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές και τις συναποφάσιζαν στις Βρυξέλλες, είναι γνωστά. Δυστυχώς είναι ακόμη πιο γνωστές οι συνέπειες για μας τους αγρότες : Περιορίστηκε η ντόπια αγροτική παραγωγή, σταμάτησαν δυναμικές καλλιέργειες, διαλύθηκε το όποιο υγειές συνεταιριστικό κίνημα υπήρχε, χάθηκαν αγορές με τις αποσύρσεις, πολλαπλασιάστηκε σε όφελος των μεγαλεμπόρων το κόστος των αγροτικών εφοδίων, αυξήθηκαν τα «πιστόλια» στις πωλήσεις των προϊόντων μας, οι τιμές παγιώθηκαν σε επίπεδα και κάτω του κόστους παραγωγής, κλπ.
      Δυστυχώς και με την νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα πάει στο χειρότερο και όχι τυχαία. Είναι επιλογή της ΚΑΠ και στόχος για τη χώρα μας το ξεκλήρισμα και άλλων χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών. Ήδη από το 2014 θα ισχύσει μείωση των άμεσων επιδοτήσεων κατά 5%. Οδηγεί σε μείωση των επιδοτήσεων, νέους περιορισμούς στις καλλιέργειες, μείωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων – υπολογίζεται στο 5% - αφού η αγρανάπαυση επιδοτείται και η λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» και η αμειψισπορά. Λειτουργεί ξεκάθαρα σαν εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια ξεκληρίζοντας μικρούς & μεσαίους αγρότες. Και ας πανηγυρίζουν & προπαγανδίζουν με διάφορες ημερίδες και ανακοινώσεις το Υπουργείο & η Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας. Εμείς πρέπει να βρεθούμε απέναντι, όπως κάναμε το χειμώνα με τα δεκάδες αγροτικά μπλόκα, σε πανελλαδικό συντονισμό με μπροστάρη το μπλόκο της Νίκαιας στη Θεσσαλία.
      Προωθούν στην ίδια αντιαγροτική ρότα και άλλα μέτρα (  φορολόγηση των χωραφιών , χτύπημα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, αυξήσεις στα ασφάλιστρα ΟΓΑ, αύξηση της συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, μείωση των - έτσι και αλλιώς - χαμηλών συντάξεων του ΟΓΑ, κ.ά. Η κατάσταση στη Υγεία «από το κακό στο χειρότερο». Συρρικνώνουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες από το Νοσοκομείο Νάουσας, αλλά και τα γειτονικά Νοσοκομεία της Πέλλας, υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες των Κέντρων Υγείας, καταργούν ειδικότητες και μας στέλνουν «περιοδεία» σε μακρινά Νοσοκομεία με μεγαλύτερα έξοδα για να βρούμε την υγειά μας».
        Και κατέληξε ο πρόεδρος τους Αγρ.Συλλόγου Νάουσας Τσιουλάκος Τάκης : «Η τραγική κατάσταση, που αντιμετωπίζουμε εμείς οι αγρότες, δεν είναι διαφορετική από αυτή που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις πόλεις, με την ανεργία και το πετσόκομμα του μεροκάματου, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες με τα συνεχή λουκέτα στα μαγαζιά τους.
        Αφού κοινά είναι τα προβλήματα, κοινή πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή τους.Έχει πολύ μεγάλη σημασία στη δική μας φωνή αγωνιστικής διεκδίκησης για τις ζημιές στη παραγωγή & τα συνολικά μας προβλήματα, να προστεθεί και η φωνή των άλλων λαϊκών στρωμάτων, των ανέργων της Νάουσας, των εργαζομένων στους δύο Νομούς, των επαγγελματιών στις πόλεις Ημαθίας & Πέλλας.
      Χρειάζεται να επιδιώκουμε τον συντονισμό και την κοινή δράση για να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε στην ζωή και τα δικαιώματα μας, και στην πορεία να θέσουμε στόχους και αιτήματα που θα ανατρέπουν συνολικά αυτή την πολιτική.
      ‘Ετσι θα διεκδικήσουμε αγωνιστικά και με επόμενες κινητοποιήσεις μας την έγκαιρη & δίκαιη αποζημίωση για το σύνολο των ζημιών στις παραγωγές μας από παγετό & χαλάζι σε Πέλλα και Ημαθία».

1 σχόλιο:

  1. ANTE ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΕΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΟΘΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή