Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Πληρώνει κανονικά, αλλά... «αγαπητέ κύριε πουλήσαμε το δάνειό σας»




Επιβεβαιώνεται με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο αυτό που πολλοί μέχρι σήμερα ψιθύριζαν, χωρίς όμως να μπορούν να το αποδείξουν: οι τράπεζες πωλούν τα δάνεια των πελατών τους σε funds του εξωτερικού. Και όχι μόνο: πωλούν και τις πιστωτικές κάρτες.

Ένας δανειολήπτης που απευθύνθηκε στο newpost έμεινε εμβρόντητος όταν έλαβε από την τράπεζα mail με το οποίο ενημερωνόταν ότι «από τις 17 Φεβρουαρίου 2014 η διαχείριση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου θα γίνεται από την Credit M, Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Πιστώσεων».


Στα... «ψιλά γράμματα» διευκρινίζεται ότι «το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο έχει μεταβιβαστεί στην εταιρεία ειδικού σκοπoύ Polis Finance Limited με έδρα στο Δουβλίνο Ιρλανδίας και διαχειριστής των σχετικών απαιτήσεων είναι η Credit M A.E.Παροχής Πιστώσεων».

Σε επικοινωνία μας με την Citibank μιλήσαμε με την Μανίνα Μενιδιάτη, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, η οποία επιβεβαίωσε την πρακτική αυτή της τράπεζας.

Όπως μας είπε «είναι μια επιχειρηματική πράξη που καλύπτεται από τους όρους της σύμβασης δανειοδότησης που έχει υπογράψει ο πελάτης της τράπεζας και από σχετικό νόμο», προσθέτοντας μάλιστα ότι «δεν είναι απαραίτητη η ενημέρωση του πελάτη. Θα μπορούσαμε να μην στείλουμε ούτε το ενημερωτικό mail».

Στην ερώτηση αν επιλέγονται προς πώληση μόνο τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας πως πρόκειται για «επιχειρηματική πολιτική την οποία δεν μπορώ να συζητήσω».

Το newpost είναι, πάντως, σε θέση να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος δανειολήπτης είναι τυπικός στις πληρωμές των δόσεών του και στα τρία προϊόντα που έχουν πουληθεί από την τράπεζα.

«Η πρακτική της πωλήσεως ή της τιτλοποίησης δανείων σε funds ή ανάλογες εταιρείες του εξωτερικού, είναι μια πρακτική που ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε "ερασιτεχνικό" επίπεδο το 2003. Τους τελευταίους μήνες πωλούνται όλο και περισσότερα, κυρίως αυτά που έχουν ενυπόθηκες εγγυήσεις» λέει στο newpost  ο πρόεδρος των δανειοληπτών Βαγγέλης Κρητικός ο οποίος διευκρινίζει: «Εμείς παγίως δεν αποδεχόμαστε εκχώρηση των δανείων και τις προσβάλλουμε δικαστικά σε όλα τα στάδια των διαδικασιών».




Nasepo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου