Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Ο Δένδιας απορρίπτει προεκλογική δέσμευση Σαμαρά για αναδρομικό έλεγχο πόθεν έσχες πολιτικών.



Δεν έκανε δεκτή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας την τροπολογία των βουλευτών Χρήστου Γκόκα από το ΠΑΣΟΚ και Γιάννη Κεφαλογιάννη από τη ΝΔ σχετικά με τον αναδρομικό έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πολιτικών από το 1974 και μετά.
Η τροπολογία των βουλευτών προέβλεπε παράταση της προθεσμίας περατώσεως του αναδρομικού ελέγχου του πόθεν έσχες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015, κατάργηση του ελέγχου πόθεν έσχες για 2 χρόνια πριν από την ανάληψη της κρίσιμης θέσης ευθύνης και μείωση των
χρηματικών και ποινικών συνεπειών από την υποβολή αναληθούς ή ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες.

Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις από το ΣΥΡΙΖΑ, που δια στόματος Δημήτρη Παπαδημούλη έκανε λόγο για μεθόδευση στην αλλαγή του αναδρομικού ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες, ζητώντας την απόσυρσή της.

Ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι η τροπολογία δεν είναι σε γνώση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον έλεγχο του πόθεν έσχες, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για μονομερείς ενέργειες. «Η κυβέρνηση, με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκε να συζητήσει και επιχειρεί να επιβάλει αυτό που θέλει με απαράδεκτη μεθόδευση», τόνισε και ζήτησε να αποσυρθεί η ρύθμιση, ώστε να συζητηθεί τόσο στην αρμόδια επιτροπή όσο και στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Την κάθετη διαφωνία του με την επίμαχη τροπολογία εξέφρασε και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος είχε εισηγηθεί το σχετικό νόμο για τον αναδρομικό έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών από το 1974 και μετά, χαρακτηρίζοντάς τη κατ' αρχήν «άσχετη» με το συζητούμενο νομοσχέδιο.

Παράλληλα, εξέφρασε την αίσθηση «ότι δεν ταιριάζει καν με τη νομική υπευθυνότητα του υπουργού Νίκου Δένδια, ούτε με την πολιτική του ευπρέπεια» και πρόσθεσε «δεν πιστεύω να την αποδεχτείτε, θα είναι σκάνδαλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου