Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Πλεόνασμα… πτωχευμένων πολιτών

Του Παναγιώτη Νανούδη

Η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί πλέον επίσημο οικονομικό γεγονός και με την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ύστερα από μήνες διθυραμβικών ανακοινώσεων από στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης ήρθε η κατάλληλη προεκλογική στιγμή της ανακοίνωσης του από ευρωπαϊκά χείλη.

Η Ελλάδα κατάφερε όπως μας επιβεβαιώνουν να διαμορφώσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,4δις και ένα έλλειμμα 2,1% του ΑΕΠ, πολύ λιγότερο από το μέσο κοινοτικό όρο, ωστόσο τα προβλήματα των Ελλήνων παραμένουν και μέρα τη μέρα γιγαντώνονται.
Περισσότερα από 2 εκατομμύρια δάνεια, που αντιστοιχούν σε 70δις ευρώ αποτελούν ληξιπρόθεσμα και σε 1 εκατομμύριο έχουν γίνει ρυθμίσεις για την αποπληρωμή τους. Την ίδια στιγμή τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αγγίζουν τα 63δις ευρώ, ανεβάζοντας τον αριθμό κάθε μήνα κατά 1 δις ευρώ περίπου.
Τα νούμερα δείχνουν την εικόνα και οι άνθρωποι την πραγματικότητα. Οι Έλληνες έχουν οικονομικά αποδυναμωθεί έως φτωχοποιηθεί. Η συνεχής μείωση μισθών και συντάξεων σε συνάρτηση με την αύξηση της ανεργίας περιορίζουν όλο και περισσότερο την δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους και δυστυχώς η κατάσταση θα χειροτερεύει τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Το πρωτογενές πλεόνασμα που συνεχώς ακούμε τελικά ίσως λίγους να ενδιαφέρει… Η ουσία βρίσκεται στο πορτοφόλι μας και η δύναμη στη ψήφο μας. Ας το σκεφτούμε και ας αποφασίσουμε…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου