Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Οι αιωνόβιοι «ξεπερνούν τον καρκίνο και την καρδιοπάθεια»

Οι αιωνόβιοι δεν υποκύπτουν στις συνηθέστερες αρρώστιες της τρίτης ηλικίας, όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, όσοι υπερβαίνουν τα 100 τους χρόνια, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν τελικά από «βαθιά γηρατειά» ή λοιμώξεις όπως η πνευμονία, παρά από νοσήματα φθοράς όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια.


Αντιθέτως, οι «νεώτεροι» ηλικιωμένοι πεθαίνουν πολύ πιο συχνά από τα νοσήματα φθοράς.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο King’s College στο Λονδίνο (KCL), οι οποίοι ανέλυσαν τα πιστοποιητικά θανάτου 35.867 Άγγλων ηλικίας άνω των 80 ετών, που πέθαναν την περίοδο 2001-2010. Η μέση ηλικία του πληθυσμού που μελετήθηκε ήταν τα 101 χρόνια.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS One», ανακάλυψαν πως το 28,1% των γερόντων ηλικίας 100 έως 115 ετών είχαν πεθάνει από «βαθιά γηρατειά» και το 17,7%απόπνευμονία.

Ο καρκίνος είχε κοστίσει τη ζωή σε λιγότερο από το 5% (στο 4,4%) και η καρδιοπάθεια σε λιγότερο από το 9% (στο 8,6%).

Αντιθέτως, στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών, καρκίνος και καρδιοπάθεια είχαν προκαλέσει πολλαπλάσιους θανάτους - το 24,5% και το 19% αντιστοίχως - ενώ από πνευμονία είχε πεθάνει το μόλις 0,9%.

«Τα ευρήματα αυτά εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για την υγεία και τις υπηρεσίες Υγείας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάθριν Έβανς. «Οι αιωνόβιοι άνθρωποι φαίνεται πως κατορθώνουν να νικούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα χρόνια νοσήματα, αλλά είναι μία σωματικά αδύναμη πληθυσμιακή ομάδα, με μεγάλο κίνδυνο λοιμώξεων όπως η πνευμονία».

Οι αιωνόβιοι αποτελούν μια ομάδα που διευρύνεται διαρκώς. Υπολογίζεται ότι έως το 2050 θα ζουν σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 100 ετών.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου