Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Η μυστική συνάντηση Λαγκάρντ - Στουρνάρα για το χρέος στο Παρίσι



Το μυστήριο γύρω από το ταξίδιαστραπή του Γιάννη Στουρνάρα στο Παρίσι λύθηκε χθες μετά την επιβεβαίωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών την Τρίτη το μεσημέρι. Ο κ. Στουρνάρας μετέβη στο Παρίσι για να συναντηθεί με τη Γαλλίδα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η ίδια θα βρισκόταν για μερικές ημέρες στη γαλλική πρωτεύουσα και όχι στην έδρα του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, αφού θα συμμετείχε στον
εορτασμό της 70ής επετείου της απόβασης στη Νορμανδία μεταξύ άλλων. Αλλωστε, από τον Απρίλιο είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο συνάντησής τους όταν η κυρία Λαγκάρντ θα βρισκόταν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οσον αφορά τη συνάντηση της Τρίτης, κανονίστηκε τελευταία στιγμή. Το βασικό μενού της συνάντησης δεν ήταν άλλο από το θέμα που θα προκύψει στο άμεσο μέλλον: την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Στουρνάρας είχε την ευκαιρία να συζητήσει τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ πάνω σε αυτό, ενώ το δεύτερο θέμα ήταν ο προγραμματισμός των δόσεων που αναμένονται από το ΔΝΤ καθώς τα δεδομένα για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση φαίνεται να αλλάζουν. Η συζήτηση της άτυπης αυτής συνάντησης, που διήρκεσε μία ώρα, φαίνεται να ήταν σε πολύ φιλικό περιβάλλον με την κυρία Λαγκάρντ να είναι αρκετά ενημερωμένη αλλά και να μη διστάζει να ζητάει περισσότερες πληροφορίες στα σημεία που δεν γνώριζε. Αλλωστε, παρών στη συνάντηση ήταν και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, ο οποίος γνωρίζει τα ελληνικά θέματα όσο λίγοι, αλλά και ο στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, που έχει αναλάβει σε μεγάλο βαθμό τις διαπραγματεύσεις και έχει την πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την Τρίτη το μεσημέρι στο Παρίσι, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.
Σε δύο στρατόπεδα φαίνεται να έχουν χωριστεί ΔΝΤ και Κομισιόν στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Πιο συγκεκριμένα, στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ΔΝΤ και Κομισιόν φαίνεται να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: Οι πιο «σκληροπυρηνικοί» του Ταμείου ζητούν «κούρεμα» του χρέους καθώς πιστεύουν ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να είναι βιώσιμο άμεσα, ενώ στην Κομισιόν τονίζουν ότι μόνος τρόπος για ελάφρυνση του χρέους είναι μέσα από επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, αλλά και μείωση των επιτοκίων. Ετσι και αλλιώς, η πρόταση για «κούρεμα» θα ήταν πολύ δύσκολο να περάσει από την Ευρώπη, αφού εκτός από τους πολιτικούς λόγους υπάρχουν και συνταγματικοί λόγοι που δεν επιτρέπουν μία τέτοια απόφαση σε ορισμένα κράτη-μέλη. Η ανησυχία του κ. Στουρνάρα είναι ότι οι πιθανές διαφωνίες για τον τρόπο χειρισμού της ελάφρυνσης του χρέους δεν θα πρέπει να οδηγήσουν την Ελλάδα στη μέση μιας διαμάχης με επίκεντρο την ίδια.
Το άλλο σημαντικό θέμα που υπάρχει ανοιχτό με το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή και ο υπουργός ήθελε να το συζητήσει κατ’ ιδίαν με την κυρία Λαγκάρντ είναι ο προγραμματισμός των δόσεων. Οπως λένε πηγές της Κομισιόν αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, η αξιολόγηση που αναμενόταν να κλείσει στο τέλος του καλοκαιριού είναι πιθανό να τραβήξει ώς το τέλος του 2014 ή ακόμη ώς τις αρχές του 2015, καθώς είναι σημαντικό να έχουν τελειώσει τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκεί θα φανεί αν το «μαξιλάρι» των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες ή για το χρηματοδοτικό κενό που μπορεί να προκύψει. Χωρίς την αξιολόγηση δεν θα μπορούν να γίνουν και οι καταβολές των δόσεων συνόλου 7 δισ. που αναμένονται από την Ουάσιγκτον, έτσι η συζήτηση ήταν γύρω από το πώς θα μπορούσαν να χρονολογηθούν οι επόμενες δόσεις του ΔΝΤ.
Το ταξίδι αυτό προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στον ελληνικό Τύπο καθώς ο υπουργός είχε αποφασίσει να μην το ανακοινώσει. Οταν έφυγε την Τρίτη το πρωί για Παρίσι, οι φήμες και οι εικασίες για το πού μπορεί να είχε πάει άρχισαν να φουντώνουν. Οταν κυκλοφόρησε το σενάριο ότι ο κ. Στουρνάρας έχει μεταβεί στη Φρανκφούρτη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για να πάρει το τελικό «ΟΚ» για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, το υπουργείο αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση πως ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στο Παρίσι για τις ανάγκες της προεδρίας, που προκάλεσε νέα ερωτήματα. Τελικά, επειδή τίποτα δεν μένει κρυφό, ειδικά στην Ελλάδα, το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών κατάφερε να μείνει κρυφό για μόλις δύο εικοσιτετράωρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου