Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Φρούτα, χορταρικά και φυτικές ίνες σώζουν ζωές

Το ότι η δίαιτα με βάση γενικά τις φυτικές τροφές είναι πιο υγιεινή από τη δίαιτα με βάση το κρέας δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Επίσης αναμφισβήτητο είναι και το ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και χορταρικών είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για την υγεία. Ομως το πόσο ωφελεί ποσοτικά αυτή η διατροφή είναι ακόμη αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.
Δηλαδή εάν αυξάνοντας κανείς την κατανάλωση φρούτων, χορταρικών και φυτικών ινών αυξάνει ανάλογα και το διατροφικό του όφελος.

Πρόσφατα, επιστήμονες από το University College του Λονδίνου ανακοίνωσαν μια μελέτη που έλαβε χώρα στην Αγγλία από την οποία προκύπτουν ιδιαιτέρως χρήσιμα στοιχεία που συνδέονται με την κατανάλωση φρούτων και χορταρικών.

Οι επιστήμονες αυτοί μελέτησαν τα διατροφικά δεδομένα των Αγγλων (65.226 άτομα) μεταξύ των ετών 2001 και 2008 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και χορταρικών σχετιζόταν με τη μείωση της θνησιμότητας του πληθυσμού από καρκίνο, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η μείωση αυτή της θνησιμότητας μάλιστα έφθασε το ποσοστό του 42% για εκείνους που κατανάλωναν περισσότερες από επτά μερίδες φρούτων και χορταρικών ημερησίως. Παλαιότερα, οι πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα θεωρούνταν αρκετές. Τώρα φαίνεται ότι οι επτά μερίδες είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές. Μάλιστα τα φρέσκα χόρτα εμφανίζονται αποτελεσματικότερα σε σχέση με τις σαλάτες και τα φρούτα.

Αντίθετα, οι χυμοί φρούτων δεν φαίνεται να προσφέρουν καμία ουσιαστική ωφέλεια, ενώ τα φρούτα σε κονσέρβα αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας, πιθανότατα λόγω της χρόνιας παραμονής τους στο σιρόπι.

Το εκπληκτικό σε αυτήν τη μελέτη ήταν το γεγονός ότι η μείωση της θνησιμότητας παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικίες που κατανάλωσαν αυξημένες ποσότητες φρούτων και λαχανικών: σε νέους, σε μεσηλίκους και σε άτομα της τρίτης ηλικίας.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Harvard που υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έπειτα από καρδιακή προσβολή τρέφονταν κυρίως με τροφές που περιείχαν φυτικές ίνες είχαν καλύτερη κλινική εξέλιξη και πορεία. Στη μελέτη αυτή παρακολουθήθηκαν επί εννέα χρόνια 4.000 άτομα τα οποία επέζησαν από καρδιακό επεισόδιο.

Η παρακολούθηση των ατόμων αυτών απέδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τροφές που περιείχαν φυτικές ίνες ζούσαν περισσότερο και είχαν λιγότερα καρδιαγγειακά συμβάντα, γεγονός που συνδυάστηκε και αποδόθηκε στην ποσότητα των φυτικών ινών που κατανάλωναν ημερησίως.

Η ημερήσια ποσότητα των φυτικών ινών που πρέπει να λαμβάνουμε από τις τροφές κυμαίνεται από 14 έως 18 γραμμάρια και φθάνει ώς τα 38, όπως προτείνουν ορισμένοι αμερικανοί επιστήμονες. Οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες είναι κατ’ εξοχήν οι πατάτες, τα καρότα, οι μπανάνες, τα φασόλια, τα δημητριακά στο πρωινό γεύμα και το ψωμί ολικής άλεσης.

Συμπερασματικά προκύπτει ότι εάν ένας άνθρωπος διατρέφεται κυρίως με φυτικά προϊόντα εξασφαλίζει μακροζωία, αφού οι διάφορες μορφές καρκίνου και τα καρδιαγγειακά επεισόδια γίνονται σπανιότερα.

Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη ποσότητα τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες, φρούτα και χορταρικά καταναλώνει ημερησίως κάθε άνθρωπος τόσο περισσότερο διασφαλίζει καλή υγεία και ποιότητα ζωής.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου