Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Πούτιν."Η Τουρκία θα μετανιώσει πικρά για την κατάρριψη του αεροπλάνου μας"



«Η Τουρκία θα μετανιώσει περισσότερο από μια φορά» την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο, προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα δεν θα αγνοήσει την στήριξη της Άγκυρας στους τρομοκράτες, υποστηρίζοντας δηκτικά ότι «ο Αλλάχ έχει πάρει τα μυαλά της τουρκικής ηγεσίας».
Kατά την ετήσια ομιλία του Πούτιν προς τους βουλευτές, τους κυβερνήτες των ρωσικών
περιφερειών και τα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, επισκιάσθηκαν από την κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα.
Ο Ρώσος πρόεδρος, ξεκίνησε την ομιλία, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων που μάχονται κατά των τρομοκρατών και τόνισε ότι οι χώρες δεν θα πρέπει να έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά απέναντι στην τρομοκρατία, ούτε να χρησιμοποιούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις για δικό τους όφελος.
Στην συνέχεια, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας:
«Δεν θα συγχωρήσουμε την πισώπλατη μαχαιριά της Τουρκίας και την χαλαρή της σχέση με τους τρομοκράτες. Θα θεωρούμε πάντα αυτή την προδοτική ενέργεια ως μία από τις πλέον κακόβουλες. Φαίνεται ότι ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την κλίκα που βρίσκεται στην εξουσία στην Τουρκία στερώντας της την λογική» είπε, προκαλώντας τα γέλια του ακροατηρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα καταφύγει στην στρατιωτική βία κατά της Τουρκίας, δεσμεύθηκε όμως για νέα μέτρα αντιποίνων κατά της Αγκυρας, η οποία βρίσκεται ήδη υπό το καθεστώς εμπάργκο στα προϊόντα διατροφής, ενώ είναι αντιμέτωπη με κυρώσεις που πλήττουν επιχειρηματίες, αλλά και τον τουριστικό τομέα.

«Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι έχοντας διαπράξει αυτό το φοβερό έγκλημα, τη δολοφονία των ανθρώπων μας, θα γλιτώσει με κάποια μέτρα για τις ντομάτες του, ή κάποιους περιορισμούς σε κατασκευαστικά έργα ή άλλους τομείς, πλανάται οικτρά...Δεν είναι η τελευταία φορά που τους υπενθυμίζουμε τι έκαναν, ούτε η τελευταία φορά που θα μετανιώσουν γι΄αυτό που έκαναν» τόνισε οργισμένα.

Φρόντισε ωστόσο να διαχωρίσει την τουρκική ηγεσία από τον «καλό, εργατικό και ταλαντούχο» τουρκικό λαό, καταγγέλλοντας την τουρκική πολιτική τάξη που «τα τσεπώνει» προστατεύοντας το εμπόριο πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει δείξει τις ηγετικές της ικανότητες και την υπευθυνότητά της στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.
«Στη Συρία, οι ένοπλες δυνάμεις μας, πρώτα απ' όλα μάχονται για την Ρωσία. Είναι η ασφάλεια του λαού μας αυτή που υπερασπίζονται» σημείωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη απειλή για την χώρα του προέρχεται από ενόπλους στην Συρία, οι οποίοι «συγκεντρώνουν χρήματα, όπλα, δύναμη. Αν ενισχύονται και κερδίζουν εκεί, αναπόφευκτα θα έρθουν κι εδώ για να σπείρουν φόβο και μίσος, για να ενορχηστρώσουν εκρήξεις, για να σκοτώσουν και να βασανίσουν κόσμο».
Συνεπώς θα πρέπει να παταχθούν μακριά από ρωσικό έδαφος, υπογράμμισε. Γι’ αυτούς τους λόγους, ελήφθη- όπως είπε- η απόφαση για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, βάσει επίσημου αιτήματος από τις συριακές αρχές.
Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε έμφαση στην ανάγκη να συγκροτηθεί ένα ενιαίο, ισχυρό, μέτωπο κατά των τρομοκρατών με βάση το διεθνές δίκαιο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αφού όπως επεσήμανε, «είναι αδύνατον μία χώρα μόνη της να πατάξει την διεθνή τρομοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου