Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ρεκόρ απολύσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες τον Αύγουστο


Ξεπέρασαν τις 40.000 σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg


Η πρόσφατη απόφαση της UBS να απολύσει το 5% των εργαζομένων που απασχολεί σε ολόκληρο τον κόσμο ανεβάζει στις 40.000 και πλέον τον αριθμό των χαμένων θέσεων εργασίας στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο μέσα σε ένα μόνο μήνα. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της επιδείνωσης της κρίσης χρέους...
 
... η οποία ταλανίζει την Ευρώπη και ροκανίζει διαρκώς τα έσοδα από τις συναλλαγές, σημειώνουν οι συντάκτες του Bloomberg Γκάβιν Φιντς και Λίαμ Βον.
Η UBS χθες ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 3.500 θέσεις εργασίας, κυρίως από τον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής. Νωρίτερα, την 1η Αυγούστου συγκεκριμένα, η HSBC Holdings ανακοίνωσε 30.000 περικοπές, ενώ ακολούθησαν λίγες ημέρες αργότερα η Barclays και η Royal Bank of Scotland, που ανακοίνωσαν 3.000 και 2.000 απολύσεις αντιστοίχως.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μειώνουν το προσωπικό που απασχολούν με ρυθμό εξαπλάσιο από τις αμερικανικές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. «Είναι μια πραγματική αιμορραγία. Φοβάμαι ότι η σημερινή κατάσταση που παρουσιάζει ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος θα επιδεινωθεί περαιτέρω προτού αρχίσει να βελτιώνεται», δήλωσε στο πρακτορείο ο Τζόναθαν Εβανς της Sammons Associates στο Λονδίνο.
«Το κακό οφείλεται στο ότι έχει συρρικνωθεί πολύ ο κλάδος της επενδυτικής τραπεζικής. Τα έσοδά του είναι πολύ φτωχά, κυρίως τα έσοδα από τις συναλλαγές των μετοχών και των κρατικών ομολόγων», εξήγησε ο Στέφανο Τζιρόλα που διαχειρίζεται περί τα 3 δισ. ευρώ για λογαριασμό της Albertini Syz & Co. στο Μιλάνο.
Τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες περικόπτουν πλέον θέσεις εργασίας με τον ταχύτερο ρυθμό από την εποχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers, από το φθινόπωρο του 2008 δηλαδή.

Από την αρχή του έτους οι απολύσεις έχουν φθάσει τις 67.000. Εξ αυτών οι 50.000 χαμένες θέσεις εργασίας αφορούν τις βρετανικές τράπεζες. Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν κάνει συνολικά 10.500 απολύσεις.
Οσο πέφτουν το ενεργητικό και τα κέρδη των τραπεζών τόσο οι περικοπές θα αυξάνονται. Πρόκειται για τον γνωστό φαύλο κύκλο, λένε οι συντάκτες του Bloomberg.

Και αναφέρουν ως παραδείγματα την πτώση κατά 71% των εσόδων από τον κλάδο επενδυτικής τραπεζικής που ανακοίνωσαν για το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι ελβετικές τράπεζες Credit Suisse και UBS, την πτώση εσόδων κατά 35% που κατέγραψε το ίδιο χρονικό διάστημα η εδρεύουσα στο Εδιμβούργο Royal Bank of Scotland (η οποία σημειωτέον ότι παραμένει υπό κρατικό έλεγχο) και την πτώση κατά 27% που σημείωσε η προ φόρων κερδοφορία της Barclays Capital.

Πηγή  tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου