Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Πλήρης σύγχυση με ΦΠΑ, εφορίες και φοροπαραβάτες


Αλαλούμ επικρατεί στην αγορά και την κυβέρνηση με αφορμή δηλώσεις για ΦΠΑ, δημοσιοποίηση ονομάτων φοροπαραβατών και χαμηλή αποδοτικότητα εφοριών.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας στην ανοιχτή επιστολή που του απηύθυναν 28 μεγάλες εταιρείες και αλυσίδες καταστημάτων που λειτουργούν στον χώρο της εστίασης, αναφορικά με το θέμα της μετάταξης των προϊόντων και υπηρεσιών τους στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από 1ης Σεπτεμβρίου, ξεκαθάρισε ότι...

το μέτρο θα εφαρμοστεί κανονικά. Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου προανήγγειλε χθες ότι από τον Οκτώβριο το μέτρο θα αλλάξει, κάτι που δεν απέκλεισε ούτε ο υπουργός. Επίσης, μέχρι χθες το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε εκδώσει την εγκύκλιο που θα αναγράφει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα εξαιρούνται από τη μετάταξη στον συντελεστή 23%.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε χθες ότι το μέτρο θα επανεξεταστεί με το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο και ενδεχομένως να εφαρμοστεί από αρχές του 2012, συμπληρώνοντας ότι αυτό το μέτρο το «βρήκε» από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και «είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω ένα μέτρο που είχε συμφωνηθεί τον Μάιο, προκειμένου να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης που κινούνται στον χαμηλό συντελεστή». Επίσης, ο υπουργός δήλωσε ότι «είναι πολύ δύσκολο αμέσως τώρα να βρεθεί μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος, που να αποδίδει περίπου 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο», αλλά είναι «ένα από τα πρώτα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα». Ομως, συμπλήρωσε πως «καμιά συζήτηση για συντελεστές δεν έχει νόημα, αν δεν συμφωνήσουμε πρώτα για το πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός είσπραξης».
Επίσης, σύγχυση προκλήθηκε χθες με τα στοιχεία που εξέδωσε προχθές η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) για την πάρα πολύ χαμηλή αποδοτικότητα των εφοριών στο ελεγκτικό τους έργο. Οι εφοριακοί αντέδρασαν και έκαναν λόγο για λανθασμένα στοιχεία, με το υπουργείο Οικονομικών να απαντάει ότι τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με «πλήθος άλλων παραμέτρων», θα αποτελέσουν τη βάση για την αναδιοργάνωση (καταργήσεις, συγχωνεύσεις κ. λπ.) των εφοριών. Πάντως, αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν χθες στην «Κ» πως η ΓΓΠΣ τα στηρίζει σε δεδομένα που της έχουν σταλεί από τις ίδιες τις εφορίες.
Σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και μία διαφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του κ. Οικονόμου. Ο κ. Παπανδρέου σε προχθεσινή σύσκεψη ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς τη δημοσιοποίηση των φοροπαραβατών και να προχωρήσουν οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι δεν συμφωνεί να δημοσιοποιηθούν ονόματα, αλλά να επιβληθούν κυρώσεις.

Πηγή  kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου