Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Συμφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά για νέα κυβέρνηση


 Η συγκρότηση νέας κυβέρνησης, «με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου» αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά νωρίτερα απόψε (Κυριακή), σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται...

...θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών».
Τη Δευτέρα θα υπάρξει επικοινωνία των δύο αρχηγών, προκειμένου να αποφασιστεί το πρόσωπο που θα ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος, καθώς, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας «ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης».
Τη Δευτέρα, εξάλλου, είχε αρχικά προγραμματιστεί και Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η σύσκεψη ματαιώθηκε. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση για ματαίωση της σύσκεψης ελήφθη κατόπιν της άρνησης της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν σε αυτήν.
Μετά τη συμφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά, αναμένεται να συναντηθούν αργότερα σήμερα στελέχη των οικονομικών επιτελείων της κυβέρνησης και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά της κυβέρνησης στην συνάντηση θα πάρουν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός κ Φ.Σαχινίδης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ Γ. Ζανιάς. Από την πλευρά της ΝΔ θα μετάσχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι του Προέδρου του κόμματος Δ. Σταμάτης και Χ.Λαζαρίδης και ο βουλευτής Χ. Σταικούρας.
Νωρίτερα, υπό έντονες πιέσεις, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του, ενημέρωσε τους υπουργούς ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ Παπούλια, να καλέσει τον ίδιο και τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά, σε κοινή συνάντηση, απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου οτι δεν τίθεται τώρα θέμα παραίτησης του ιδίου και της κυβέρνησης.

Πηγή  kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου