Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Συνάντηση με Σαμαρά υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε ο Παπανδρέου


Στο πιο κρίσιμο στάδιο εισέρχονται οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε περιβάλλον ασφυκτικών διεθνών πιέσεων.

Ο πρωθυπουργός αρχίζοντας την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τους υπουργούς του ότι σκοπεύει να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, να καλέσει τον ίδιο και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, σε κοινή συνάντηση, ει δυνατόν απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο...


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου οτι θέμα παραίτησης του ιδίου και της κυβέρνησης δεν τίθεται.
Σε αναμονή βρίσκεται η Προεδρία της Δημοκρατίας. Παρότι επίσημο αίτημα για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης δεν είχε έως τις 6.00 το απόγευμα υποβληθεί, από την Ηρώδου Αττικού επισημαινόταν ότι η Προεδρία θα ανταποκριθεί άμεσα εφόσον αυτό υποβληθεί από αμφότερους τους αρχηγούς.
Οπως έχει ήδη γνωστό από το μεσημέρι, το Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνει το αυτονόητο: Οτι αυτό που προέχει στις διαβουλεύσεις είναι να υπάρξει συμφωνία για το σχηματισμό και τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι το κρίσιμο διακύβευμα δεν είναι ο επικεφαλής αυτής αλλά η δέσμη των ενεργειών που θα εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς εξήλθε σήμερα από το Προεδρικό Μέγαρο θέτοντας ως μοναδικό προαπαιτούμενο την άμεση παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου ώστε να ξεκινήσουν οι όποιες διαδικασίες για συγκρότηση συμμαχικής ή ευρύτερης νέας κυβέρνησης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η "προθεσμία" (και κατα τα φαινόμενα και οι αντοχές) της ευρωπαϊκής ηγεσίας δείχνουν να εκπνέουν. Ο Ολι Ρεν απηύθυνε σήμερα τελεσίγραφο για σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας προειδοποιώντας ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη δια παν ενδεχόμενο.
Σε δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενα στη Βουλή, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σημείωσαν:
Φίλιππος Πετσάλνικος: "Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι "τι πρέπει να γίνει και τι δεν πρέπει να γίνει. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι να μείνει "έστω και μία ώρα" η χώρα χωρίς κυβέρνηση και χωρίς πρωθυπουργό. Αυτό που πρέπει να γίνει, πρόσθεσε, είναι να υλοποιηθεί "σήμερα κιόλας" το όραμα της εθνικής συνεννόησης και εθνικής συνεργασίας".
Χρήστος Παπουτσής: "Είναι απαράδεκτο το να ζητείται η παραίτηση που πρωθυπουργού. Θα περίμενα από τον κ. Σαμαρά ισχυρότερα αντανακλαστικά υπευθυνότητας και περισσότερο σεβασμό στους θεσμούς".
Σωκράτης Ξυνίδης: "Οι δηλώσεις Σαμαρά δεν συμβάλλουν στην περαιτέρω εξέλιξη. Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η συναίνεση από την πλευρά όλων".
Χάρης Καστανίδης: "Ο κ. Σαμαράς πρέπει να προσέξει γιατί είναι σαν να λέμε εμείς ότι για να συνεργαστούμε με την ΝΔ πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Σαμαράς (...) Δεν πρέπει να μπούμε σε λογικές εκτός συνταγματικής νομιμότητας".
M. Οθωνας: "Το γινάτι κινδυνεύει να βγάλει το μάτι, της χώρας. Υπάρχουν περιθώρια για την στοιχειώδη σοβαρότητα και πιστεύω ότι τελικά θα γίνει".

Πηγή  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου