Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Δραματικό SOS από την Καταλονία


Η Βαρκελώνη ζήτησε εσπευσμένα βοήθεια από τη Μαδρίτη, τονίζοντας πως αν δεν τη λάβει δεν θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος και να πληρωθούν οι μισθοί

Μια ύστατη και σχεδόν... απεγνωσμένη έκκληση για οικονομική βοήθεια απηύθυναν χθες προς τη Μαδρίτη οι αρχές της Καταλονίας, της πλουσιότερης από τις 17 αυτόνομες (και υπερχρεωμένες) επαρχίες της Ισπανίας. «Δεν μας ενδιαφέρει πώς θα το κάνουν, αλλά πρέπει να κάνουμε πληρωμές έως το τέλος του μήνα...

Μια οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει εάν δεν πληρώνει τους λογαριασμούς της».
Με αυτά τα μάλλον δραματικά λόγια ανακοίνωσε τα κακά μαντάτα σε ομάδα ξένων δημοσιογράφων χθες ο κεντροδεξιός πρόεδρος της περιφέρειας, Αρτούρ Μας. Πιο συγκεκριμένα, η Καταλονία (στην οποία να σημειωθεί πως υπάγεται και η εξόχως τουριστική Βαρκελώνη) ζήτησε την οικονομική βοήθεια της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης προκειμένου να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν η Μαδρίτη δεν βοηθήσει, τότε η εν λόγω επαρχία (η οποία μάλιστα αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας) δεν θα έχει λεφτά να πληρώσει μισθούς και λοιπές οφειλές, όπως ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ο Μας.
Όσο για το καταλανικό χρέος που χρειάζεται να αναχρηματοδοτηθεί, αυτό μόνο για φέτος ξεπερνάει τα 13 δισ. ευρώ.
Όπως ήταν βέβαια αναμενόμενο, στο άκουσμα όλων των παραπάνω, τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας πήραν τον ανήφορο. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 6,3%, σημειώνοντας μια άνοδο της τάξεως των 12 μονάδων βάσης.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Αρτούρ Μας είχε ξεκαθαρίσει πως οι επιλογές που ανοίγονται μπροστά του για εξεύρεση χρημάτων, πλέον έχουν εξαντληθεί: τα επονομαζόμενα «πατριωτικά ομόλογα» έχουν δώσει ό,τι μπορούσαν να δώσουν, ενώ, από την άλλη, τα επιτόκια του τραπεζικού δανεισμού παραμένουν σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως η επαρχία της Βαλένθια (μαζί με την Καταλονία είναι οι δύο περισσότερο χρεωμένες από τις 17 περιφέρειες) δανείστηκε προσφάτως με επιτόκιο 7%, ενώ, από την πλευρά της, η Καταλονία πλέον πληρώνει ετησίως μόνο σε τοκοχρεολύσια 2 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο σε σύγκριση με πρόπερσι.
Τα χρέη των επαρχιών
Να σημειωθεί πως συνολικά και οι 17 επαρχίες της Ισπανίας έχουν να αναχρηματοδοτήσουν φέτος χρέη ύψους 36 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι αυτές είχαν κατορθώσει να επιβιώσουν καθυστερώντας τις πληρωμές προμηθευτών και εργαζομένων, ενώ στην πορεία η κεντρική κυβέρνηση είχε δημιουργήσει έναν πιστωτικό μηχανισμό (ICO) από τον οποίο οι επαρχίες μπορούσαν να αντλούν κεφάλαια για τις πληρωμές των προμηθευτών τους (η Καταλονία έχει ήδη αντλήσει 2 δισ. από αυτόν).
Ωστόσο, οι συγκεκριμένες γραμμές πίστωσης φτάνουν έως τον επόμενο μήνα (γεγονός το οποίο εξηγεί και την έκκληση για βοήθεια), όπερ σημαίνει πως η Μαδρίτη πρέπει να καταλήξει στη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού και μάλιστα άμεσα.
Κι όλα αυτά ενώ η Καταλονία έχει ήδη προβεί σε περικοπές μισθών, καθώς και σε αυξήσεις της φορολογίας.
BANKIA
Βοήθεια ζητά και τράπεζα

Πέρα από τις αρχές της Καταλονίας, την οικονομική βοήθεια της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης αναμενόταν να ζητήσει χθες και η Bankia, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Τουλάχιστον αυτό υποστήριζε σε δημοσίευμά της η έγκυρη εφημερίδα «El Pais», σύμφωνα με την οποία η Bankia ήταν πιθανό να ζητήσει κρατική βοήθεια ύψους έως και 20 δισ. ευρώ χθες, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Υπενθυμίζεται πως προ ημερών ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίνδος είχε κάνει λόγο για βοήθεια ύψους 9 δισ. ευρώ, αλλά, από ό,τι άφηναν να εννοηθεί χθες τραπεζικές πηγές, τελικώς η εν λόγω ενίσχυση (η οποία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας) θα ξεπέρναγε τα 15 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη τράπεζα κρατικοποιήθηκε μερικώς πριν από περίπου δύο εβδομάδες, λόγω των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, ενώ χαρακτηριστικά χθες ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης. Η Bankia, η οποία δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 από τη συγχώνευση επτά προβληματικών τοπικών τραπεζών, ήταν η περισσότερο εκτεθειμένη τράπεζα στη «φούσκα» των ακινήτων.

Πηγή  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου