Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Οι δύο κινήσεις που θα «ανακούφιζαν το χρέος»



Η εβδομάδα που ξεκινά με τη συνάντηση Σαμαρά- Τρόικα κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, όχι μόνο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ αλλά πολύ περισσότερο για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, καθώς το τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ θα έχει «γεμάτη» και μάλλον «καυτή» ατζέντα.Στη πραγματικότητα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναδειχθεί ως ο πολυτιμότερος σύμμαχος για την Ελλάδα, στη προσπάθεια της να πείσει τους συνεταίρους της στην Ευρωζώνη ότι για την επιμήκυνση του προγράμματος δεν χρειάζεται περαιτέρω χρηματοδότηση, καθώς ένα από τα

βασικά σενάρια που έχουν αναπτύξει εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές, προβλέπει ότι η μετακύλιση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ, θα έδινε βαθιές ανάσες στη διετία 2015- 2016. Κι αν κάτι τέτοιο «μυρίζει» ακόμα και «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν ΕΚΤ και Κεντρικές Τράπεζες, είναι προφανές ότι ακόμα κι αν γίνει ανεπισήμως συζήτηση με το Μάριο Ντράγκι, οι αποφάσεις δεν μπορούν παρά να ληφθούν σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.
Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμα δύο θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν και αφενός να «ανακουφίσουν» το Χρέος, αφετέρου να ενισχύσουν τα επίπεδα ρευστότητας. Το πρώτο έχει να κάνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με συνταγή... αλά Ισπανία, δηλαδή το πακέτο των 50 δις ευρώ να μην εγγραφεί στο Χρέος αλλά να χρεωθεί απευθείας στις τράπεζες, μια κίνηση που θα απάλλασσε το Χρέος κατά περίπου 15%.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τα ενέχυρα που δέχεται η ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία επί του παρόντος έχουν «παγώσει», με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση των τραπεζών να γίνεται αποκλειστικά από τον ELA με κόστος περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο! Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ οι αποφάσεις της 6ης Σεπτεμβρίου από την ΕΚΤ για το θέμα των ενέχυρων εκτιμάται ότι ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για τη ταχεία ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου