Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ντράγκι: Δεν συζητήσαμε με Σαμαρά μια νέα αναδιάρθρωση χρέους



«Δεν συζητήσαμε με τον Αντώνη Σαμαρά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Αυτό δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναφερόμενος στη μέρα που συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στη Φρανκφούρτη. Ειδικότερα τόνισε ότι ο ίδιος ήταν αντίθετος με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει η Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι καμία τέτοια πρόταση δε συζητήθηκε με την ελληνική ηγεσία...

Αναφέρθηκε επίσης στα θετικά σημάδια που υπάρχουν στις αγορές από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και εξέφρασε την άποψη ότι η εμπιστοσύνη στο ευρώ έχει αρχίσει να αποκαθίσταται και τα κεφάλαια να επιστρέφουν στην αγορά.
«Έχουμε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Η εμπιστοσύνη επιστρέφει όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις αγορές παγκοσμίως. Οι μεγαλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αρχίσει να επανατοποθετούνται στην ευρωπαϊκή οικονομία, και αυτός είναι ένας στόχος που θα θέλαμε να πετύχουμε», ανέφερε ο «σούπερ Μάριο».
Τόνισε πάντως ότι η βοήθεια της ευρωτράπεζας θα αναιρεθεί σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις δεν πετύχουν τους στόχους της, και αν δεν υπάρξουν δείγματα τήρησης των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει. “Εάν μία χώρα δεν πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί, τότε η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να συνεχίσει την πολιτική προς όφελος της χώρας αυτής. Όλα θα εξαρτηθούν από την προσπάθεια της χώρας να πετύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ακόμη πως η αντίδραση στο σχέδιό του υπήρξε αρνητική σε τμήματα της Γερμανίας, αλλά και σε τμήματα της νότιας Ευρώπης, εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων.
«Ο υπόλοιπος κόσμος μας συγχαίρει», συμπλήρωσε. Τόνισε δε ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να εξηγήσει τη στρατηγική της ΕΚΤ διότι η δυσπιστία των Γερμανών αποτελεί εμπόδιο στη δουλειά του.
Ερωτηθείς αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στη γερμανική Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, ο Μάριο Ντράγκι είπε: «Θα ήταν μια ευκαιρία να εξηγήσω αυτό που κάνουμε με περισσότερες λεπτομέρειες ... Θα χαιρόμουν πολύ να πάω εκεί».

Πηγή imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου