Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Γιώργος Καρασμάνης: Οι πληγέντες βαμβακοπαραγωγοί του 2010 πρέπει επιτέλους να αποζημιωθούν



Μετέωροι εξακολουθούν εδώ και δυόμιση χρόνια να παραμένουν δεκάδες χιλιάδες βαμβακοκαλλιεργητές, η παραγωγή των οποίων υπέστη σοβαρότατες ζημιές ή ακόμα και ολοκληρωτική καταστροφή το καλοκαίρι του 2010 από το πράσινο σκουλήκι .
        Στο μακροχρόνιο «Γολγοθά» τους, προκειμένου να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν, ήρθε αυτές τις μέρες να προστεθεί η ουσιαστική απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος ΠΣΕΑ, που με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και δίχως επαρκή τεκμηρίωση, υπέβαλε για έγκριση η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων...

        Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις που παρείχαν στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις και επερωτήσεις που υπέβαλαν, τόσο εγώ, όσο και άλλοι συνάδελφοι βουλευτές για το συγκριμένο θέμα στη Βουλή – έφθασαν μάλιστα να μιλάνε για αποζημίωση με 25 εκατ. ευρώ σε 32.500 βαμβακοπαραγωγούς – και τις συνεχείς εξαγγελίες τους περί έγκαιρης καταγραφής των ζημιών, σύνταξης των πορισμάτων και περί ολοκληρωμένου φακέλου, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χορήγηση αποζημιώσεων ΠΣΕΑ, τίποτα το ουσιαστικό δεν έγινε αυτά τα δυόμιση χρόνια. Και φθάσαμε τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητά περισσότερα στοιχεία και νέες διευκρινήσεις, παραπέμποντας με τον τρόπο αυτό στις ελληνικές καλένδες την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.
        Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσα να μιλήσω για προσωπική δικαίωση, καθώς την τελευταία διετία συνεχώς αναδείκνυα και προωθούσα το εν λόγω θέμα, εγκαλώντας τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη σκόπιμη κωλυσιεργία, την πλημμελή προετοιμασία, τις ψεύτικες διαβεβαιώσεις και την γενικότερη ανευθυνότητα που επεδείκνυαν. Δυστυχώς, όμως, οι δεκάδες χιλιάδες απλήρωτοι βαμβακοπαραγωγοί δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους συμπεριφορές.
        Έτσι, το μόνο που μπορώ να επισημάνω αυτή τη στιγμή είναι πως, η κυβέρνηση και η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει άμεσα να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκριση του προγράμματος ΠΣΕΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την καταβολή το ταχύτερο δυνατόν στους πληγέντες καλλιεργητές των δικαιούμενων αποζημιώσεων. Κάθε άλλη αντιμετώπιση, θα εντάξει και αυτούς στη χωρία της αναξιόπιστης και ατελέσφορης πολιτικής. Όπως και πριν έτσι και τώρα την όλη εξέλιξη θα την παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου