Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Γ.Καρασμάνης: «Σε αδιέξοδο όσοι πείστηκαν, χρεώθηκαν και επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά»!



Τα αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες έλληνες – εκ των οποίων πάρα πολλοί αγρότες – που πείστηκαν και χρεώθηκαν για να επενδύσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, έθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης στη Βουλή, στην συνεδρίαση της Επιτροπής «Απολογισμού του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού». Το θέμα αφορούσε στην ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) για ζητήματα της αρμοδιότητάς της.
          Ο βουλευτής στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε αμέσως στην αιφνιδιαστική αύξηση της εισφοράς επί του τζίρου επενδυτών – κατόχων φωτοβολταϊκών από 25% έως 30%...
Τόνισε ότι αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη και εύλογη αναστάτωση στους ανθρώπους αυτούς, που με βάση τις αρχικές εξαγγελίες είχαν κάνει τα κουμάντα τους και του υπολογισμούς τους, δαπάνησαν χρήμα, χρόνο και δουλειά και σήμερα βλέπουν τις επενδύσεις τους να καταρρέουν εξ αιτίας των ισοπεδωτικών και καταστροφικών (όπως οι ίδιοι τις χαρακτηρίζουν) αυξήσεων.  
          Ο Γιώργος Καρασμάνης, προχώρησε περισσότερο, αναδεικνύοντας το ζήτημα αυτό, ως γεγονός που απειλεί να πλήξει τη γενικότερη επενδυτική προσπάθεια που καταβάλει η χώρα. Όπως είπε, «δημιουργείται ένα κλίμα ανασφάλειας και αναξιοπιστίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να αποτελέσουν πυλώνα ανάκαμψης της οικονομίας μας, να επηρεάσουν θετικά την προσέλκυση εγχώριων και ξένων κεφαλαίων – με δυο κουβέντες να οδηγήσουν σε πολύ σημαντική τόνωση των επενδυτικών πρωτοβουλιών που είναι και το επιτακτικά ζητούμενο για την Ελλάδα».
          Ο βουλευτή έθεσε και ένα πιο συγκεκριμένο ερώτημα: Το «τι θα γίνει» με τους επενδυτές και ειδικότερα τους αγρότες που έχουν ζητήσει (και έχουν εγκριθεί) δάνεια από την ΑΤΕleasing, η οποία τελεί υπό εκκαθάριση έχοντας αφήσει αυτούς τους ανθρώπους κυριολεκτικά στον αέρα: Εχουν προβεί σε μεγάλες δαπάνες, έχουν ζητήσει και έχουν πάρει εγγυητικές επιστολές, έχουν πληρώσει τα τέλη σύνδεσης στη ΔΕΗ και, σήμερα, όχι μόνον δεν ελπίζουν σε κέρδη από την επένδυσή τους, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν και τα χρήματα που έχουν δαπανήσει!
          Οι απαντήσεις που δόθηκαν στα συγκεκριμένα και ξεκάθαρα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής, δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικές. Για τον λόγο αυτό, ο Γιώργος Καρασμάνης, κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τη σχετική  επιστολή διαμαρτυρίας του Επιμελητηρίου Πέλλας, ζητώντας να δοθούν άμεσα, πειστικές απαντήσεις και εξηγήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου