Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

«Φρένο» από την Τρόικα στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά



Τα στελέχη της Τρόικα διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις για πολλές προτάσεις της κυβέρνησης, με τελευταία τη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.Η  Τρόικα έπειτα και από τη σημερινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου εκφράζει την αντίθεσή της στη ρύθμιση, όπως και για την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν οι αλλαγές αυτές στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Στο υπουργείο ελπίζουν να κάμψουν τις όποιες αντιστάσεις σε νέα πενταμερή συνάντηση που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες με τη συμμετοχή της Τρόικα, της Τραπέζης της Ελλάδος, της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και των υπουργείων Οικονομικών
και Ανάπτυξης.
Το σχέδιο χαρακτηρίζεται γενναιόδωρο από την Τρόικα και θέτει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών Τραπεζών. «Κάθε υπολογισμός κόστους έχει στοιχεία αυθαιρεσίας αυτή τη στιγμή και ουσιαστικά αυτό που αναζητούν όλες οι πλευρές είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη διευκόλυνση για τους  δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί θέμα στην ευστάθεια του συστήματος» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς μετά τη συνάντηση.
Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών ο υπουργός Ανάπτυξης  Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε μετά τη συνάντηση ότι «δεν τέθηκε το θέμα αυτό σε αυτή τη συζήτηση».
Εκτός από το θέμα των δανείων εκτενώς συζητήθηκε και το θέμα δημιουργίας Επενδυτικού Ταμείου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο ίδιος ο υπουργός μέχρι τώρα υπήρχαν ενστάσεις από την πλευρά της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ενώ η Κομισιόν είχε άρει τις επιφυλάξεις εδώ και κάποιους μήνες. Προκειμένου να πεισθεί η πλευρά της Τρόικα, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε μελέτη του διεθνούς οίκου Oliver Winmann η οποία υποστηρίζει ότι υπάρχει λόγος σύστασης του Ταμείου και προστιθέμενη αξία καθώς μπορεί να καλύψει ως ένα βαθμό το κενό της έλλειψης ρευστότητας από το Τραπεζικό σύστημα.
Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η δομή του συγκεκριμένη Ταμείου, ωστόσο ο σχεδιασμός προβλέπει την πλειοψηφία των μετοχών να έχει ο ιδιωτικός τομέας και το management θα είναι υψηλού επιπέδου. Ο ίδιος δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι αν ιδρυθεί το συγκεκριμένο Ταμείο θα αντιμετωπιστεί το θέμα της ρευστότητας για έργα υποδομών, ενέργειας, κ.λπ.
Τέλος, η Τρόικα ζήτησε και έλαβε τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στον προϋπολογισμό από την αποκέντρωση της εκτέλεσης του ΕΣΠΑ.
Σημειώνεται ότι για το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχει ζητήσει συνάντηση με την Τρόικα και η ΕΚΠΟΙΖΩ αλλά δεν έχει λάβει απάντηση ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου