Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Αντιδράσεις για το σχέδιο που καταργεί τις δόσεις στην καταβολή του ΦΠΑ



Έντονες αντιδράσεις από την πλευρά επιχειρηματιών και εμπόρων προκάλεσαν τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για κατάργηση των τριών δόσεων εξόφλησης του ΦΠΑ που προβλέπονται σήμερα. Το υπουργείο Οικονομικών με διευκρινιστική ανακοίνωση επιβεβαίωσε την κατάργηση των τριών δόσεων εξόφλησης του φόρου, υποστήριξε όμως ότι η νέα διάταξη θα είναι ευνοϊκότερη για τους υπόχρεους σε καταβολή ΦΠΑ αφού μετά τις προωθούμενες αλλαγές, για κάθε μήνα καθυστέρησης εξόφλησης της οφειλής, θα επιβαρύνονται με προσαυξήσεις 1% αντί 2% που ισχύει σήμερα...

Σήμερα, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις τους πρέπει να καταβάλουν το 40% του οφειλόμενου ΦΠΑ. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε δύο μηνιαίες δόσεις με προσαύξηση 2% κάθε μήνα. Με τις προωθούμενες αλλαγές, οι δόσεις καταργούνται όπως και η υποχρέωση καταβολής του 40% με την υποβολή της δήλωσης. Για να γίνει αποδεκτή η δήλωση θα απαιτείται ένα ελάχιστο ποσό της τάξεως των 10 ευρώ. Το σύνολο του υπόλοιπου ποσού όμως θα βεβαιώνεται και θα είναι απαιτητό εντός δέκα ημερών. Στις 20 του μήνα θα υποβάλλονται οι δηλώσεις με καταβολή 10 ευρώ, στις 30 θα πρέπει να υπάρξει εξόφληση.
Αν ο υπόχρεος δεν εξοφλήσει την οφειλή του στις 30 του μήνα, από την επομένη ημέρα αρχίζουν να τρέχουν μηνιαίες προσαυξήσεις 1%. Ο φορολογούμενος θα είναι αντιμέτωπος με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία θα ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών για όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους.
Αυτό που τονίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, είναι ότι τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης δεν ενεργοποιούνται την επόμενη ημέρα, καθώς πρώτα αποστέλλεται μια επιστολή υπενθύμισης της οφειλής με περιθώριο τακτοποίησης του χρέους σε διάστημα 15-20 ημερών, στη συνέχεια ακολουθεί επιστολή με απειλή κατασχέσεων και αν και πάλι δεν τακτοποιηθεί η υποχρέωση ενεργοποιούνται οι κατασχέσεις. Εξόφληση συσσωρευμένων φόρων ακινήτων σε 18 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με τη δυνατότητα χρηματοδότησης από ειδικά τραπεζικά δάνεια, ζητά η ΔΗΜΑΡ.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου