Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Έξω φρενών ο Σαμαράς με Βενιζέλο.



Σε παρατεταμένη περίοδο έντασης έχουν εισέλθει οι σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων, με τον πρωθυπουργό να μην κρύβει τη δυσφορία του για τη στάση που έχει τηρήσει το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες εβδομάδες, με τελευταίο «κρούσμα» την αντίδραση της Ιπποκράτους, αλλά και της ΔΗΜΑΡ, χθες, στην προώθηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος της ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
«Τι είναι αυτό που, επιτέλους, θέλει το ΠΑΣΟΚ;», ήταν το ερώτημα που κυριαρχούσε χθες στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αρκετά στελέχη του οποίου δήλωναν ρητώς ότι, κατά την
άποψή τους, «επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ και του Βενιζέλου είναι να “κοντύνουν” τον Σαμαρά, με στόχο να κερδίσουν οι ίδιοι». Στο Μαξίμου, δεν περιορίζονται στο χθεσινό περιστατικό στη Βουλή, αλλά υπενθυμίζουν τις προσπάθειες του κ. Βενιζέλου να υποδείξει την κυβερνητική ατζέντα ή ακόμη και να επιβάλει τον χρόνο ανάληψης πρωτοβουλιών, που είναι προνόμιο του πρωθυπουργού, όπως ο ανασχηματισμός.
Πάντως, παρά το χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις των τριών εταίρων, πηγές του Μαξίμου διαψεύδουν κατηγορηματικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Σε περίοδο έντασης, ενδεχομένως ανάλογης αυτής του περασμένου Νοεμβρίου όταν είχε υπάρξει εμπλοκή με τα εργασιακά, έχουν εισέλθει οι σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων. Η χθεσινή «μίνι ανταρσία» στη Βουλή, όταν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έθεσαν βέτο στην ταχεία έγκριση του νομοσχεδίου που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μοιάζει ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του Μεγάρου Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε στο άκουσμα όσων ελάμβαναν χώρα στην αίθουσα της Βουλής την ενόχλησή του, κυρίως για τη στάση του ΠΑΣΟΚ κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και τον προβληματισμό του για τις επιδιώξεις των κυβερνητικών του εταίρων. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη χθεσινή άρνηση να συζητηθεί με επείγουσες διαδικασίες το νομοσχέδιο, στενοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά εξέφραζαν έκπληξη, δεδομένου ότι «αποτελεί νομοσχέδιο που έχει συμφωνηθεί από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, ελαφρύνει σημαντική μερίδα πολιτών και αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης». Ετσι, τα μέχρι πρότινος χαμηλών τόνων σχόλια του Μαξίμου, σχετικά με την ανάγκη, κυρίως, του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ευ. Βενιζέλου να εξασφαλίσουν πολιτικό ακροατήριο και ζωτικό κομματικό χώρο, μετατράπηκαν χθες σε εμφανή εκνευρισμό. «Τι είναι αυτό που, επιτέλους, θέλει το ΠΑΣΟΚ;», ήταν το ερώτημα που κυριαρχούσε χθες στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αρκετά στελέχη του οποίου δήλωναν ρητώς ότι, κατά την άποψή τους, «επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ και του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι να “κοντύνουν” τον Αντώνη Σαμαρά, με στόχο να κερδίσουν οι ίδιοι».
Διαψεύδουν και οι «3»
Στο Μαξίμου δεν περιορίζονται στο χθεσινό περιστατικό στη Βουλή ή στο εξίσου πρόσφατο αδιέξοδο με το αντιρατσιστικό, αλλά υπενθυμίζουν και τις συνεχείς προσπάθειες του κ. Βενιζέλου να «δικαιωθεί» για την πολιτική του επί κυβερνήσεων Παπανδρέου, να υποδείξει την κυβερνητική ατζέντα, όπως έπραξε και χθες από το Πειραιά, ή ακόμα και να επιβάλει τον χρόνο ανάληψης πρωτοβουλιών, που είναι προνόμιο του πρωθυπουργού, όπως ο ανασχηματισμός.
Παρά το γεγονός ότι και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι διαψεύδουν με ένταση τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες -«δεν θα θέσουμε σε διακινδύνευση τις θυσίες των Ελλήνων, πρέπει η Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει τις προσπάθειες των πολιτών», λένε στο Μαξίμου- είναι σαφές ότι η τρικομματική κυβέρνηση που συγκροτήθηκε πριν από ένα χρόνο βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Αντ. Σαμαράς διαπιστώνουν πως, παράλληλα με την προσπάθεια επαναπατρισμού των δεξιών ψηφοφόρων, μπορούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά και εκλογικά το κενό εκπροσώπησης στο μετριοπαθές ακροατήριο. Από την πλευρά τους, το μεν ΠΑΣΟΚ συμπιέζεται στον διπολισμό Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και τα ποσοστά του παραμένουν σε μονοψήφια μεγέθη, η δε ΔΗΜΑΡ τηρεί στάση αναμονής και επιθυμεί να θέσει τους δικούς της όρους έναντι των σεναρίων για σύμπηξη μετώπου των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, με πρώτο βήμα τις ευρωεκλογές. Το περιβάλλον αυτό είναι προφανές ότι πυροδοτεί εντάσεις και οδηγεί τους τρεις εταίρους σε... ασκήσεις επιβολής.
Η πορεία της κυβέρνησης, πάντοτε σε άμεση συνάρτηση με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, δεν αποκλείεται να αποτελέσει κεντρικό θέμα μιας νέας σύσκεψης των τριών αρχηγών την προσεχή εβδομάδα, καθώς από αύριο ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στο Ελσίνκι ενώ την Κυριακή θα μιλήσει στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου