Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ήττα κατά κράτος για ΔΑΚΕ & ΠΑΣΚΕ στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Αθήνας



Ηττα κατά κράτος υπέστησαν οι δύο συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, οι σύνεδροι των οποίων κατήλθαν στις εκλογές με ξεχωριστά ψηφοδέλτια για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).

«Στάσιμος» νικητής, ο οποίος παίρνει και την προεδρία στο μεγαλύτερο εργατικό κέντρο της χώρας, αναδείχθηκε η ΔΑΣ (ΚΚΕ), η οποία δεν αύξησε τις δυνάμεις της, παρά τις διασπάσεις, διατήρησε όμως τις 9 έδρες που είχε στην προηγούμενη 31μελή διοίκηση...
Κερδισμένες από τις διασπάσεις φαίνονται οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΡΙΖΑ) με 5 έδρες (από 3), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 2 έδρες (από 1) και η καινούργια παράταξη, μέρος της οποίας αποτελούν πρώην στελέχη της ΔΑΚΕ, η Νέα Πορεία, που πήρε 4 έδρες.

Η ΠΑΣΚΕ, που στο προηγούμενο συνέδριο είχε 13 έδρες, πήρε 8. Πέντε έδρες έλαβε το «κομμάτι» που ελέγχεται από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, ενώ η ΠΑΣΚΕ-Συνεργαζόμενοι, με «κορμό» όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο ΕΚΑ που κατέρχονταν υπό την ηγεσία της Στάβης Σαλουφάκου, έλαβε 3 έδρες και η επίσημη ΔΑΚΕ 3 έδρες (από 6).

Κύριο χαρακτηριστικό του συνεδρίου του ΕΚΑ, το οποίο διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα και οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο και στο οποίο ψήφισαν 1.700 σύνεδροι εκπροσωπώντας 150.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, ήταν η ένταση στο εσωτερικό των δύο χαμένων παρατάξεων, καθώς μία ημέρα πριν από την εκκίνηση του συνεδρίου ανακοινώθηκε η δημιουργία της Νέας Πορείας, που αντιπάλεψε την επίσημη ΔΑΚΕ του Ν. Κιουτσούκη, που προχώρησε στη διαγραφή των τεσσάρων στελεχών που απαρτίζουν τη νέα παράταξη και οι οποίοι εξελέγησαν στο δ.σ. (Γ. Κακαριάρης, Γ. Βασιλόπουλος, Ν. Κούνιδας).

Στην ΠΑΣΚΕ τα πράγματα ήταν πιο σύνθετα, καθώς η πρώην υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος στο ΕΚΑ, Σταυρούλα (Στάβη) Σαλουφάκου, η οποία αμφισβήτησε έντονα τον Γιάννη Παναγόπουλο και στις εκλογές της ΓΣΕΕ εξελέγη με το διασπαστικό ψηφοδέλτιο του ΕΜΕΙΣ, στο ΕΚΑ, αν και φαινόταν να ελέγχει τα 2/3 της ΠΑΣΚΕ, δεν κατάφερε να διατηρήσει τα πρωτεία. Η υπό τον Παναγόπουλο ΠΑΣΚΕ, με επικεφαλής τον Μ. Λιαγούρη, εξέλεξε 5 έδρες.

ΠΗΓΗ: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου