Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Στολές - μανδύες προστασίας από καρχαρίες (βίντεο)



Δύο στολές- «μανδύες προστασίας» των σέρφερ από επιθέσεις καρχαριών παρουσίασαν επιστήμονες από το University of Western Australia (UWA) , σε συνεργασία με την Shark Attack Mitigation Systems (SAMS).
Η μία από τις δύο στολές που σχεδιάστηκαν βασίζεται στο ότι οι καρχαρίες έχουν αχρωματοψία: η «Elude» καμουφλάρει αυτόν που τη φοράει στη θάλασσα, ενώ η «Diverter» έχει έντονες λευκές και σκούρες μπλε ρίγες, οι οποίες λειτουργούν αποθαρρυντικά για τον καρχαρία...



Η ανάπτυξη των δύο στολών διήρκεσε δύο χρόνια, και είναι διαθέσιμες προς πώληση από το online διανομέα Radiator. Σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, ο καθηγητής Σον Κόλιν, του Ocean Institute του UWA, επισημαίνει πως οι στολές δημιουργήθηκαν χάρη σε ένα «μείγμα» επιστημονικών ανακαλύψεων και παρατηρήσεων στη φύση.
«Πολλά ζώα στη βιολογία απωθούνται από εν δυνάμει επιβλαβή θηράματα, τα οποία εκπέμπουν ένα σήμα το οποίο, με κάποιον τρόπο, τους λέει μη με τρώτε και αυτό αντικατοπτρίζεται στις ρίγες. Χρησιμοποιούμε πολλή από την τεχνολογία της φύσης» είπε σχετικά, προσθέτοντας πως η ιδέα είναι ο καρχαρίας να βλέπει των κολυμβητή ως κάτι που δεν θα ήταν καλή ιδέα να φάει.
Τα σχέδια έχουν δοκιμαστεί με καρχαρίες- τίγρεις, αν και όχι με ανθρώπους- χρήστες. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν με μεγάλους λευκούς καρχαρίες στα νερά της νότιας Αυστραλίας και της Νότιας Αφρικής.


naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου