Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Γ. Στουρνάρας: Δεν σκέφτηκα στιγμή να εγκαταλείψω τη θέση μάχης που υπηρετώ


«Ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν σκέφτηκα να εγκαταλείψω τη θέση μάχης που υπηρετώ για την οικονομία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του ΣΕΒ.
«Λυπάμαι -εγώ πολιτικός δεν είμαι- που μια ανθρώπινη αντίδρασή μου, δημιούργησε λάθος εντυπώσεις. Προχωράμε μπροστά, με αποφασιστικότητα, για να μετατρέψουμε το ταχύτερο δυνατό την ανάκαμψη σε βιώσιμη ανάπτυξη» είπε.
Ήδη από χθες Τρίτη, ο κ. Στουρνάρας διέψευσε τα περί επιθυμίας του να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών, παρά τη δυσαρέσκεια που φέρεται να έχει εκφράσει για την αμφισβήτηση που δέχεται από στελέχη της ΝΔ.
Τι καταφέραμε
Ο κ. Στουρνάρας από το βήμα του ΣΕΒ έκανε ένα απολογισμό των επιτευγμάτων της κυβέρνησης λέγοντας ότι πρώτον, να αποσοβήσει τον υπαρκτό, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα πρόσφατα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, κίνδυνο για άμεση έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη την κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού του 2012.

Και δεύτερον, να διασφαλίσει τη σταθερότητα και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Αυτές είναι αναγκαίες  προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.
Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
Όσον αφορά στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί να διαφυλάξει αυτή  τη σταθερότητα ως κόρην οφθαλμού, ώστε να μην διακυβευθούν τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών.
«Άλλωστε, ανάλογη ήταν και η αντίδραση των διεθνών αγορών, με τις τιμές των ελληνικών ομολόγων να καταγράφουν ανοδική πορεία» είπε και τόνισε ότι η συμβολή της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε αυτή την εθνική προσπάθεια είναι πολύ σημαντική.
Δύο οι βασικές προτεραιότητες
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι από εδώ και στο εξής δύο είναι οι βασικότερες προτεραιότητες:
Η πρώτη, είπε,  είναι η οριστική επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο το Eurogroup δεσμεύτηκε με απόφασή του το Νοέμβριο του 2012.
Ο υπουργός μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι οι  αποφάσεις για το ελληνικό χρέος αναμένεται να απελευθερώσουν πόρους και να συμβάλουν και στην επίτευξη της δεύτερης βασικής προτεραιότητας της κυβέρνησης.
Βιώσιμη ανάπτυξη, η δεύτερη προτεραιότητα
«Η προτεραιότητα αυτή είναι η ολική επαναφορά της χώρας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά που θα αυξήσει την απασχόληση, μέσα από τη θεμελίωση ενός εξωστρεφούς, βιώσιμου και ανταγωνιστικού αναπτυξιακού προτύπου» είπε ο κ. Στουρνάρας και υπενθύμισε ότι τους βασικούς άξονες αυτού του προτύπου παρουσίασε ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες.
Μείωση φορολογικών βαρών
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το πρότυπο αυτό θα απελευθερώνει σταδιακά όλες τις δημιουργικές δυνάμεις τις χώρας και θα επιτρέψει προσεκτικά και μεθοδικά, να εξαλειφθούν τα πλέον επώδυνα από εκείνα τα έκτακτα μέτρα, που επέβαλαν οι κρίσιμες δημοσιονομικές συνθήκες που αντιμετώπισε η πατρίδα μας.
«Πυξίδα μας είναι η ανάπτυξη σε συνδυασμό με την προσπάθεια  σταδιακής μείωσης των μεγάλων φορολογικών βαρών που κλήθηκαν να σηκώσουν οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή οι συνεπείς φορολογούμενοι, σε συνάρτηση πάντα με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων» είπε:
Πάμε καλά αλλά έχουμε δρόμο ακόμη

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου