Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Μαρμελάδα φράουλα μια γλυκιά πρωινή απόλαυση

Της Αντωνίας Τσιλιμιγκάκη

Η μαρμελάδα φράουλα υπήρξε πάντα ο στυλοβάτης της βρετανικής κουζίνας. Είναι μια συνταγή που στέκεται στο ύψος κάθε περίστασης και κυρίως του πρωινού κάθε νοικοκυριού. Οι φράουλες από μόνες τους δεν περιέχουν πολλή πηκτίνη, αλλά δεν θα χρειαστεί και να προσθέσετε όπως συμβαίνει με άλλα φρούτα. Οι σπόροι της φράουλας περιέχουν τόσο όσο χρειάζεται, ώστε με την βοήθεια του λεμονιού να την εξάγει. Το ουσιώδες όμως δομικό υλικό αυτής της μαρμελάδας είναι το ίδιο το φρούτο. Τίποτα δεν συγκρίνεται με το να δαγκώνεις μια μαλακή, γλυκιά φράουλα.

Οι φράουλες που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο φρέσκες, κατά προτίμηση να έχουν μόλις μαζευτεί από τα φυτά και κυρίως να είναι στην εποχή τους. Οι φράουλες θερμοκηπίου ή εισαγώμενες δεν έχουν αυτό το μελένιο άρωμα των φυσικών και φτιάχνουν πιο άνοστη μαρμελάδα.


Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι λίγα: 3 κιλά φράουλες χωρίς το κοτσάνι, φυσικό χυμό δύο λεμονιών και 2,5 κιλά ζάχαρη.

Χρησιμοποιήστε τις μικρές φράουλες ολόκληρες και κόψτε τις μεγαλύτερες σε κομμάτια. Βάλτε τις σε μία μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το χυμό λεμονιού και σιγοβράστε για μια ώρα, ώσπου ο όγκος να ελλατωθεί κατά 10% περίπου. Στη συνέχεια, προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε το βράσιμο ώσπου η θερμοκρασία να φτάσει στο σημείο πήξης (104βαθμούς). 
Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, ξαφρίστε την επιφάνεια, μετά βγάλτε την από τη φωτιά και αφήστε τη ώσπου να σχηματιστεί κρούστα στην επιφάνεια. Τότε ανακατέψτε τη και βάλτε σε βαζάκια με τη βοήθεια ενός χωνιού. Καλό θα είναι να έχουν αποστηρωθεί νωρίτερα βάζοντας τα στον φούρνο στους (150 βαθμούς) για λίγη ώρα.
Σφραγίστε τα βαζάκια και αποθηκεύστε τα σε δροσερό μέρος. Η μαρμελάδα σας θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 1 χρόνο. Καλή σας απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου